söndag 31 mars 2019

Varför jag inte köper Swedbank


Swedbank är i ropet. Beryktade bloggare trycker på köpknappen och visst kan det vara en bra affär. Men jag tycker det är svårbedömt och det passar framförallt inte min strategi. Jag tror Swedbank kan tjäna som ett bra underlag för en diskussion. Låt oss se varför jag (oftast) inte hoppar på i lägen som dessa.

Skälen för köp
Nog finns ett antal skäl som talar för att köpa:
  • Verkar på en oligopolmarknad
  • Out of favor
  • Förmodat låg värdering
  • Kriser brukar gå över
  • Hög utdelning 
Skäl för att avstå
Sen finns ett antal skäl för att avstå. Dels rationella men också subjektiva ur mitt perspektiv:
  • Jag kan inte alls bedöma risken. Och en risk brukar inte komma ensam. Hur stor är risken att de inte får handla i dollar? Vad händer då? Hur stora böter är aktuella? Detta är avgörande för mig, men vi går vidare.
  • Långsiktigt ser jag inte strukturell tillväxt. Risken är att uppstickare tar de mest attraktiva delarna av verksamheten på sikt. För att tala Hemingway-språk så kan storbankernas situation påminna om "Den gamle och havet" där vissa köttstycken redan börjat slitas loss.
  • Oligopolmarknaden kan påverkas av att bankman/bankkontor/knarrande ekgolv inte klingar lika väl hos den unga generationen. När allt finns i appen, blir inte allt en "commodity"?
  • Swedbank är ett storbolag. Jag tror man lättare hittar värde bland sånt som inte är välbevakat. Skulle jag aldrig köpa då? Om 20 procents direktavkastning t.ex.? Nja, det borde avspegla  ökad risk, i alla fall för ett välbevakat bolag. 
  • Min investeringsstil är inte contrarian utan att köpa underskattade och oupptäckta tillväxtbolag. Swedbanks försäljningstillväxt de senaste 5 åren är 3,5 procent per år = för dåligt för mig.
  • Generellt tror jag man ska äga "best in class" och att nöjda kunder är viktigt. Swedbank hamnar dåligt i SKI-mätningar.
  • Jag undviker oftast bank, infrastruktur, telekom och försvar på grund av risken för smällar. Hur många skandaler de senaste åren har inte skett i just de branscherna?

Vad vill jag äga då?
Skulle jag ändå köpa banker tycker jag HDFC och Bank Rakyat smäller mycket högre. De bolagen har en helt annan tillväxt framför sig eftersom de verkar på marknader (Indien/Indonesien) som inte är mogna. Att många nya konsumenter och företag blir kunder i framtiden är bättre än att på en mogen marknad låna ut mer till befintliga kunder. Tillväxten de senaste åren är över 20 procent för HDFC och 16 procent för Rakyat.

Och till sist kanske ska nämnas: Jag äger en bank! Försäkringsbolaget Discovery Ltd håller på att lansera världens första bank som bygger på "behavioral finance". Det är något annat än en trött storbank på en mätt marknad. Bolag som Discovery Ltd vill jag hellre äga, utan tvekan.

18 kommentarer:

  1. Har endast en mindre post Nordea has aktieinvest(de reinvesterar utdelningen åt en) som får ligga växa via ränta på ränta tills jag någon gång behöver ta ut pengarna.

    Försäkringsbolag brukar inte vara vanliga i mitt fall men även här har jag en mindre klatt i riskabla Aegon som går mindre bra nu vart efter förhoppningarna om högre räntor börjar klinga av.

    Jag är däremot ganska förtjust i infrastruktur/utility tyvärr går det inte öka i tickern UTF som bjudit på snuskigt bra utdelning genom åren samtidigt som kursen går bra till viss del tack vare USD/SEK, för mig är UTF ett alternativ/komplement till global exponering, andra är mer välbekanta Fortum, Eolus Vind,Enel och Enbridge.

    Mest intresserad för dagen är jag av metall/gruv och relaterat till dessa upplever där finns rätt gott om tid botanisera innan denna grupp blir populär.

    Är ganska intresserad av Apple men får nog fundera några varv till på den saken.

    Gillar investmentbolag har Kinnevik,Latour,Investor,Vostok new ventures och Carlyle Group

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för input. Synd med ETF:erna. Det jag själv kör med mot råvarusektorn är Decisive Dividend, som är mer av "hackor och spadar". Investmentbolag tror jag är en bra tes, har letat efter många utländska men tyvärr sällan jag slagit till och finns mycket bra här av den varan.

      Radera
  2. Håller i stort med. Har framfört liknande tankar på Lundaluppens blogg. Har man inte Swedbank i portföljen finns det egentligen ingen anledning till att ge sig in i detta getingbo.

    Själv gläds jag åt Bintang investeringen. Har visst inte tackat för investeringsuppslaget.

    Ha det bäst

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att Bintang verkar ha tagit fart på sista tiden. Och fantastiskt att du gjorde den investeringen! Får se om jag kan hitta något ytterligare bolag som lockar till investering i framtiden :)

      Radera
  3. Fast en kritisk uppföljningsfråga: de punkter du nämner om Swedbank bortsett från tillväxten måste ju vara ännu svårare att bedöma för en indisk eller malaysisk bank? Nu är det förvisso stabila länder men det kan svänga fort i bankvärlden även på vår kontinent så den risken är betydande.

    Jag är försiktig med bank av de skäl du nämner också men ser det som att alla fyra i oligopolet då och då åker på skandaler som man som småsparare inte kan förutse. Just nu har SEB hållit sig lugnast men kanske åker de också med vem vet?

    Min oro precis som din att tillväxten är så begränsad och att specialiserade nischbanker säkert kan lyckas ta marknadsandelar på sikt. Oligopolets storlek har dock skyddat dem historiskt så ger det 5-10 år av goda utdelningar men med stor vaksamhet. Har fem procent av alla storbanker och Resurs totalt i portföljen där SHB utgör hälften så ser det som en försvarbar riskspridning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, bank är alltid bank och de smäller väl ofta. Kombinerat med tillväxtmarknader kan risken bli större. Däremot är det i snitt kanske trevligare att äga banker som växer i takt med BNP-tillväxt om BNP-tillväxten är högre :)

      Oligopol ger en viss säkerhet, men ibland undrar jag om tröttheten kommer därifrån också. Jag tror bank kan funka, särskilt på kortare sikt och som utdelningscase, men jag avstår tills vidare även de i tillväxtländerna. Köper ju oftast små bolag och små banker i de länderna blir för stor risk.

      Radera
  4. Riktigt bra inlägg, har väl i stort haft samma tankar som du har i detta inlägg. Sålde Swedbank i februari och SEB häromdagen. Skönt att se att det inte är bara jag bland bloggarna som säljer swedbank och avvaktar köp, känns som att många följer john och riskerar att bränna sig kortsiktigt. Vill hellre placera pengarna på bättre ställen tills vi vet vart detta mynnar ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Kan så klart gå bra med sådana här köp, jobbigt bara om nedsidan väl realiseras när worst-case-scenariot är riktigt allvarligt.

      Radera
  5. Ja visst finns det hot för bankerna, men samtidigt tycker jag många underskattar dem i viss mån också. Fintech är mycket buzz kring, men det är få av dem som det blivit något vettigt av.
    Beträffande etiken kring bankerna, så tycker jag samtidigt det är lite märkligt att det tas för självklart att banker ska lägga enorma resurser på att bekämpa brott. Och om de inte gör det perfekt så öser man skit över dem. Detta samtidigt som de riktiga bovarna kommer undan helt. Dvs det faktum att en polis som har upphört helt att fungera inte talas om mer. Som om vi bara ska acceptera det. Men ve den svenne som begår ett ekonomiskt brott. Samtidigt har vi inga problem alls med massmördare i IS? Sverige är djupt sjukt.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, har också invändningar så som du. Bankerna står inte högt i kurs hos många politiker (trots att de i grunden är samhällsnyttiga) och det är lite märkligt vilka krav man ställer på just dem och att USA hejvillt kan utkräva böter. Men oavsett vad man tycker blir risken högre för allt som lättare kan drabbas av skandaler och böter.

      Radera
  6. Tänkvärt inlägg! Mina indiska banker har utklassat de svenska bankerna sen jag bytte för några år sedan :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, inhemska banker är närmast hemska i jämförelse :)

      Radera
  7. Hej Gustav
    0mx30 mycket finnans/industri har utklassat många världs/lands börser index senaste 50 år! Det har varit riktigt bra investeringar att ligga långt med månadssparande. Hur kommer det sig att det är underskattat och dålig investering nästkommande 20 år då ingen vet om framtiden? Tillväxtmarknad investeringar är riktugt svåra kännsliga och stor beroende av västvärlden. Investerare bruksr lämna de snabt så fort det gungar lite på börsen. Bara undrar? Lycka till.
    Mvh. Jacke77

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltså, man vet ju inte, men jag tror att världen kommer se ganska annorlunda ut i framtiden. Framförallt är det medelklassen och befolkningen i öst/syd som växer. Jag tänker såhär:

      http://gustavsaktieblogg.blogspot.com/2019/03/hur-fanga-medelklassen-var-sker.html http://gustavsaktieblogg.blogspot.com/2018/06/titta-pa-bolag-titta-pa-makro-och.html

      Radera
  8. Ganska bra intervju där man får lite om den ekonomiska utvecklingen i världen med exempel på förändringar de senaste 20 åren och en titt mot framtiden nya sidenvägen mm https://www.efn.se/nyhetsrummet/det-har-ar-den-nya-varlden/

    Medelklassen i indien/kina är bra mycket större än vår i väst och de kommer sträva efter den standard vi har haft här.

    SvaraRadera
  9. Ja, kan bara hålla med. Bättre att antalet låntagare ökar än skuldsättningen! HDFC och Rakyat finns båda i min portfölj och presterar fint. Sen finns det som sagt alltid som sagt en särskild risk i banker.

    Tittar vi här hemma tycker jag att det finns ett strukturellt fel. Bankerna behöver inte fullt ut ta ansvar för de risker de tar. Staten (vi skattebetalare...) finns där och får städa upp om det blir för äventyrligt och smäller. Utan den s k bankakuten hade fler än en storbank försvunnit i den senaste bankkrisen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. HDFC och Rakyat är riktigt trevliga ur det perspektivet!

      Radera