Nu är det dags att uppdatera min strategi. Senaste ändring var mars 2021. Det som hänt sedan dess är att jag numera är beredd att äga bolag som inte växer lika snabbt. Jag har också blivit mer öppen för att äga bolag utan "moat", även om det lär vara i undantagsfall. Men när det gäller låg free float och liten bolagsstorlek har jag istället skruvat upp kraven.
I stora drag har jag de senaste åren gått mer åt värde-hållet och jag har funderat mycket på rapporten som nämns i inlägget om hur jag ska slå index. Det jag söker i mina investeringar är det som statistiskt fungerat bäst: lägre bolagsstorlek, lägre likviditet och lägre värdering. Och jag vill ha låg risk.
- Frågetecken i redovisningen, t.ex. om närståendetransaktioner.
- Förhoppningsbolag, utan vinst.
- Verksamhet eller produkter jag inte kan förstå (uppdaterat)
- Stillastående eller minskande omsättning, "turnarounds".
- Rent cykliskt, t.ex. råvaror.
- Skuldsättning över 1x EBITDA, mer än tillfälligt.
- Låg marknadsandel, en mycket liten spelare (uppdaterat).
- Ägarlöst, större free float än 75 procent.
- Ledning med dåligt track record.
- Notering eller huvudverksamhet i diktatur/auktoritär regim.
- Samhällsonyttigt, "shady" business, t.ex. casino
- Largecaps och Megacaps.
Detta är egenskaper jag verkligen gillar i ett bolag:
- "Hidden Champions"-egenskaper, okänt nischbolag
- Starka konkurrensfördelar, "wide moat"
- Nettokassa och historik av goda finanser.
- Bevisad och stabil tillväxt, gärna tvåsiffrig.
- Ocykliskt, defensivt, tidlösa produkter (låg teknikrisk).
- Förbrukningsvaror, små regelbundna köp.
- Hög lönsamhet, ROE och ROA.
- Starkt fritt kassaflöde, lågt Capex, hög utdelningsförmåga.
- Familjeägt, stort insynsägande, gärna free float på 20-40 procent.
- Grundare är kvar, låg personalomsättning i ledningen.
- Långsiktig megatrend, t.ex. demografi, digitalisering.
- Stor samhällnytta, win-win (låg regleringsrisk)
- Några favoritfonder äger bolaget.
- Tråkigt, unikt, och förutsägbart.
- Nanocap, microcap eller smallcap, dvs relativt oupptäckt.
Detta finns i varierande grad i alla mina investeringar. Skillnaden mot innan är att jag kan kompromissa mer än tidigare. Här är det "ge och ta" mot värderingen.
Kvalitet, värdering och momentum
Nu har vi gått igenom bolagsegenskaper, vilket blir ett slags subjektivt mått på kvalitet. Men om något bolag landar i ett köp eller inte är en ännu svårare fråga. Här använder jag mig av Köp/behåll/sälj-matrisen. Så fort grundkraven är avklarade, och bolaget är intressant handlar det om att ställa bolagets kvalitet mot framförallt värderingen, men även business momentum.
Alltså beror ett köp/behåll/sälj-beslut på en sammanvägning av:
- Kvalitet
- Värdering
- Business momentum
Kvalitet består bland annat av faktorerna ovanför. Det är en glidande skala men bolag kan grovt delas in i: bra, hög och fantastisk kvalitet. Kvalitet är oftast bestående medan värdering och momentum i verksamheten varierar mer över tid. Helst vill jag gå mot fantastisk kvalitet eftersom de bolagen är lättare att behålla och genererar färre beslut.
Värdering handlar t.ex. om P/E, EV/EBITDA, P/B och P/CF. Ju bättre bolaget är, desto högre värdering kan jag tänka mig att betala. Ett bolag som handlas till 5x EBITDA behöver inte vara lika bra som ett handlas till 10x EBITDA. Men det ska mycket till om jag köper, eller äger, bolag över 20x EBITDA, oavsett kvaliteten.
Momentum i verksamheten är inte helt lätt att avgöra. Men i vilken riktning går det? Här tittar jag både på tillväxt och vinst i absoluta tal och framförallt hur de förändras (dvs delta). Tanken är att minska eller sälja i bolag med dåligt business momentum (om inte värderingen kompenserar).
Synpunkter
Vad tror du om denna strategi? Även om det kan verka styrt av regler är det oftast mer av en konst än en vetenskap. Det finns sällan exakta svar och mycket handlar om bedömningar. Det viktiga är de stora dragen: Hur hög kvalitet har bolaget? Hur billigt är det? Och går det åt rätt håll?
Du kanske har läst Benjamin Graham den senaste tiden.
SvaraRaderaInga Utility s eller Retailers var i hans portfolio.
The Oracle of Omaha håller på med en storstilat comback vid 91 år ålder...
Sen 1 års tid kör jag ändast aktier i New York.. Dow
RaderaKänns som jag har hittat hem.
Har även läst Graham och provar att följa strategin.
Grahams tankar är vettiga, men jag har lättare att ta till mig av det som Buffett och Peter Lynch för fram.
RaderaUtilities går nästan alltid bort för mig. Framförallt brukar de ha en för hög skuldsättning, och värderingen mot tillväxten brukar också vara hög, samt att regleringsrisker tillkommer. Men skulle gärna äga bolag som har geografiska monopol och unika tillgångar.
Retailers är svårare. Italtile är delvis en retailer, men de är mycket mer än så då de har hela kedjan från tillverkning till försäljning. Just retailes är något jag funderar på, kollar man på ICA och Axfood här i Sverige så har de varit trevliga investeringar. Men de kommer sällan dominera sin marknad helt, det finns något i strukturen som gör att konkurrensen är hård även om det är få aktörer. Men ska fundera mer!
Trianon tycker jag stämmer in på många av dina krav. Har kommit ner bra i pris nu också. Om du vill äga fastigheter alltså?
SvaraRaderaJag har svårt för fastigheter, liksom banker, för att de ofta har en relativt hög skuldsättningsgrad. Fastighetsbolag har svårt att växa utan nytt kapital, sen har det historiskt varit en sektor med god utveckling. Men jag avstår.
RaderaÄven om jag inte skrivit det uttryckligen så går fastighetsbolag i praktiken ofta bort. Ett jag möjligen skulle kunna tänka mig, om verksamheten varit i ett annat land, är Texaf. Där är skuldsättningen riktigt låg. Ett bolag jag äger är Ekadharma, det är ett tejpbolag, men fastigheter/mark utgör en ganska stor del av det bokförda värdet, ett indirekt fastighetsbolag alltså!
Sen kan jag missat något, kollade bara snabbt, men det såg ut som att Trianon hade en del skulder.
Jag tycker att ju mer erfaren jag blir desto lättare känns det att väga samman olika parametrar och väga dem mot en mental checklista som din.
SvaraRaderaMin mentala checklista för att börja titta på ett bolag ser en hel del ut som din och där handlar det om att görs 3n bra men grov bedömning om det är värt att lägga tid på ett bolag och då tänker vi rätt lika.
Låter klokt!
RaderaLåter bra och väldigt genomtänkt. Har nog (tyvärr) inte något bolag utom ett som uppfyller alla kraven. Century Pacific som du också äger, men egentligen, har inte det blivit ett ganska stort bolag nu?
SvaraRaderaTack! Century är ett av de större bolagen i portföljen, det stämmer, men fortfarande ett globalt smallcap. De skullle kunna dubblas och fortfarande vara ett smallcap. Men inte direkt okänt pga välkända varumärken lokalt och följs av en del analytiker, så inte Hidden (Champion). Däremot är free float låg, så i alla fall inte helt lätt för större fonder att köpa in sig.
Radera