lördag 26 mars 2016

Kan SimiGon lyfta? Och har minskat i Saltängen



Aktie: SimiGon, SIM:LSE
Notering: London AIM
Kurs: ca 15.5 Pence
Direktavkastning: 3 procent förväntad
Courtage hos Avanza: Från ca 230 kr + 0,5% stamp duty
Market Cap: 12 miljoner dollar. nano-cap
Elektronisk handel: Nej, telefonorder

SimiGon är ett noterat i London och är verksamma i den något udda nischen flygsimulatorer. På riktigt, inte som Falcon på PC. Typkunden är någon del av amerikanska militären som ska köra ett träningsprogram av något slag. De har även civila kunder. SimiGon har en egenutvecklad programvara/simulator som heter SimBox. Främst är det för flygning men andra typer av träningar är möjliga. Man kan se dem som ett företag inom e-learning då fokus är träning och SimiGon kan "koppla ihop" flera olika flygsimulatorer. (uppdaterat, se även Aktieingenjörens kommentar).

De ser ganska billiga ut: P/E under 8, förväntad utdelning på 3 procent, tillväxt och utan skulder. Men de är en liten spelare på en marknad med stora konkurrenter. Länk till Financial Timesderas hemsida, årsredovisning, senaste delårsrapport och trading update. Så här ser en simulator ut och här är en video om det övervägande grabbiga gänget bakom bolaget.

Checklistan

1. Funnits i 10 år och delat ut de senaste 2 åren
Bolaget grundades 1998 och är börsnoterat på London AIM sedan 2006. Har delat ut 2013 och 2014. Bolaget har Israeliska kopplingar då det grundats av en före detta Israelisk jaktpilot.

2. Utdelningsväxare eller högutdelare?
Förväntad utdelning på 3 procent och utdelningen har vuxit 2013 och 2014. Bolaget gick med vinst 2011 och den har ökat stadigt. En potentiell utdelningsväxare men inte helt säker historik.

3. Enkel verksamhet som man förstår sig på och gillar
Träning via dator kan ju vara smidigt och spara tid. Sen kanske jag inte direkt gillar militära aktioner men jag tror världen skulle bli sämre om man tog bort USA:s militär. Och att utbilda militären är ju en fredlig aktivitet i sig. Kan de öka sin träffsäkerhet så att "rätt" mål träffas så är det en god sak i det eller hur man nu ska säga. Nja, verksamheten är på gränsen. Nästan utrymme för en filosofisk diskussion då de säljer "spadar" till potentiellt nödvändiga dödgrävare. Vet inte om jag är bekväm med att investera i det här då de t.ex. utbildar drönarpiloter om jag förstår det rätt.

4. Starka konkurrensfördelar, gärna en "vallgrav"
Här är min stötesten. För det första känns deras webbplats och videoklipp inte helt fräscha. Bolaget grundades 1998 och tycks leva kvar i den tiden. Eller så är jag ingen hejare på att bedöma sånt. Det viktiga är att deras simulator är "up to date" ur ett användarperspektiv. De vinner lite uppdrag då och då vilket tyder på att de åtminstone har "något".

Men en slags ranking utser inte SimiGon som någon vinnare i 2015 års tävling. Intressant är att ett 120-tal simulatorer deltar även om alla kanske inte är inriktade på flyg. SAAB är en av de som fått priser och Lockheed Martin och Raytheon är andra välkända namn bland årets vinnare. En karta från 2010 års tävling visar att simulator-företagen till viss del kämpar i olika kategorier, men ändå.

Det här får mig att tro att de faktiskt slår i underläge. Många konkurrenter för det första. Och en simulator måste väl utvecklas för att stå sig i konkurrensen och jättarna kan troligen lägga mycket mer pengar. Jag kan inte se att de har konkurrensfördelar, snarare tvärt om. Det här får mig i dagsläget att avstå från köp! Men jag kan missa något. I grunden är det en fin och kapitallätt verksamhet med möjlighet till återkommande kunder.

Ser man bolaget som en ledande aktör inom e-learning blir det intressant på så sätt att de kan "koppla samman" flera andra flygsimulatorer. (uppdaterat).

5. Måttlig skuldsättning
Japp, inga skulder.

6. Pålitlig ledning med egna innehav
Vet inte. Jag tycker ersättningen till VD:n ser något hög ut även om jag inte har koll på vad som är normala löner. Vinsten för 2014 var 1.36 miljoner USD och ersättningen till VD:n ca 575 000. Visserligen ett personberoende företag och reseersättning, pensionsavsättning etc ingår. Han är hursomhelst storägare med 10 miljoner aktier (kanske borde han inte ta ut den lönen med tanke på utdelningarna som trillar in).* Det här är ett minus.

*Teoretiskt finns en uppköpschans då bolaget skulle vara mer mycket mer lönsamt utan VD:s kostnader. Men varför skulle VD:n sälja utom till rejält överpris vilket minskar chansen.

7. Tillväxtmöjligheter
Digitaliseringen gör väl att träningen i simulatorer blir viktigare och viktigare. Och snart styrs väl de flesta militärplan av någon som sitter på marken i en flygsimulator (som då blir mer än en simulator).

Spontant är tillväxtmöjligheterna goda för branschen men det är tveksamt om SimiGon är en vinnare eller om deras programvara hamnar efter. Tillväxten är dock god (se vidare nedan).

8. Risker
Ett antal risker finns:
  • Beroende av nyckelpersoner, nya kontrakt och uppdaterad programvara
  • Större konkurrenter med starkare finansiella muskler
  • Att ledningen köper ut bolaget från börsen på dåliga villkor.
  • Dålig omsättning, svårsåld om det inte finns köpare.
  • Nyckelpersoner

Värdering och sammanfattning
Här är uppgifter från Financial Times och 4-traders. I korta drag:
  • P/E på cirka 8
  • Förväntad direktavkastning ca 3 procent
  • Vinsttillväxt 50% från 2013 till 2014 
  • Vinsttillväxt 18% i senaste delårsrapporten.
  • Minskade intäkter 2016 enligt trading update
  • Bruttomarginaler kring 70-80 procent och netto ca 20 procent.
Sammanfattningsvis relativt billigt värderat och fin tillväxt men jag vågar inte som sätta mig bakom spakarna. Det stora antalet konkurrenter och framförallt de namnkunniga sådana gör mig rädd. Men kanske växer de i någon mindre nisch? Är det här Eldorado-simulatorn för de som inte behöver något mer fancy? Vet inte. Fördelen med en investering skulle vara att du får en lukrativ och kapitallätt del av en bransch där du annars bara kan köpa stora jättar som SAAB och Raytheon. Men man vill kanske å andra sidan inte ha dem emot sig i ett krig om kunder?

Minskat i Saltängen
Jag har minskat i Saltängen från 5% till 2% av portföljen. Anledningen är att jag inte riktigt kan förlika mig med ICA-risken - i alla fall med den högre portföljandelen. Om ICA, i och för sig mot förmodan, skulle bygga nytt så är jag rädd för ett större ras. Ok, visst finns god uthyrningspotential, kontraktet är till 2022 och lokalen kan avdelas. Men till vilken kostnad och tänk om lokalen inte fylls? Insynsägandet är också lågt vilket jag hade hoppats skulle ha ökat.

Saltängen ger en direktavkastning på nästan 10% vilket är mycket bra i sig. Men ICA-risken och det låga insynsägandet har tillsammans ändå "gnagt" under en tid. Har också tagit till mig av synpunkter i kommentarerna. Hur jag gör med resten avgör jag efter stämman som är 6 april. Egentligen vill jag ha minst 5% i varje bolag så något borde göras, kanske landar bolaget istället i rese-och renoveringsfonden där summorna är mindre. Pengarna från försäljningen gick till Bonäsudden, Vitec och att fylla på kassan. I Bonäsudden ser jag en större riskspridning (20 fastigheter), stort insynsägande och väsentligt lägre långsiktig risk*.

*Man får vara medveten om att en fastighetskrasch kan slå på utdelningen (amortering istället), men jag ser det som något mer tillfälligt jämfört med om ICA lämnar Saltängen. 

Synpunkter?
Har du någon åsikt om SimiGon, eller branschen som sådan? Finns det måhända något flygaress därute? I alla fall framför datorn :-)? För mig slår bolaget an en nostalgisk ton eftersom jag i yngre dagar spelat såväl Falcon, F18 Interceptor som Battlehawks 1942. Är kluven till köp, lutar starkt åt nej, men får se vart det här inlägget landar :)

Och hur ser du på Saltängen? Vad är en lämplig portföljandel för ett mer "riskfyllt" bolag? Och är tanken om att ha minst 5% portföljandel för varje bolag en god tanke?

söndag 20 mars 2016

Sexton globala småbolag på radarn - del 2

Genomgången av de globala småbolagen får nu sitt andra inlägg med de åtta resterande. Är det några av dessa som bör få en närmare titt? Första delen hittar du förresten här. Alla åsikter intressanta, även spontana sådana!

Moneysupermarket
Tänk dig Compricer fast i England. De påstår sig vara den största jämförelsesajten. Sådana marknadsplatser är alltid intressanta eftersom fler användare gör att de kan förhandla fram bättre rabatter, vilket leder till ännu fler användare etc. Allt ser faktiskt ganska bra ut till man tittar på deras reklam. Tror den här är  mest anmälda reklamen i hela Storbritannien. Och man förstår varför.

Jag har lite svårt att investera i något som uppfattas som, eller vill vara provocerande. Kanske har jag fel men är det verkligen så här man bygger ett "brand" långsiktigt? Det blir närmast ett filosoferande om all uppmärksamhet är bra uppmärksamhet eller inte. Ändå är det lockande med ROE kring 50 % utan skuldsättning och en förmodad nätverkseffekt.

Fakta: Notering London, Kurs 328 GBP, marketcap 2600 miljoner dollar
Värdering: Förväntat P/E 26 och yield ca 3 %
Tillväxt: Vinst 50 %, utdelning 20 % (snitt per år senaste 5 åren)

North West Company
Matbutiker i Kanadas utmarker, Alaska samt lite Karibiska öar. Genom att vara stor i avlägsna orter skapar de geografiska "monopol" och distributionsfördelar. En gissning är att det är svårt för andra aktörer att konkurrera och att marknaderna bara räcker till en större aktör. Fantastisk historik då bolaget i dess tidigare form fanns på 1700-talet.

Sen är jag rädd att ett långsiktigt lågt oljepris och råvarupriser leder till avfolkning. I sämsta fall är det som att investera i en ICA-butik i en avflyttningsort som till slut tvingas slå igen. Måste försöka luska mer i hur råvaruberoende de är, dvs om orterna påverkas kraftigt eller inte. Frågetecken för långsiktig tillväxt i så fall, och 5-årshistoriken ser inte särskilt imponerande ut. Analytikerkommentarer hittar du här.

Möjligen räcker det med det "Northwest"-bolag jag redan har men det här är ett udda spel på högre råvarupriser och geografiska monopol.

Fakta: Notering Toronto, Kurs 29 CAD, markcap 1080 milj USD 
Värdering: Förväntat P/E ca 20 och yield 4,3 %
Tillväxt: Vinst negativ, utdelning negativ (snitt per år senaste 5 åren)

Omega Flex
Nischat litet industribolag i USA. Gör rör för gasledningar, solenergi och allmän industri (ursäkta om min översättning är galen). I sin årsredovisning säger de att de är etta eller två på sina marknader och att det finns ett handfull större aktörer. Om jag fattade rätt (har inga goda baskunskaper) så är några av ledningarna "på rulle" och flexibla vilket gör dem lätta att installera.

Finns ett antal seeking-alpha artiklar om dem och bolaget är spännande, men kanske lite dyrt. Någon spekulerar i att en större aktör (via uppköp av någon av dem) skulle kunna ge sig in i branschen och förstöra de fina marginalerna. Tycks vara en lukrativ industrinisch men kanske är det si och så med bestående konkurrensfördelar. Ingen tydlig utdelningspolicy tyvärr vad jag kan se utan frekventa extrautdelningar eller vad man säger.

Fakta: Notering USA Nasdaq, Kurs 34 USD marketcap 345 miljoner dollar
Värdering: Förväntat P/E 22 och yield ?
Tillväxt: Vinst 28 %, utdelning - % (snitt per år senaste 5 åren)

Rainbow Tours
En polsk researrangör, tänk dig Apollo i Polen om jag gissar rätt. Om Polen går bra gynnas de här av att en rikare polsk medelklass vill ut i världen. Men jag vet inte. Polen har trots allt sina politiska risker. Och namnet på resebyrån kanske inte tilltalar de mest konservativa. Resebranschen är inte alltid lätt. Svenska UTG är ett näraliggande alternativ men det handlas till typ 4 gr högre P/E-tal (UTG har dock justerat P/E-tal som är lägre, uppdaterat). Verksamheten ser fin ut men jag skulle hellre investera i den största i Polen.

Fakta: Notering Warsawa, Kurs 23,5 PLN, marketcap 90 miljoner dollar
Värdering: Förväntat P/E 10 och yield ca 3 %
Tillväxt: Vinst 50 %, utdelning - % (snitt per år senaste 5 åren)

Savills
Ett brittiskt globalt men ganska litet bolag som t.ex. Bonäsudden anlitar för marknadsinformation! De är typ informationsssamlare, konsulter, mäklare och affärsmakare inom fastighetsbranschen. Har inte fått kläm på vad de gör i detalj, är de mest en lyxmäklare eller en informationscentral? Se i alla fall sid 5 för en överblick. De har ett kontor vid Sergels Torg, går förbi där varje dag, och ska kanske smita in för att kolla läget.

För de som jobbar inom fastighetsbranschen kanske de är vardagsmat? Kom gärna med input!

Fakta: Notering London, Kurs 743 GBP, marketcap 1500 miljoner dollar
Värdering: Förväntat P/E 13 och yield 3,8 %
Tillväxt: Vinst 18 %, utdelning 6 % (snitt per år senaste 5 åren)

SBC
Svenskt bolag som knappast behöver någon närmare beskrivning. Återkommande intäkter i form av bostadsrättsföreningar som betalar för ekonomisk förvaltning och medlemskap samt får halvdålig ränta på klientmedelskontona. En framsynt läsare skrev för några år sedan på bloggen att SBC var något att satsa på trots att de inte gav utdelning då. Själv var jag mer närsynt och följde inte rådet. Nu ger de utdelning men kursen har gått upp rejält.

Men det finns någonting med bolaget jag inte gillar. Ingen jämn utdelning, lite processer här och där, och tveksam historik. Får en slags "Feelgood-känsla" (i betydelse bolaget Feelgood som aldrig tycks lyfta). Bra verksamhet i grunden men är ledningen och företagskulturen tillräckligt bra? OBS! Ingen indikation att något är konstigt bara en "känsla" jag får pga historiken.

Fakta: Notering NGM, Kurs 22 SEK, marketcap 108 miljoner dollar
Värdering: Förväntat P/E 21 och yield 4,6 %
Tillväxt: Vinst - %, utdelning - % (snitt per år senaste 5 åren)

Siili Solutions
Finsk IT-konsult inriktad mot bland annat offentlig sektor. Avskräckande årsredovisningar på finska. Dåligt med återkommande intäkter? Ren IT-konsult eller något mer? Siffrorna ser fina ut i alla fall. Bara genom att vara bra på finska skulle man kunna skaffa sig en "edge" här eftersom språket lär avskräcka internationella investerare. Även Youtubeklippen är på finska förutom denna.

Fakta: Notering Finland, Kurs 22,6 Euro, marketcap 51 miljoner dollar
Värdering: Förväntat P/E 13 och yield 3,8 %
Tillväxt: Vinst 24 %, utdelning - % (snitt per år senaste 5 åren)

Skånska Energi
Sol vind och vatten är trevligt, även om intäkterna minskat senaste 5 åren. Men tänker man på ett annat sätt (typ vad fick Fortum betalt för sitt elnät?) så blir det ett annat perspektiv. De sysslar med elnät, elhandel, energilösningar och produktion. Borde nog värderas bit för bit för att utmynna i en slutsumma. Elnät har en tung vallgrav men reglering kan, eller snarare borde, stoppa övervinster. Vattenkraft är suveränt. Elhandel är väl si så där.

Problemet är att de är beroende av bra elpriser och bra reglering. Tolkar dem (välvilligt) som ett ganska stillastående bolag tillväxtmässigt och då vill man väl åtminstone komma in på en hög utdelning. En stark vallgrav är inte samma sak som tillväxt. På något sätt blir det här ett "spel" på högre elpriser och jag vet inte om jag vill ge mig in i den matchen.

Fakta: Notering First North, Kurs 41 SEK, marketcap 40 miljoner dollar
Värdering: Förväntat P/E 18 och yield 5 %
Tillväxt: Vinst negativ, utdelning negativ (snitt per år senaste 5 åren)

Synpunkter
Hedersomnämnande till den spännande trion Acme United, Brunswick och Takkt som jag inte hunnit titta tillräckligt på än men som kan utgöra stommen till en del 3. Simigon råkade bli ett helt eget inlägg som ska läggas ut vid tillfälle. Den riktigt observanta läsaren  upptäcker förresten ett tydligt S-tema på bloggen då Savaria och Somero är inköpta och Savills, SBC, Simigon, Silli Solutions och Skånska Energi är på bevakning. Nåja... alla behöver inte vara ess (S) i rockärmen :-)

Vilka av de bolagen är värda en närmare titt? Jag tycker särskilt Savills sticker ut som en intressant kandidat och Moneysupermarket om man kan se förbi reklamen och att de börjar på fel bokstav :) Vågar man förresten hoppas på lika bra kommentarer som senast (t.ex. från Jonas) trots min ganska ytliga research?

Vilka av bolagen tycker du är mest intressanta? Och har du fler tips på småbolag världen över med utdelning, konkurrensfördelar och goda finanser. Hojta till då med!

onsdag 16 mars 2016

Nästa aktiepub 7 april


Nästa Aktiepub på Sue Ellen blir torsdag 7 april kl 18. 25 platser är bokade, men antalet kan justeras uppåt eller nedåt beroende på intresse.

Hoppas på god uppslutning och intressanta diskussioner!

Vid olika tillfällen har frågan uppstått om man kan göra "något mer" av Aktiepuben. Men för att t.ex köra presentationer av något slag krävs en annan lokal och då växer budgeten (idag obefintlig) och de administrativa förberedelserna (inte så värst stora idag).

Finns det tankar om hur man kan utveckla konceptet så är det välkommet. Själv är jag nöjd med hur det är idag - ett forum för att diskutera aktier/ekonomi med andra nördigt intresserade (mestadels). Den fyller också en funktion av nätverkande i allmänhet och bloggnätverkande i synnerhet.

Testade för övrigt att slänga ut lite frågor att diskutera till förra gången men det har inte riktigt tagit skruv. Diskussionerna är oftast väldigt självgående när man väl är där på plats, vilket är ett gott tecken. Slänger ändå iväg två frågor till nästa gång: Hör storlek på bolag och bolagets kvalitet ihop? Och hur mycket viktigare är ledningen i småbolag?

Välkommen på aktiepub hursomhelst!

söndag 13 mars 2016

Sexton globala småbolag på radarn - del 1


Har under de senaste månaderna screenat fram ett gäng spännande småbolag världen över. Några kanske platsar för portföljen. Har idag 13 innehav och ska helst inte ha mer än 15 och max är 20. Eftersom bolagen är så små kan mer än 15 bolag ändå vara okey.

Bolagen som tas upp ger utdelning, har i de flesta fall god tillväxt, och i bästa fall starka konkurrensfördelar. Jag har lite för många ideér och alla är nog inte bra:-) Är det några ni tycker jag borde prioritera att kolla närmare på och läsa in mig på i detalj? Är det något som ska bort? Även spontana reaktioner är intressanta.

Ab dynamics 
De sysslar med biltester av allehanda slag. Som jag förstår det gör de produkter för testning och alla topp-20 biltillverkare använder dem. Nog borde finnas ett behov av oberoende produkter och tester och behovet kan öka efter incidenter som Volkswagen senast? Ett tema är självkörande bilar och de verkar spontant ganska långt framme inom sitt område. Lite svårt att hänga med om de har något som särskiljer sig från konkurrensen, har inte koll på konkurrensen än.

Fakta: Notering London, Kurs 357 GBX, marketcap 89 miljoner dollar
Värdering: Förväntat P/E 17 och direktavkastning 0.84 %
Tillväxt: Noterat 2013, för kort historik

Armanino
Armanino säljer fryst italiensk pesto och pasta/tillbehör till amerikanska restauranger och konsumenter. De är verksamma i USA. Jag lockas av branschen och tillväxten men vet inte hur unika de är. Har de väl fått restaurangerna på kroken och säljer in en god produkt, tja då kanske de är kungen bland pesto-leverantörer och de har funnits i USA sedan 1920-talet. Skulle vilja få mer kläm på de lokala marknadsandelarna men har inte bokat någon USA-resa ännu. För övriga analyser, se Seeking Alpha. Och Gannon har kommenterat dem kort.

Riktigt bra ROE och det här kan vara något i stil med Famous Brands. Dock svårare att förstå sig på, lite dåligt med info, och de verkar på en mogen marknad. Vet inte om det här ska ses som en "premium-pesto-prenumeration" för restauranger (postivt) eller ett rent commodity-bolag (negativt).

Fakta: Notering USA, Pink Sheets, Kurs 2.05 USD, marketcap 65 miljoner dollar
Värdering: Förväntat P/E 17 och yield 3,7 %
Tillväxt: Vinst 20 %, utdelning 17 % (snitt per år senaste 5 åren)

Biogaia
Det här lockar mig, Semper-magdroppar har jag erfarenhet av som småbarnsförälder. Däremot ser bolaget inte tillräckligt billigt ut så jag har inte läst på mer ännu. Har skrivits om på en del andra ställen som börsveckan.

Fakta: Notering Sverige Kurs 218 SEK, marketcap 433 miljoner dollar
Värdering: Förväntat P/E 27 och yield 2,75 %
Tillväxt: Vinst 20 %, utdelning 27 % (snitt per år senaste 5 åren)

Boiron 
Uppdatering 160313: Bolaget går bort, se kommentarsfält. 
Bolaget för dig som inte kan få nog av franska homeopatiska läkemedel. What? Ja, det kan man investera i. Utan att vara alltför raljerande så är bolagets målgrupp kanske inte de mest prismedvetna och rationella. Jag tänker mig att typkunden är en medelålders dam med rött hår, hund och smådålig ekonomi (det sista delvis beroende på att hon köper homeopatiska läkemedel). Nja, vill nog inte investera i något som kan vara humbug men ändå, jag tror konstigt nog på det här bolaget ändå.

Ett världsledande litet nischläkemedelsbolag alltså, men frågan är om homeopati är bättre än placebo. Det finns i alla fall de som påstår det med till synes vettiga argument. Med störst utbud av homeopatiska läkemedel hos Amazon bör bolagets försäljning och utbud i alla fall inte vara en bluff.

Fakta: Notering Frankrike, Kurs 70 EUR GBP, marketcap 1518 miljoner dollar
Värdering: Förväntat P/E 16 och yield 2,1 %
Tillväxt: Vinst 10 %, utdelning 16 % (snitt per år senaste 5 åren)

Diploma
Brittiskt bolag med produkter och service inom Life Science, Seals (inte däggdjuret) och Controls. Kan inte så mycket om branschen och är inte nära en investering än. Men wow, stabilitet, tillväxt och på siffrorna säljer de in ett bra investment case. Konkurrensfördelarna är svårare att bedöma, särskilt när jag inte riktigt fattar vad de gör (!), men de tycks fokusera på nödvändiga produkter i särskilda nischer om jag tolkar presentationen rätt.

Är det någon som kan ge input? Känner mig som en analfabet på området men gillar bolagets siffror.

Fakta: Notering London, Kurs 720 GBP, marketcap 1173 miljoner dollar
Värdering: Förväntat P/E 20 och yield 2,7 %
Tillväxt: Vinst 17 %, utdelning 15 % (snitt per år senaste 5 åren)

Emis Group
Affärssystem till sjukvårdsbranschen, stora i Storbritannien men ett litet företag. Riktigt intressant nisch - digitalisering, patientdata etc inom sjukvården - men man får betala för tillväxten. Får dock riktigt positiva Vitec-vibbar om det här bolaget. Har inte läst på så noga än men här är en gammal analys av dem.

Fakta: Notering London, Kurs 1068 GBP, marketcap 972 miljoner dollar
Värdering: Förväntat P/E 25 och yield 2 %
Tillväxt: Vinst 12 %, utdelning - % (snitt per år senaste 5 åren)

IGE-XAO
Usch, allt med det här bolaget är svintrist. Franskt bolag med namn i "Peter-Lynch"-klass (som IOGT-NTO fast värre). Verksamheten gör det inte roligare på något sätt. Eller vad sägs om programvara för att hantera ritningar för elledningar (typ Autocad för elektriker)? De är starka aktörer i vissa länder och när du väl lärt dig det här trista vill du väl inte ägna en minut till att lära in något annat. Jag lockas av förmodat höga "byteskostnader" och återkommande intäkter. Av någon anledning orkar jag dock inte läsa på om det här bolaget (ännu).

Fakta: Notering Frankrike, Kurs 70 EUR, marketcap 111 miljoner dollar
Värdering: Förväntat P/E 19 och yield 1,5 %
Tillväxt: Vinst 15 %, utdelning 14 % (snitt per år senaste 5 åren)

KP Tissue
Störst i Kanada på toapapper, hushållspapper och pappersnäsdukar, Överlägset större än P&G och Kimberly Clark, se sid 7. Men jag får ingen riktig kläm på finanserna, dåligt med uppgifter och historik och man måste djupdyka lite extra i bolagets rapporter (brukar främst använda andra källor som start).

Bolaget känns faktiskt riktigt intressant utifrån sin nödvändiga och oföränderliga bransch. De påverkas dock en hel del av priset på pappersmassa och valutarörelser. Råvaran köps i USD och säljer mest i CAD. Kimberly Clark ger typ 2,8 % utdelning så antingen är det mycket högre risk här eller så är marknaden irrationell.

Fakta: Notering Kanada, Kurs ca 13 CAD, marketcap 87 miljoner dollar
Värdering: Förväntat P/E - och yield 5,65 %
Tillväxt: Vinst - %, utdelning - % (snitt per år senaste 5 åren)


Synpunkter?
Här är de första gänget. Är det några som särskilt förtjänar en närmare titt? Kan något strykas? Ok, jag vet att homeopatiska bolaget kanske borde ryka...men för övrigt då? Armanino och KP Tissue tycker jag sticker ut som extra intressanta pga begripliga produkter, men vad vet jag? Kan mycket väl vara något av de andra som är ett riktigt guldägg?

För övrigt: Nästa aktiepub torsdag 7 april kl 18 på Sue Ellen. Kommer ett särskilt inlägg om det!

söndag 6 mars 2016

Sverigeportföljen: H&M ut och Bonäsudden in


Flitiga läsare är kanske inte förvånade men jag har som nämnt på Twitter sålt H&M. Pengarna gick till att köpa in Bonäsudden och öka i Vitec. I korta drag beror förändringen på att jag inriktar mig på små bolag och också söker lite extra stabilitet inför eventuellt sämre tider.

Varför sälja H&M?
Framförallt handlar det om min inriktning mot mindre och dåligt omsatta bolag. Det beror inte på dig utan på mig...får jag säga till H&M, för vi har helt enkelt vuxit ifrån varandra:) Och när man gör en portföljmässig "skilsmässa", vad passar bättre än lite kritik?
  • De växer inte så snabbt. Senaste 5 åren har vinsten växt med ca 4% per år och utdelningen varit mer eller mindre oförändrad. Ganska hög värdering om inte tillväxten kommer. Visst är det ett starkt "brand" men det är främst i Sverige/Tyskland de är riktigt stora. Hur starka är de när de har ett fåtal butiker i ett land? Ett bolag som Indonesiska Matahari är en stark lokal aktör och har för övrigt dubbla ROA och mycket högre ROE.
  • De köper inte lokalt eller tillverkar själva. Konkurrenten Inditex (Zara) tillverkar i princip allt själva. Och Matahari köper 90% lokalt och stödjer därigenom egna landet. För att ha "hållbart" i affärsmodellen borde de ta ett större "ansvar" för hela kedjan. Min favoritfondförvaltare Arisaig-Partners håller Inditexs affärsmodell högre än H&Ms. Se sid 3 i deras månadsrapport.
  • De har en väldigt hög utdelningsandel. Med den höga förräntningen på egna kapitalet (ROE) skulle de kanske hållit tillbaka på utdelningen och återinvesterat mer? Är det så att bolaget faktiskt inte kan "svälla" mer? Poängen är att Inditex och Matahari har en lägre utdelningsandel och kanske har lättare att växa.
Missförstå mig rätt. H&M är en "säker" investering och nedsidan borde vara mycket begränsad på sikt. Men jag är inte säker på att de slår index. Eller Inditex för den delen. Och står de verkligen emot en större nedgång när de väger så tungt i index(fonder)? Trots allt ett fint bolag alltså men de passar inte min modell längre. Som ett långsiktigt byrålåde-storbolag så är det i och för sig inte dumt. Sambon har den i sin pensionsportfölj så här gör vi olika :-)

Varför köpa Bonäsudden?
Jag tänker mig att hyresrätter och samhällsfastigheter är riktigt stabilt. Bolaget ger en utdelning på dryga 7 procent på kurs 106. Det är Nordea- och Teliaklass men utan egentliga större risker. Kommer det sämre tider på börsen så har hyresfastigheter historiskt stått emot väldigt bra, se graf på sid 7 i den här broschyren. Bolaget äger ett 20-tal fastigheter i Linköping och hyresintäkterna består av:
  • 55% hyresrättslägenheter, mest 2:or
  • 37% vårdcentraler, äldreboende, servicehus m.m.
  • 8% övrigt, kontor, parkering m.m.
Nackdelen är att de växer mycket långsamt. Utdelningen bör i alla vara kvar på samma nivå, jfr sid 40 i bolagsbeskrivningen. Förhoppningsvis går värdet på bostäderna upp över tid. Säg 7% utdelning och 3% kursuppgång på aktien. Då har du dina 10% per år. En risk är att de har 70% belåningsgrad och att det vid 75% nog blir inställd utdelning, se sid 42 i bolagsbeskrivningen. En smärre bostadskrasch kan alltså leda till inställd utdelning trots att allt är uthyrt (om jag tolkar det rätt).

Till skillnad från Saltängen är insynsägandet i Bonäsudden ganska högt.

Konkurrensfördelar?
Kunderna är privatpersoner för hyresrätterna och kommunen för samhällsfastigheterna. Privatpersoner är trögrörliga och det finns byteskostnader (ett förstahandskontakt är väl hårdvaluta). Hyresregleringen kapar i och för sig en del av "uppsidan" med bostadsbristen. Men kommunerna bör ha rejäla byteskostnader för samhällsfastigheterna, alternativet är väl främst att bygga nytt, och kontrakten förlängs i de allra flesta fall.

Egentligen kan man säga att den stora invandringen gör att efterfrågan på både hyresrätter och samhällsfastigheter ökar och bör vara konstant högt. Kommunerna har med sämre ekonomi också svårare att bygga nytt. Uthyrningsgraden bör därför vara väldigt hög då Bonäsuddens tillgångar kommer vara ännu mer attraktiva i framtiden. En eventuell Ostlänk gör för övrigt Linköping till en särskilt bra plats - om den blir av. Sen verkar det oklart hur bra lösningen blir för just Linköping.

Värdering?
Relativvärderingen ser helt okey ut även om man får tänka på att de andra växer. Bonäsudden handlas till knappa 110% av substansvärdet och till 7% direktavkastning. Wallenstam (hyresrätter) värderas till dryga 150% av substansvärdet och ger 2,2% direktavkastning. Hemfosa (samhällsfastigheter) värderas till 120% av substansvärdet och ger 4,5 procents direktavkastning.

Sverigeportföljens fyra innehav
Jag har ca 10% var i Vitec och eWork och 5% var i Saltängen och Bonäsudden. De två senare är på något sätt en "parkeringsplats" inför sämre år. Sverigeportföljen har två offensiva och två defensiva innehav:

Vitec - offensivt, relativt ocykliskt och låg utdelning
eWork - offensivt, hög utdelning och mer cykliskt 
Saltängen - defensivt, riktigt hög utdelning men en hyresgäst
Bonäsudden - defensivt, hög utdelning och mer diversifierat.

Alla är små bolag. Vitec och eWork är mest spännande men med enbart dem skulle portföljandelen bli hög och defensiva motpoler är inte fel. Bonäsudden passar för övrigt bättre än H&M i min "svenska" portfölj. H&M är ju likt mig ute på exotiska äventyr världen över. Och när vi pratar internationellt så har Bonäsudden koppling till ett litet brittiskt bolag jag kollar på. Undra hur?

Vad tror ni om Sverigeportföljen? Skulle enbart eWork/Vitec vara för risky? Och vad tror ni om Bonäsudden? Och H&M?