Resultatet för första halvåret 2016 är ca 11 procent upp inklusive utdelningar, vilket jag är nöjd med.
Jag jämför mig med till 50 % med SIX30 Return index som var -3,67 procent. Det indexet inkluderar utdelningar. Och till 50 % DJ World index, justerat för utdelning. Det blir 0 plus säg 2,5 procent.Totalt blir då mitt egensnickrade jämförelseindex -1,17 procent och överavkastningen ca 12 procent. Valutaeffekterna borde man kanske rensa för, men det brukar jämna ut sig över tid.
Under året har Woolworths lämnat (januari) samt Savaria och Somero tillkommit (start januari). Saltängen har sålts (mars) så aktiviteten har varit ganska låg. Har i princip ökat i Savaria och Somero sedan dess.
Positivt
Många bolag har utvecklats positivt, Observera att jag inte tagit hänsyn till utdelning eller några valutaeffekter utan bara "rena" kursrörelser.
- Savaria ca 50% plus utdelning
- Somero ca 33% plus utdelning
- Bonäsudden ca 13% plus utdelning
- Northwest ca 12% plus utdelning
- Matahari ca 12% plus utdelning
- 8990 ca 8% plus utdelning
- MTN ca 6% plus utdelning.
- eWork ca 3 % plus utdelning (som var hög).
Dessa bolag har utvecklats negativt:
- Vitec - 14% plus utdelning
- Premier Marketing - 10% plus utdelning
- Discovery -7% plus utdelning
- Famous Brands - 3% plus utdelning
Inte så mycket att orda om. Vitec och mina två tillväxtstjärnor i Sydafrika har inte haft det lätt. Men om jag ska sälja något där så är det MTN. Premier Marketing är jag något missnöjd med. Ok, kanske för hårt och för tidigt men tillväxten är något svag och de ser lite långsamma ut i steget.
Funderingar?
Jag är givetvis mycket nöjd och ett visst mått av övermod kan ha smugit in sig i det breda leendet. För är resultatet en effekt av att små bolag har gått extra bra i positiva börsår? Men det har ju inte varit något lysande börsår. Det ändå är rädd för är att jag sitter på en stor risk om allt viker nedåt, för småbolag kan ta extra mycket stryk. Men Brexit-raset gick över förväntan och jag väljer att blunda, köra ner huvudet i småbolagssanden och intala mig att jag gjort rätt val. Men det kan vara naivt att tro att överavkastningen fortsätter om det blir riktigt dåliga år.
Det jag ändå tycker är positivt ur risksynpunkt är att Europa fortsatt väger ganska lätt eftersom jag har en hel del asiatiska, afrikanska och kanadensiska bolag. Global exponering ger faktiskt en slags trygghet eftersom Sverige väger typ 1% av totala börsindexet i världen.
Sett över längre tid är utvecklingen de senaste åren riktigt bra jämfört med SIX30 return. Jag hoppas att "renodlingen" mot färre antal bolag 2014 och inriktningen mot mindre bolag 2015 varit positiva.
2011: -6% mot -13,5%
2012: 9.3 mot 16,7%
2013: 15% mot 25%
2014: 23,4% mot 13.95%
2015: 15,6% mot 2,23%
2016 q2: 11% mot - 3,67%
Hur har ditt år varit och tror du jag sitter på en stor risk? Vågar du ha mindre bolag efter många års uppgång?
Intressanta och lite annorlunda innehav! Blev nyfiken på Matahari och ska läsa på lite om det bolaget.
SvaraRaderaDe är spännande!
RaderaKolla in dessa länkar, och LPPF i den senare länken:
http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2015/11/tva-asiatiska-bolag-inkopta.html
http://babinow.com/wp-content/uploads/2016/06/Gustavs-4-picks.pdf
Hur lyckas du göra en bra due diligence på dessa bolag? Dem är ju inte dem mest kända.
SvaraRaderaDet är en utmaning! Stort eget ägande i bolaget (oftast) och en titt på vilka andra som äger kan förhoppningsvis också säga en hel del. I några fall kan man hitta microcapfonder som ägare och då kan man, peppar peppar, känna sig ännu säkrare.
RaderaSka förresten gå igenom en del småbolagsfonder framöver.
Om man tar MTN-fallet, eller varför inte Ericsson och Telia så kan stora bolag också vara farliga, men framförallt vissa branscher (oavsett bolagsstorlek).
Skrev nog lite kryptiskt, menar att ledning/huvudägare har ett stort ägande, att det är en vettig ägarstruktur. Mitt eget ägande är inte så stort i sammanhanget :-)
RaderaBra jobbat och kul att den nya strategin artar sig väl.
SvaraRaderaTack! Just att Brexit gick bra ger hopp inför den (dystra?) framtid som kan komma.
Radera@Aktieingenjören
RaderaJa det är kul när det sjösätts nya strategier. Ibland sjösätts nya investeringsfilosofier också. Allt detta är gott och väl. Fast det är som signaturen Stavros konstaterade man skall ju kunna genomföra dom också. Detta har faktiskt visat sig vara något helt annat. Mycket av övningarna påminner om att lära en svart man i Afrika att åka skidor med hjälp av en korrespondenskurs.
Sommarhälsning
Lars
Tror man kan se investeringsfilosofierna som en kombination av process och resultat. Och att det kan vara svårt att utröna vad i resultatet som beror på skicklighet, tur eller otur.
RaderaJag försöker själv att förbättra investeringsprocessen hela tiden. Men jag kan inte utesluta att senaste årens framgångar beror på tur (och tidigare års motgångar otur), eller att det i alla fall är ett inslag i det hela. Eller så är jag en dålig investerare som hade lite tur förut och massor av tur nu. Men så länge man förbättrar processen rör man sig åt rätt håll i alla fall...
Ursäkta svamlet, om det var obegripligt så har jag väl otur när jag tänker :-)
Hej, Gratulerar till en fin överavkastning jämfört med index. Min egen portfölj har också gått starkt, då jag har relativt hög exponering mot USA, men jag gillar egentligen inte att mina bolag som McCormic, Colgate, Becton Dickinson, Reckitt etc går så bra att de blir för högt värderade då det för en långsiktig investerare förstör avkastningen då man dessutom återinvesterar utdelningen. Egentligen borde jag sälja tex McCormic men eftersom jag är lång behåller jag och hoppas på att värderingarna kommer ner vilket vore det bästa enligt min mening. Jag älskar när kurserna går neråt men avskyr när de går upp för mycket. Mvh Per
SvaraRaderaTack! Det där är svårt när bolagen i portföljen är dyra. Du har också valuta att tänka på, för USD kan det vara värt att tajma också. Kanske kan du välja att öka i de bolag och valutor (där bolaget är noterat) som är billigast för tillfället? Säkert inte lätt i praktiken och särskilt om det mesta är noterat i USA.
Radera@Gustav
SvaraRaderaDu inser problemen. En mycket bra början. Du har tagit en högre risk, och fått en hög avkastning. Var i kyrkan idag. Det är ju söndag. Prästen citerade Malkiel. Note that small company stocks have provided an even higher rate since 1926 but the dispersion of those returns has been even larger than for equities in general. Again we see that higher returns have been associated with higher risk. Du har tagit en högre risk, och fått en högre avkastning. Dina Bonäsudden har givet 13% plus utdelning. Mina HEBA har gett några procent upp plus utdelningen. Vi har en olika investeringsstil helt enkelt.
Keep up the good work
Lars
Det som ändå är intressant är att småbolag, över tid, ger en bättre avkastning. Tänker på att en del pratar om en småbolagseffekt, så som att det skulle vara något tillfälligt. Ok, det kan svänga mer (=mer risk) men mindre har faktiskt gett mer. Sen går jag i och för sig till Microcapclub på söndagarna numera :-) Samma religion men olika tolkningar?
RaderaRiktigt roligt att få ta del av ditt första halvår och jag vill börja med att säga "grattis" till en sådan fin framgång i dessa tider, då världens börser inte låter oss glida räkmacka.
SvaraRaderaUndertecknad har haft ett första halvår på dryga +3% ink. utdelningar, vilket jag är nöjd med då jag ligger vådligt indextung. Mycket av mitt positiva resultat beror på amerikanska innehav (som nu är avyttrade).
Jag har svårt att se varför man INTE skulle våga ha mindre bolag efter flera års uppgång. ä'r man långsiktig (vilket inte bara är ord, utan med fördel också skall göras verkstad av) så är det bara att se nedgångar i vitögat och antingen öka eller inse faktum att börsens cyklar alltid inträffar och att då bara är att behålla och se på "Melrose Place" (vilket lär ta ett tag och när man är klar torde börsen vara i bullmarket igen).
Du har fina innehav och utifrån dina siffror får jag det till att du har ett bra GAV. Således skulle Jag bara glida med.
Jag har många gånger tittat på din portfölj efter inspiration/tips och många gånger funnit detta. Emellertid har jag dock ej valt att trycka på "köp" i Famous Brands, då jag blir velig med en sådan korrupt regering och en sådan stabil valuta (symbios; ty jag vet). Skulle det blir en ändring på detta blir det nog ett köp.
Jag önskar dig allt gott och ett lika bra/positivt Q2-Q4 som Q1-Q2 varit!
/Sofokles
Tack! Jag har svårt att göra någon ändring. Skulle det blivit mer ras än marknaden under Brexit skulle jag kanske vara mer orolig. Kör på som det är.
RaderaDe som är lättast att köpa i portföljen, förutom de svenska, är nog de kanadensiska. Stabil valuta, stabilt land och superstabila verksamheter. Famous brands är superfint men det kräver mer kapital (högt courtage), mod (högt kurage?) och långsiktighet. Valutan är det jobbigaste, i alla fall tills de byggt upp mer intäkter utanför Sydafrika. Det jag hoppas på är att en ny ledare som är bättre kan leda till en nystart där.
Lycka till du med!
Fin utveckling! Bara att gratulera. Vill även passa på att säga att det alltid är lika intressant att läsa dina inlägg även om vi sällan delar samma innehav. Ser även att du fyllt år nu igen... Grattis i efterskott! :)
SvaraRaderaTack, kul att höra. Synd att du inte ägde Vitec, då hade vi delat ett innehav som i sin tur delade sig själv. Även om vi har delade meningar...gillar din investeringsstil och blogg helt!
RaderaFyller år hela tiden, eller så ligger jag efter med att uppdatera :-)
Riktigt bra jobbat!
SvaraRaderaMin globala utdelningsportfölj landade på 9,5% och High Yield/bilsparandet 16% så det får man vara nöjd med tycker jag.
Hur har din renoveringsportfölj gått?
Tack! Fina resultat för dig med, särskilt den som går som en Tesla (i positiv bemärkelse).
RaderaRese- och renoveringsfonden har gjort en fin resa den med, plus 10,5 procent.
Grattis till ett fint resultat, själv ligger jag på minus än så länge i år. Är själv på linjen du har om övervägande småbolag men köper även större då priset lockar för att handla kassaflöde till investerings portföljen då direktavkastningen blir för hög.
SvaraRaderaNånstans anammar jag samma tänk på aktiemarknaden som i livsmedels butiken eller vid matlagning, stor diversifiering av spännande kvalitetsprodukter med regnbågens alla smaker inköpt i större portioner då priset tillfälligt är rätt. :-)
Så är inte så rigorös i att följa bara en filosofi eller enskild typ av aktier. Äger gärna ett axplock av värde, tillväxt, utdelning eller krydda av både svenskt och utländskt med både långt och kortare perspektiv. Det ger vanligenen ganska bra riskspridning som förhoppningsvis balanserar på sikt.
Svänger betydligt kraftigare än index dock både i upp och nedgång bör väl tilläggas så är inte att rekommendera för människor med orolig mage :-). Förstår jag rätt när du hintar om att du oroar dig för eventuell ytterligare nedgång framöver? Själv börjar jag hysa förhoppningar om att nedgången inte ska behöva bli alltför lång denna gång så har medvetet valt att stanna fullinvesterad under denna korrektion, med lite tur vänder det före jul hoppas jag.
Ha en trevlig sommar med mycket sol bad och kalla vid strandkanten.
Med vänlig hälsning.
Låter som en sund strategi och god mix. Är inte säker på att det kommer någon större nedgång (är ingen Kavastu) och ligger själv i princip fullinvesterad. Frågan för egen del är om småbolag är extra farliga eller om de jag valt "går under radarn" där med.
RaderaLycka till och tack för kommentar!
Hej Gustav, +7.96% själv (mkt positiv utveckling på det amerikanska+dollarökning framförallt). Dock en snabb fråga, ser att tar fram grafen i Avanzas "portföljrapport"; mig veterligen är det exklusive utdelningar men jag kan ha fel?
SvaraRaderaUtdelningar är inkluderade men inte särredovisade, så har jag förstått det. Vore spännande att kunna gräva mer i den biten och ett tips är att kolla på "värdepapper" scrolla ner och öppna fliken "utdelningar". Missa inte att du kan klicka på varje år för att se vilka bolag som bidrog mest!
RaderaStort grattis till ett fint resultat vid halvåret!
SvaraRaderaDet ser ut som det lönar sig att fokusera på en strategi med globala småbolag:)
Själv har jag faktiskt också fått ihop 11% i min ISK, men ca 20 % av mitt kapital ligger i KF och där har det gått sämre. I KF har jag bara utländska innehav som man ska för att minimera skatteeffekten. "Tyvärr" har jag mitt bästa utländska kvar i ISK (NW), är på väg att sälja den där och köpa in lika mycket i KF. Gör det successivt tror jag?
Har under våren börjat öka i och köpa småbolag, som regel de du redan har som Vitec och Ework, men även Opus(!). Kan hursomhelst konstatera att det verkar bättre att fokusera på småbolag än t.ex. Telia och HM (ett par av mina storbolag), i alla fall det här halvåret!
Seg Gasell
Skulle nog byta successivt till kf, att uppnå någon större tajming är svår. Opus...? Småspånnande men det är något med det jag inte gillar helt. Borde vara stabilt men har varit rätt slagigt och det är inte en konstant hög ROE tex, intressant nisch dock men jag skulle spontant vilja ha något med ännu bättre historik, typ Vitec. Kan dock vara ett bolag att gräva närmare i.
RaderaImponerande! Får inse mig slagen, trots att jag känner mig rätt så nöjd med 9,0% inkl utdelning:
SvaraRaderahttp://framtidsinvesteringen.blogspot.se/2016/07/laget-efter-forsta-halvaret.html
Du har en intressant portfölj...
Tack :-) 9 procent är också bra jobbat!
RaderaIntressant blogg du har, skrev en kommentar där och har signat upp mig för att få kommande inlägg. Du har inte Twitter förresten?