På grund av den låga räntenivån kan Investeringssparkonto (ISK) och kapitalförsäkring (Kf) i princip bli gratis. Givetvis är detta något bra. Men säg det goda som inte har någon nackdel med sig. Och som vanligt är det källskatt och company som spökar.
Nackdelen i det här fallet är att det kan bli svårare att få tillbaka utländsk källskatt när en ISK eller Kf går mot att bli "avgiftsfri". Som vi tidigare varit inne på gäller max 500 kr avdrag i ISK för källskatt om man har underskott av kapital (t.ex. bolån) medan Kf inte har en sådan begränsning. Men för båda gäller att det ska finnas en "avgift" att kvitta mot. Visserligen betraktas hela kundstocken som ett kollektiv i Kf, men det hjälper inte om alla skulle betala noll. Alltså:
Vid en nollränta kan du inte förvänta dig att få tillbaka all utländsk källskatt. 100 kr i utländsk utdelning blir i värsta fall bara värd 85 kr, p.g.a. 15 % källskatt som man inte får tillbaka. Men man måste skilja på reporänta och statslåneränta! Ännu har vi ingen nollränta på statslåneräntan.
Ja, vilken ränta pratar vi om? Reporäntan ligger på - 0.1 procent men statslåneräntan ligger på 0,58 procent. Vad avgiften för Kf och ISK blir beror på vad statslåneräntan är den 30 november året innan - och den är inte på minus ännu.
Gratis avgift och återbetalningsgrad återstår att se
30 november 2014 var statslåneräntan 0,9 %. Avgiften för ISK och Kf är blev då för 0,27 procent för 2015, dvs 30 % av statslåneräntan. Statslåneräntan är i mars 2015 nu nere på 0,58 %. Om det står sig till 30 november blir avgiften för 2016 ca 0,17 %. Med de låga talen kan det möjligen bli svårt att få full täckning för all utländsk källskatt. Men det beror också på hur stora källskatter Avanza-kollektivet har totalt vilket givetvis är svårt att veta. Men risken för lägre återbetalningsgrad än vanligt är uppenbar i en lågräntemiljö om jag nu tänker rätt.
Återbetalningen sker ca 3 år i efterskott men det är ju ändå bra att vara förberedd, det är ju nu man i så fall måste agera. För 2012 års källskatt blev det full återbetalning nu nyligen så eventuella farhågor kan vara lite överdrivna.
Kan förresten även hänvisa till ett bra inlägg från Långsiktig investering.
Gratis avgift och återbetalningsgrad återstår att se
30 november 2014 var statslåneräntan 0,9 %. Avgiften för ISK och Kf är blev då för 0,27 procent för 2015, dvs 30 % av statslåneräntan. Statslåneräntan är i mars 2015 nu nere på 0,58 %. Om det står sig till 30 november blir avgiften för 2016 ca 0,17 %. Med de låga talen kan det möjligen bli svårt att få full täckning för all utländsk källskatt. Men det beror också på hur stora källskatter Avanza-kollektivet har totalt vilket givetvis är svårt att veta. Men risken för lägre återbetalningsgrad än vanligt är uppenbar i en lågräntemiljö om jag nu tänker rätt.
Återbetalningen sker ca 3 år i efterskott men det är ju ändå bra att vara förberedd, det är ju nu man i så fall måste agera. För 2012 års källskatt blev det full återbetalning nu nyligen så eventuella farhågor kan vara lite överdrivna.
Kan förresten även hänvisa till ett bra inlägg från Långsiktig investering.
Ja, jag tänker inte sälja mina utländska utdelningsaktier i en diffus källskattepanik. Alternativen är väl att:
- Vänta ut och eventuellt riskera lägre återbetalning av källskatt för de år räntan är superlåg. Vi vet inte vad återbetalningen blir.
- Satsa ännu mer på svenska utdelare? Nja, något sen på bollen är man kanske då...
- Välja länder som har en förmånlig källskatt jämfört med normala 15 procent. Australien framstår t.ex. som ett väldigt bra alternativ. Utdelningar som räknas som "franked" har nämligen 0 procent källskatt och betalas ut i sin helhet, se länk. Mycket aktieägarvänligt!
- Undvik i alla fall länder som har högre källskatt än normala 15 % då det ökar problemet. I och för sig ingen stor påverkan du bara är en av kund-kollektivet.
- Fokusera trots allt på kvalitet, värde och totalavkastning. Valutarisker och källskatteproblematik i all ära, men det bör inte hindra utländska investeringar. Hittar man "rätt bolag" tänker jag inte avstå från investering pga detta.
Och sedan ett kort skattepolitiskt brandtal, och jag vet att jag nog talar för döva öron i det här sammanhanget: Varför kan inte fler länder vara så aktieägarvänliga som Australien? Så alla regeringschefer och stadsöverhuvuden som läser bloggen: stoppa otyget som heter källskatt! (haha).
Vilka andra länder har förresten lägre källskatt än normala 15 procent? Här är en lista. och här en annan lista. Observera att de inte riktigt stämmer överens, men två bra länder tycks vara Australien och Malaysia. Av egen erfarenhet vet jag att 0 % dragits på Australiensiska aktier och 10 % på brittiska.
Australien - I like!
Ska faktiskt specialstudera Australiensiska bolag vilket kan ske i en kommande Australienspecial. Mest intressant tycker jag Woolworths är. Men på bevakningslistan återfinns t.ex. Bellamys (för sent!), BHP Billiton, Cash Converters, Capilano, Cover-More, Japara Healtcare, Monadelphous och Tox-Free, Har du fler tips? Rubriken på den sista är i alla fall klar: En både tox-free och tax-free investering :-)
Investeringar "Down under" passar alltså utmärkt även om statslåneräntan går "down under". Du slipper ju problemet om det inte dras någon källskatt (uppdaterat).
Hur gör du med utländska utdelningsaktier? Tror du det finns någon risk att inte få tillbaka källskatten? Jag sitter still i båten men spanar extra noga på lågskatteländer för framtida investeringar.
Det är just sånt här som gör att jag väljer att ha mina aktier i en vanlig hederlig gammaldags depå för att man vet aldrig vad våra kära politiker hittar på. Jag betalar visserligen 30 procent på alla utdelningar inklusive den källskatt som du pratar om men det tar jag eftersom jag anser att alternativet är mindre lockande att hålla koll på. Jag tycker att det ska vara så enkelt som möjligt. Det är svårt nog att hålla reda på alla vändningar och vridningar som vi får stå ut med när politiker och riksbanker får för sig saker.
SvaraRaderaMin uppdelning är på ett sätt enkel: Svenska aktier i ISK och utländska i Kf.
RaderaTror ändå en vanlig depå är sämre om man satsar på utdelningsaktier. Du får 100 % av svenska utdelningar och riskerar att tappa 15 % av de utländska. Men återbetalningen har varit god så du har fått 100 % av de utländska också med viss eftersläpning. Lite sämre grad än så kan jag acceptera även om ovissheten gör det hela lite svårt att planera.
Oavsett källskatt eller ej är det givet att man väljer ISK/KF om man är en utdelningsinvesterare a la buy-and-hold, 30% jmf med schablonskatt på några ynka procent. Skulle statslåneräntan stick långt norrut så kan man växla om sparform då.
SvaraRadera@Gustav
Vad har du för källa angående resonemanget kring källskatt på Kapitalförsäkring?
Håller med!
RaderaAngående källan så kommer här ett utdrag ur ett tidigare svar från Avanza. "Vid avräkning på en kapitalförsäkring för utländsk källskatt så kan detta endast ske upp till ett spärrbelopp. Spärrbeloppet räknas fram beroende av den avkastningsskatt som betalats in och kan inte bli större än vad vi som bolag har betalat in i avkastningsskatt.
Avräkningen delas sedan ut till de kunder som är berättigade och har vi fått en avräkning som täcker samtliga kunders utländska källskatt så kommer man få tillbaka detta, oavsett vad man betalat i avkastningsskatt."
Se även tidigare inlägg här: http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2012/07/fa-tillbaka-utlandsk-kallskatt.html
Tack för källan.
RaderaAtt skatten blir 0 känns osannolikt men den kan bli låg de närmsta åren.
Då är frågan hur mycket avkastningsskatt kollektivet betalar i förhållande till total källskatt som du inne på. Jag antar att man räknar ihop alla försäkringars (K+T+P) avkastningsskatt och jämför med uttagen källskatt.
Så då är frågan, hur stor andel utländska aktier med utdelningar har kollektivet?
Precis, jag tror det är frågeställningen. Sen är jag inte exakt hundra för hur gränserna för "kollektivet" dras, men ja... det är ju inte enda osäkerhetsfaktorn :-)
RaderaSer att i referenser "Här är en lista" till Deloitte Withholding Tax Rates 2014 framgår att USA ska Dividends belastas med 30% samtidigt som i blogginlägget ovan anges 15%
SvaraRaderaOch tittar vi vidare Deloittedokumentet ser vi att det längst ner under asterisken står att:
Rates apply to payments to nonresidents and may be reduced under provisions of applicable tax treaty
Så vilka tax treaty är det som gäller för Sverige? Var hittar vi dessa uppgifter? Och hur stora är skillnader iom dessa treaty?
En annan frågeställning som berörs i blogginlägget är
"Men det beror också på hur stora källskatter Avanza-kollektivet har totalt vilket givetvis är svårt att veta"
Om man pratar med Skatteverket kan det inte vara omöjligt att få reda på, då många uppgifter som lämnas in till skatteverket är offentliga.
Men Avanza själva kan kanske hjälpa till här?
Ja, min research är långt ifrån komplett. Det man kan göra är att söka på dubbelbeskattningsavtal mellan Sverige och respektive land. Då bör man få fram vad som gäller specifikt. Lite snårigt är det alltså och inte bara ett utan massor av blogginlägg!.
RaderaHär finns info om den saken: http://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/15311.html
För Avanza-kollektivet bör det så att säga vara de som har utländska aktier och anspråk på den utdelningen (Avanzas utlandskollektiv om jag tänker rätt). Det man möjligen kan göra är att kolla med Avanza hur återbetalningen har varit historiskt.
Själv kollade jag "manuellt" för 2012 (återbetalningen kom nyligen) och då fick jag tillbaka all utländsk källskatt för 2012. Borde gälla för alla andra kunder. Frågan är om det låga ränteläget idag förändrar situationen för kommande återbetalningar...?
Tack för klargörandet kring källan. Detta var nytt för mig. Avanza har aldrig förklarat på det viset för mig men jag har inte pressat dem heller för den delen. Jag funderar på vad den här avkastningsskatten som hänvisas till, vad den syftar på. Jag får gräva.
SvaraRaderaMvh petrusko
Avkastningsskatten är avgiften för Kf (som läggs ut på alla kunder), den med kopplingen till statslåneräntan.
RaderaTjena Gustav
SvaraRaderaDu har noterat detta kanske (kollade tillbaka men såg inget om det, kanske skulle letat noggrannare dock); http://www.skatteverket.se/rattsinformation/reglerochstallningstaganden/stallningstaganden/2015/stallningstaganden2015/1319469115111.5.d5e04db14b6fef2c864070.html
Så med andra ord blir det ingen ersättning från ISK eller KF tyvärr, oavsett negativ statslåneränta.
Bra tips i övrigt. Håller i synnerhet med om det sista, om att kvalitet i bolagen väger tyngre om det inte är väldigt stora belopp det handlar om. Jag kommer faktiskt att vinkla portföljen mer mot svenska bolag, har blivit min insikt av senaste månadernas ränteturbulens.. fast vem vet, Australien finns ju alltid. :P
Den såg jag... men den blir bara aktuell om statslåneräntan är negativ och det är den inte idag. Däremot är reporäntan negativ men den styr inte avgiften för Kf eller investeringssparkonto. Eller så missförstår jag dig.
RaderaDen dag statslåneräntan är noll eller negativ blir det definitivt ingen återbetalning för utländsk källskatt. Men där är vi inte än :-)
Belräkningen 500 kronor har inget med bolån att göra utan enbart med underskott av kapital i deklarationen. Dvs har du bolån eller inte spelar ingen roll utan enbart hur din samlade kapitalinkomst är.
SvaraRaderaJa, lite slarvigt skrivet av mig. Det jag menar är att man har underskott av kapital och bolån är väl oftast boven i det dramat. (förtydligat texten nu).
RaderaBelräkningen == begränsningen
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaVad innebär det att australiska utdelningar är "franked"?
SvaraRaderaHär är en förklaring på engelska:http://www.investopedia.com/terms/f/frankeddividend.asp
RaderaI korta drag så är det ingen dubbelbeskattning utan utdelningen är skattad och klar.
Så om jag förstår det hela så gnäller du över att du inte tjänar fullt så mycket på den låga räntan som du skulle kunna göra? P.g.a. att ISK'n är lönsammare än förväntat?
SvaraRaderaDet är lite som att klaga på att man får får betala mer i skatt för att utdelningen ökar. BUHU, jag tjänar mer pengar än jag förväntade mig och får därmed betela mer i skatt..
Ursäkta att jag raljerar men tycker det är lite fånigt att gnälla, däremot kan man ju givetvis optimera.
Ja, det här är verkligen ett I-världsproblem. Inte ens det utan snarare ett hypotetiskt I-världsproblem :-) Ska försöka att gnälla mindre i framtiden men tyckte det bara var intressant att det eventuellt blev en skillnad mellan svenska och utländska utdelare.
RaderaOch om vi rör oss mot optimerings-hållet, kom gärna med förslag på ämnen att skriva om. Tar tacksamt emot tips! Finns som sagt viktigare ämnen, håller med om det :-)
Notera också att PLC aktier funkar bra, T.ex BP, Shell, Unilever PLC. Finns ganska många. Där betalar man ingen källskatt.
SvaraRaderaAha. Vet du om det alltid är så? Såg att det dragits 10 procents källskatt på Clarkson PLC. Har du någon källa för att källskatten ska vara noll? (då skickar jag nog en fråga till Avanza för att dubbelkolla).
RaderaI Storbritannien verkar det som att man betalar 0 % källskatt och att man får göra avräkning för den brittiska bolagsskatten, som är på 10 %. Antag t.ex. att bolaget delar ut 90 kr. Då är den brittiska bolagsskatten 90 / 0,9 = 10 kr. Man får alltså 90 kr i utdelning och avräknar 10 kr.
RaderaI sin svenska inkomstdeklaration fyller man i detta som att man fått 100 kr i utdelning och betalat 10 kr i utländsk källskatt.
Ok, men i Kf kan man inte påverka, då detta sköts av försäkringsbolaget/banken. Kör utländska aktier i Kf pga källskatteproblematiken.
RaderaI och med att man inte kan påverka, kan det vara en idé att inte använda kapitalförsäkring för sådana aktier för vilka försäkringsbolaget går fel. Du kan ju ha en del utländska aktier i ISK p.g.a. 500 kr-regeln och då kan det vara bra att placera just dessa aktier på investeringssparkontot. Om man slår i taket på 500 kr-regeln får man avgöra vilket som kostar mest: missad avräkning eller bankens fel.
RaderaJag lämnade ett förslag till Avanza precis nu att (jag vet inte om det är ens möjligt) göra det möjligt att mot en avgift återinvestera utdelningar på utländska aktier för att undvika att de drabbas hårt av det här med extremt låga räntor. På så sätt skulle man kunna få tillbaka sin källskatt. Verkar som det kan vara värt det för många speciellt år 2016 om det blir ännu lägre schablonskatt.
SvaraRaderaVore smidigt för kunderna, bra initiativ!
RaderaMan måste väl betala utländsk källskatt även om aktierna återinvesteras automatiskt?
RaderaObservera att de två källskattsdokumenten visar två olika saker.
SvaraRaderahttps://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/global/Documents/Tax/dttl-tax-withholding-tax-rates-2014.pdf visar främst den maximala källskatt ett land kan ta ut, t.ex. 30 % för USA och 25 % för Tyskland.
https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2010/04/20/kapitalforsakringens-ovantade-skatt-uppror.html visar hur mycket som ska tas ut enligt dubbelbeskattningsavtalen med Sverige. Siffran för Japan verkar dock vara fel; jag tror att det ska vara 10 %, inte 20 %.
Om man fått betala procentsatsen enligt det första dokumentet istället för procentsatsen enligt det andra dokumentet, måste man kontakta skatteverket i bolagets hemland för att begära en återbetalning. T.ex. får man betala 27 % skatt på danska aktier hos Avanza istället för 15 % som skatteavtalet säger. Detta betyder att Avanza-kunder som har danska aktier i traditionell depå eller ISK-konto måste kontakta danska SKAT för en återbetalning. Om man har t.ex. amerikanska aktier hos Avanza, dras korrekt källskatt enligt det andra dokumentet på 15 % (förutsatt att man godkänt avtalet W8-BEN som måste förnyas med jämna mellanrum), vilket innebär att man slipper kontakta amerikanska IRS för en återbetalning.
När man sedan begär avräkning hos svenska Skatteverket i sin deklaration, förutsätter Skatteverket att man begärt återbetalning från det utländska skatteverket. Man får bara avräkning med så mycket man inte kan få tillbaka från utlandet. Missar man att begära tillbaka pengar från utlandet, går man miste om de pengarna.
Om aktierna finns på ett KF-konto, måste Avanza dels begära tillbaka skatt från det utländska skatteverket om för hög skatt dragits, dels begära avräkning med resten hos svenska Skatteverket. Jag vet att Avanza ordnar med den svenska biten, men jag vet inte om Avanza kontaktar danska SKAT. Om inte, går den felaktigt betalade danska källskatten förlorad.
---
Om det skulle bli så att schabloninkomsten blir extremt låg, kan man i så fall spara icke avräknad utländsk källskatt till senare år i förhoppning att kunna avräkna skatten då istället?
Verkar som det stämmer att man kan spara avräkningen upp till fem år
RaderaTack för bra förklaring!
RaderaAngående sparad källskatt...tror spontant inte det då rätten inte uppstår (pga låg schablonavgift) men inte helt säker. Upp till Avanza också.
För att avgöra hur mycket man får avräkna, måste man beräkna den svenska skatten på den utländska inkomsten. Det kan t.ex. vara svensk skatt på utdelning från utländska bolag, ränta på bankkonton utomlands, svensk fastighetsavgift för utländsk fastighet och en del annat. Om man har värdepapper på ett investeringssparkonto, räknar man med 30 % skatt på utländsk utdelning och ränta som på ett vanligt konto, men med skillnaden att den svenska skatten på den utländska ISK-relaterade inkomsten aldrig kan uppgå till mer än ISK-schablonskatten.
RaderaSedan ska man beräkna den utländska skatten enligt utländska skatteregler och ta hänsyn till dubbelbeskattningsavtal. T.ex. ska man beräkna utländsk skatt på utdelning, utländsk fastighetsskatt på utländska fastigheter och sådant. Ibland har det dragits för stor utländsk skatt och i så fall ska man ansöka om återbetalning från det utländska skatteverket.
Nu kan man beräkna hur pass mycket man kan begära avräkning med. Om den svenska skatten på den utländska inkomsten är större än motsvarande utländska skatt, får man avräkna rubbet. Om den utländska skatten på den utländska inkomsten är större än motsvarande svenska skatt, får man maximalt avräkna hela den svenska skatten. Om man har underskott av kapital, får man maximalt avräkna 500 kr. Om man av någon anledning inte kan avräkna all skatt, kan man spara ej avräknad skatt i upp till fem år i hopp om att man någon gång i framtiden ska ha större avräkningsutrymme och på så vis kunna avräkna den då istället. Man kan även begära avdrag för utländsk skatt i vissa fall. Detta är mindre förmånligt om man har möjlighet att begära avräkning, men om man inte kan begära avräkning, är avdrag bättre än ingenting.
Om man har aktierna i en kapitalförsäkring, beror det på vad försäkringsbolaget har för möjlighet att avräkna skatten i framtiden, om det skulle visa sig vara omöjligt att avräkna allt ett visst år. Har ingen koll på hur pass stort avräkningsutrymme ett försäkringsbolag brukar ha.
Kör allt utländskt i kapitalförsäkring (pga 500-kronorsregeln) och då handlar det om hur Avanza hanterar situationen. Historiskt har återbetalningsgraden varit god, närmare typ 100 procent men frågan är hur nuvarande ränteläge påverkar. Nog kan det gå neråt men frågan är hur mycket...
RaderaOm du har en fru och din fru inte har utländska aktier, kan du även kringgå 500-kronorsregeln genom att omfördela i din och din frus deklaration så att hon tar hela ränteavdraget (eller åtminstone stora delar av det) medan du får tillräckligt mycket i kapitalvinst för att kunna avräkna rubbet. På så vis slipper man även inlåsningsproblematiken med KF som hindrar att man byter bank om man skulle vilja.
Radera