fredag 1 januari 2016

Sammanfattning av 2015


Resultatet för 2015 är 15,6 procent upp inklusive utdelningar, vilket jag är nöjd med.

Jag jämför mig med till 50 % SIX30 Return index som var 2,23 procent. Det indexet inkluderar utdelningar. Och till 50 % DJ World index, men justerat för utdelning. Det blir -3.37 plus säg 2,5 procent för utdelningar, totalt -0.87 procent.

Totalt blir då mitt egensnickrade jämförelseindex 1,36 procent och överavkastningen ca 14 procent. Valutaeffekterna borde man kanske rensa för, men det brukar jämna ut sig över tid. Översiktligt tappade jag ca 6-7 procent pga valutarörelser, varav Sydafrika stod för största delen. (uppdaterat)

Positivt och negativt 
Positiva överraskningar:
  • eWork och Vitec är de som stått för klang- och jubelföreställningen. 
  • Överlag har de svenska innehaven gått bättre än de utländska i år.
  • Northwest Healthcare har visat på defensiva egenskaper och stabilitet nu under hösten.
  • Discovery har utvecklats bra.
Negativa överraskningar:
  • MTN givetvis. De har verkat i Nigeria i 10 år, lokala chefen har jobbat på kontrollmyndigheten. Ändå åker de på en jätteböter. Sista ordet är inte sagt men det här är ingen rolig historia. Behåller tillsvidare då jag ser värde i bolaget (borträknat ev böter).
  • Woolworths har också underpresterat. Det som skulle vara en stabil sova-gott-investering har inte utvecklats så.
  • Sen måste H&M också nämnas i sammanhanget. Utdelningstillväxten och vinsttillväxten de senaste fem åren ligger på 4 % per år. Inte så imponerande.

Årets transaktioner
Nyinköpta bolag är: Saltängen, MTN, Premier Marketing, 8990 Holdings och Matahari Department Store. Samt på årets sista dag ett okänt litet bolag jag snart ska skriva om. Sålda bolag är: Österrikiska posten, Elekta, Clarksons, Protector och Johnson & Johnson*. Har under året gjort större ökningar i Discovery. MTN (tyvärr) och Northwest samt minskat i Saltängen.

*Har inte skrivit om försäljningen av JNJ men det är ett steg i att gå ner i bolagsstorlek, se tankar inför 2016.

Bloggen under året - och synpunkter?
Några inlägg är jag ganska nöjd med sett i backspegeln: Megatrenderna, Tipsen till brorsan, Fisksnacksbolaget och migrationsinlägget. MTN-inläggen är inte lika roliga att titta tillbaka på. För bra årskrönikor generellt kolla Gottodix fina sammanställning och Lars utmärkelser via Spartacus.

Tar förresten gärna emot synpunkter hur ni vill att bloggen utvecklas. Mer bolagsanalyser? Mer siffror? Mindre exotiskt? Mer eller mindre humor? Ja, kom gärna med åsikter, allt är välkommet! Om det är "bra som det är" så hör jag gärna det också :-)

Nuvarande portfölj
Så här ser portföljen ut 160101 bortsett från ett nytt litet inköp som inte syns i systemet än.

Tankar inför 2016
För 2016 överväger jag att gå ner i bolagsstorlek och det kommer ett särskilt inlägg om det. Ok, man kan argumentera för att det istället är storbolagens år, i alla fall i Sverige (jfr Börspoddens nyårsavsnitt). Men jag har hittat ett halvdussin relativt okända, växande och högkvalitativa globala små/mikrobolag varav några säkert kan platsa i portföljen. Det blir en serie under året tror jag.

En idé kan vara att sälja av de större bolag jag har kvar som underpresterar, såsom Woolworths och kanske H&M (!). Portföljen ska helst inte ha fler än 15 bolag. Tanken är att försöka hitta mer av bolag som går under fondernas radar och som lever sitt eget - förhoppningsvis trevliga - liv oavsett hur det stormar där ute.

Asienturnen fortsätter också med en sista genomgång och då har säg 1-3 bolag gallrats ut för en närmare titt. Andra inlägg på gång är "Mina brister som investerare" och söktips, hur man kan få uppslag på bra bolag världen över.

Får passa på att tacka för alla bra kommentarer under (förra) året. En sann klyscha är att det är läsarna som gör bloggen! 

29 kommentarer:

  1. Keep up the good work!

    Jag tycker din blogg är intressant, och kul att läsa. Tycker inte den behöver genomgå någon förändring.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, kul att höra :-)

      Särskilt tack för dina kommentarer under året som får en att tänka till både en och två gånger.

      Radera
  2. Hej, fortsätt gärna bloggen i samma trevliga stil. Det som gör din blogg särskilt intressant är att du skriver om lite annorlunda bolag utanför Sveriges gränser. Ditt resultat var mycket bra och det är nog nyttigt att stämma av och summera investeringens resultat vid slutet av året. Jag funderar över hur man på bästa sätt räknar ut resultatet för ett år om man kontinuerligt under året investerar nya pengar. Gör man tex ett nytt aktieköp i December blir exponeringen mycket liten för det året. Kanske ska man bara räkna med pengar som varit investerade i minst ett år och inte ta med nya insättningar under året. Hur har du beräknat resultatet? Mvh Per

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar :-) Ska fortsätta skriva om lite ovanliga bolag, inte bara utomlands på "ovanliga" marknader utan också om riktiga småbolag på mer vanliga marknader. Det senaste lilla inköpet är ett sånt!

      För utvecklingen använder jag Avanzas portföljfunktion som tar hänsyn till insättningar, uttag, utdelningar m.m. Så har jag i alla fall förstått saken, och ett köp i december får då så att säga troligen en liten effekt.

      Radera
  3. Grattis till ett fint år Gustav!

    Inte heller jag tycker att något behöver förändras på bloggen, jag gillar den som den är =)

    Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År!

    mvh
    /Vägen till Frihet

    SvaraRadera
  4. Det börjar se ut som att det var rätt att inte kapitulera till index-fonder efter investeringsåret 2013 =). Gällande fokus på småbolag har jag inte så mycket att säga eftersom det är vad jag själv fokuserar på även om jag är lite orolig över att småbolagsrabatten verkar ha försvunnit från Stockholmsbörsen.

    En fundering som jag däremot haft är om det kanske skulle vara intressant för dig att kolla mer på de bolag som har ADR-papper noterade i USA. Det är kanske inte de minst genomlysta bolagen men det skulle innebära ett klart lägre courtage (de finns listade bland annat här: http://topforeignstocks.com/foreign-adrs-list/).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var tur att jag inte gav upp. Än så länge i alla fall. De småbolag jag kikar på är globala och förhoppningsvis finns attraktiva småbolag på någon marknad :-) Ett av de case jag tittar på är ett polskt micro-cap och där kan man prata om mindre genomlysning.

      ADR aktier är intressanta, tack för tipset! Däremot så blir det nästan automatiskt mer genomlyst. Och är det inte det beror det ofta på dålig omsättning. Då kan det snarare bli billigare att handla lokalt (om man ser spread som en kostnad). Men jag ska överväga ADR:er det är en genväg, om inte till framgång, så i alla fall till lägre courtage!

      Radera
    2. Jag är väldigt känslig när det kommer till ADR-aktier. Jag väljer hellre att investera dyrare lokalt i det verkliga papperet än att ta den på riktigt dubbla risken med ett papper som en bank eller depåfirma har ställt ut. Överlag så tror jag inte att folk vet vilken risk de tar med ADR-er.

      Radera
    3. Inte alla ADR:er är populära och dyra bara för att de är listade i USA. Ta tex MiX Telematics, ganska hatade av marknaden. Generellt tror jag att bolag med liten verksamhet i USA och med lägre marknadsvärde, ofta är billigare =)

      Radera
    4. Bra exempel på att det inte ska uteslutas. Man får ha en bra mix av olika listor att investera på :)

      Radera
  5. Bra jobbat Gustav! Jag tycker din blogg är kanon som den är! Lycka till 2016

    SvaraRadera
  6. Gott nytt år och mycket bra jobbat. Jag instämmer i hyllningskören och hävdar att du inte behöver förändra någonting på bloggen. fortsätt i din vanliga stil så läser jag gärna och kommenterar litet då och då.

    SvaraRadera
  7. Tack för din blogg & gott nytt år! Bra tider för att gå ned i bolagsstorlek, finns det några reafynd kvar vid det här laget så är det på de lägsta hyllorna ;) Ser fram emot att höra om ditt nya innehav.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! Yes, jag ger mig ut på småbolagsjakt men utan att förhoppningsvis sänka kvaliteten på bolagen.

      Radera
  8. Keep up the good work! Det är kul med någon som vidgar vyerna lite. Jag hoppas på fler utomnordiska bolag som handlas till P/E 4 för att marknaden ännu inte är upptäckt av omvärlden ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, jag försöker ju ha en "global reach" som sagt :-)

      P/E 4 är svårt men om man kan gå upp till P/E 5 med förväntad direktavkastning på 9 % så finns det några få att välja på. Bland annat en polskt juvelerarkedja och vissa Nigerianska banker. Mer sugen på den första i så fall :)

      Radera
    2. Fick ett brev från en nigeriansk bank för ett tag sedan. Sekretessreglerna verkar vara lösa där eftersom dom ville ha mitt kontonr =)

      Radera
    3. Haha:)

      Den jag tänkte på är en noterad i London så fullt möjlig att köpa. Men jag har, särskilt efter MTN blivit mindre positivt inställd till en sådan affär. Värderingen dock väldigt låg:

      http://www.4-traders.com/GUARANTY-TRUST-BANK-PLC-6500258/?type_recherche=rapide&mots=guaranty_trust

      Radera
  9. Grattis till ett fint börsår. Bloggen är både snygg och riktigt läsvärd, så något behov att skruva på den vet jag inte om jag ser.

    Ska bli extra kul att följa din portfölj 2016. Det skulle kunna bli tillväxtmarknadernas revanch.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! Och håller tummarna för tillväxtmarknaderna 2016.

      Appropå tillväxtmarknadernas revansch har jag precis hittat en fond som tänker som jag (eller om det är tvärtom). Kolla på innehaven: http://odinfonder.se/op/content/faktaark/se/odin-emerging-markets.pdf

      Du hittar hög exponering mot Sydafrika, Premier Marketing (!), Samsonite, Universal Robina och samma MTN-mina i listan. Särskilt kul med lilla Premier Marketing.

      Radera
  10. Snygg, tydlig och informativ sammanställning av det gångna året! Lycka till även i framtiden med investeringarna!

    /hwasp

    SvaraRadera
  11. Du har alltid, efter Lundaluppen, varit den mest läsvärda ekonomibloggen: mentalt spänstig, överraskande och öppen.
    Det är helt enkelt bra, mycket bra.

    SvaraRadera
  12. Snyggt jobbat under 2015! Kul med någon som går sin helt egen väg. Det uppskattas väldigt mycket.

    Allt gott
    /DanielWikstrom

    SvaraRadera
  13. Grattis till ett bra år Gustav! Kan du säga något om även utdelningstillväxten i din portfölj?

    Instämmer till fullo i hyllningskören och håller med om att bloggen står för mental spänstighet och öppenhet! Tycker inte den behöver utvecklas åt annat håll och bra tankar inför 2016!

    Seg Gasell

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :-)

      Utdelningstillväxten var i storleksordningen 40-45 procent jämfört med 2015 om man räknar med återinvestering och nysparande.

      Radera