lördag 15 september 2012

Köpa utländska aktier - den verkliga kostnaden?

 

Själv är jag ganska inriktad på utländska aktier som står för hälften av portföljen. En ganska grundläggande fråga är hur mycket ett utlandsköp kostar, och då menar jag alla kostnader och avgifter av olika slag. Kan nog vara värt att kika närmare på... hur dyrt är det att dra utomlands med aktieportföljen?

Förutsättningen är att du i ISK köper en svensk och en utländsk aktie som har 3 procents direktavkastning och du behåller denna 1 år och får en utdelning.

Exempel 1: Köp för 10 000 kr i Hm
Courtage: 39 kr, om man kör med Avanza bas
Totala avgifter: 39 kr
Avgiftsnivå: 0,4 %

Sammantaget ganska låg avgift. Courtaget varierar beroende på vilken förmånsnivå man har hos Avanza och jag fördrar bas, annars är courtaget 99 kr.
  
Exempel 2: Köp för 10 000 kr i McDonalds
Courtage: 14,95 dollar, = 100 kr
Växlingsavgift: 0,25 % = 25kr
Källskatt på utdelningen, utebliven ränta = 45*0,03=1,35 kr*
Insättning av "källskatten" till ISK = 1,35*0,01 = 0,0135 kr*
Total avgift: 126
Avgiftsnivå: 1,26 %

Courtaget är givetvis högre. Avanza tar även ut en växlingsavgift genom en valutaspread på 0,25 % vid köp och försäljning. Lite fult då den inte är så synlig, men kanske att andra banker gör på samma sätt? Som tur är dras ingen växlingsavgift vid utdelning i alla fall.

I och med att 15 procent källskatt dras på utdelningen missar du ränta på de pengarna. Däremot begär du och får tillbaka pengarna senare av skatteverket. Om utdelningen är 300 kr innebär det att du får tillbaka 45 kr cirka 1 år senare. Uteblivna räntan sätter jag till 3 procent, ungefär som ett bra sparkonto. I och med att du får tillbaka det som dragits i källskatten genom deklarationen (dvs utanför ISK:kontot) så ska de även sättas in på ISK:n. Alla nya insättningar till ISK:n beskattas, så detta blir en merkostnad. Jag yxar till med en avgift på 1 %, men vad det blir det aktuella året beror på statslåneräntan. (*uppdatering: här tänkte jag lite tokigt, men effekten är fortfarande försumbar, se kommentarsfältet nedan).

Totalt är avgifterna högre, men inte så farligt mycket ändå. Courtaget och växlingen är engångsavgifter, medan "källskatteffekterna" uppstår varje år. Dock är de inte så höga (handlar om 0,01 procent) så jag kan inte tänka mig att de får någon större effekt ens på längre sikt.

Köper du för cirka 15 000 kommer du ner under 1 procents avgift vilket kan vara ok.

Exempel 3: Köp för 10 000 kr i Rolls-Royce

Courtage: 750 kr (!) på Londonbörsen
Växlingsavgift: 0,25 % = 25kr
Brittisk Stämpelskatt 0,5 % = 50 kr
Minimicourtage London = 8 pund = 90 kr (uppdatering)
Källskatt på utdelningen, utebliven ränta = 45*0,03=1,35 kr*
Insättning av "källskatten" till ISK = 1,35*0,01=0,0135 kr*
Total avgift: 916
Avgiftsnivå: 9,2 %

Det här är bara galet. Ska du köpa på Londonbörsen via Avanza krävs större summor. Alternativa listningar ska undersökas. Avgifterna befinner sig här helt klart i yttersta lyxklassen. Och bilen Rolls-Royce ingår förresten i BMW-koncernen, men roligare att visa en bil än en flygmotor :-) (*uppdatering: här tänkte jag lite tokigt, men effekten är fortfarande försumbar, se kommentarsfältet nedan).

Har jag inte glömt något?

Jo, faktiskt. Är det någon som kan gissa? Börjar på s... nämligen "Spread". Spreaden (skillnaden mellan köp- och säljkurs) kan vara minst lika viktig att titta på som courtaget.

Köper du ett storbolag som Hm är "spreaden" försumbar (köpkurs 241.3 säljkurs 241.4). Men går du ned i bolagsstorlek till t.ex. Atrium Ljungberg så är spreaden mycket större (köp 82.2, sälj 83). Det motsvarar en "köpavgift" på 0,9 %.

Så att köpa Atrium Ljungberg med dagens "spread" blir då ungefär lika dyrt som att köpa McDonalds. Fördelen med större utländska bolag är just att de nästan alltid har en bra spread. Detta resonemang kastar om avgiftsnivån en del om man ser spreaden som en slags "köpavgift".

Så sammanfattningsvis kan man nog säga att:
  • Utländska storbolag är dyrare än svenska storbolag, men
  • Amerikanska storbolag är i praktiken lika dyra som många svenska mellan- och småbolag med relativt stor spread.

Poängen med utländska aktier, varför köpa när det ofta kostar mer?
För att få ner avgifterna bör du alltså endast välja svenska storbolag, eller köra en indexfond. Problemet för mig är att jag bara vill ha bolag med superstabil utdelningshistorik (inga sänkningar!), starka konkurrensfördelar, och spridning på många branscher. Detta gör att många svenska storbolag går bort. Slarvigt uttryckt så finns det bara ett Hm i Sverige, men globalt kan det finnas hundratals "Hm"...

Jag väljer utländska aktier av olika skäl:
  • När bolaget har starkare konkurrensfördelar än de svenska. Hellre McD istället för NSP och Johnson & Johnson än Getinge.
  • När svenska alternativ saknas inom branschen. Försök köpa någon motsvarighet till Oesteriechische Post, Munich Re eller Blackmores? Omöjligt!
  • Bolag med fantastisk historik av av höjda utdelningar. Ta Coca Cola som exempel, risken för sänkning är obefintlig. Hur många sådana svenska bolag finns som höjt utdelningen 50 år i sträck?

Valutarisker och andra risker
Förutom avgifter ska nog valutarisken också nämnas. Sjunker dollarn går t.ex. alla amerikanska innehav ner i värde. Men de blir ju såklart billigare att köpa in också, ifall man tänkt köpa mer. Sett över tid tror jag att valutorna jämnar ut sig, särskilt vid regelbundna inköp. Jag ser också till att sprida på många olika länder och valutor.

För USA så försöker jag välja bolag som har stor del av sina intäkter utanför USA. Visst går kursen går ner om dollarn rasar, men bolagets vinst ökar eftersom eftersom de utländska intäkterna omvandlas till (fler) dollar.

Andra risker kan vara annan redovisningsstandard (t.ex. årsredovisningar) och att länderna inte är lika politiskt stabila som Sverige. Militärkupper eller nationalisering av tillgångarna är inte så trevligt ur ett investeringsperspektiv (inte ur andra perspektiv heller kanske, men låt vara). För t.ex. USA eller Österrike är jag helsäker, men i Sydafrika är riskerna kanske något högre.

Hur ser du på dessa frågor? Går det t.ex. att se "spreaden" som en avgift och håller du med om mina tankar? Avgifterna är rätt konkreta, men när det gäller utländska aktier i stort så handlar det kanske mer om tycke och smak. Ifall inlägget väcker intresse kan jag köra en "del två" med fler marknader och inköpssummor, det här var tänkt för att visa huvuddragen, och få ordning på mina diversifierade tankar:-)

17 kommentarer:

  1. Bra, intressant och matnyttigt. Dock ser jag en möjlighet till förbättring: de som är uppmärksamma på kostnader går tex inte till bensinmacken och handlar sin matkasse, inte heller seveneleven. De väljer säkert någon mataffär i någon köplada som har mer attraktiva priser alternativt väljer de Lidl.
    På motsvarande sätt skulle en kostnadsmedveten person undersöka var samma varor/tjänster kostar mindre om det är utan större besvär eller annan negativ följdverkan. Härav följer att det finns många spelare där du kan ha ISK-konto men där courtaget är väsentligt lägre än Avanzas för köp på utlandsmarknaderna. Tex din bloggranne ägamintid har ett motsvarande upplägg.

    Om du orkar och vill kan du göra en matris för olika spelare (courtage & avgifter) och ta några konkreta bolag på olika marknader. Marknader som en del av oss skulle kunna finna intressanta i nuvarande läge skulle kunna vara Spanien (3 marknadsplatser?), Grekland, Cypern (är väl separat från Grekland om jag förstår det rätt) men också marknader som har en stark utveckling tex Polen, Indonesien. Och hur ser det ut för Island?

    ADR är bra men de har en begränsad räckvidd om du förstår hur jag menar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar!

      Ja, när det gäller Avanza är jag kanske lite "hemmablind". Problemet med att välja någon annan är att Avanza har det bästa ISK-utbudet sett till länder. Och inte heller några särskilda begränsningar på de marknaderna. Men rejält saftigt courtage i många fall tyvärr.

      Ett annat bra alternativ för ISK är Nordea, som också har många möjliga länder, men t.ex. inte Grekland, Österrike och Irland. En nackdel är att de har ganska stora begränsningar i antalet möjliga aktier på marknaderna. Men den stora fördelen är att courtagen är mycket lägre, i Englandsfallet t.ex. 160 kr istället för 750 kr.

      Ingen bank verkar kunna erbjuda aktier från Island, Polen eller Cypern i ISK.

      En närmare titt och en "ISK-kamp" mellan Avanza och Nordea kanske vore något för ett inlägg. Eller en titt på ett antal marknader och banker, så som du är inne på. Det som komplicerar det hela är att ISK-utbuden varierar, och tar man med ISK/Kapitalförsäkring/vanlig depå + ett antal banker + ett antal länder så blir inlägget kanske mastigt, men det kan nog gå att lösa.

      Här är Avanzas och Nordnets ISK-utbud:
      https://www.avanza.se/aza/depa/blanketter/Placeringsreglemente_ISK.pdf
      http://www.nordea.se/sitemod/upload/root/content/nordea_se/privat/handla_och_placera/filer/Godkanda_vardepapper_inom_ISK.pdf

      Radera
    2. Jag hann bara läsa ditt inlägg snabbt...ska lusläsa det imorgon. Jag har ISK både hos Avanza och Nordea.

      Valutakurserna du får hos Avanza är AVSEVÄRT bättre än de du får hos Nordea. Dock är Nordea klart billgare för svenska aktier om du gör stora köp.

      Jag betalar i dagsläget 99kr per affär hos Avanza. Men har inte tänkt på att det finns även BAS. Jag gör affärer i storleksordningen 30.000-125.000 där dom flesta ligger i nedre delen av det intervallet och det verkar faktiskt som att jag skulle tjäna på BAS istället. Ska räkna noggrannare på det imorgon och titta på skillnaderna mellan bas och premium närmare.

      Tack för tipset iaf. Att minimerar kostnaderna är så viktigt.

      Och som sagt. Avanzas valutakurser slår alla andras vad jag vet och utklassar Nordeas...av nån för mig okänd anledning.

      Radera
  2. Efter att ha läst ditt inlägg så tog jag mig faktiskt tid att kolla upp Nordnet, Avanza och Skandiabankens kostnader för utländsk handel. Nordnet gav bara svaret "Ej tillgängligt för din portföljtyp" trots att jag aldrig ens har tänkt på att skaffa portföljd där, så de ströks p.g.a. bristande användavänlighet.

    För Skandiabanken är reglerna "För handel på nordisk börs är courtaget 0,25 % med 199 kr i minimicourtage och för utomnordiska handel är courtaget 0,40 % med 499 kr i minimicourtage. Därtill kan tillkomma börsavgifter som just den utländska börsen tar ut.".

    Avanza har en mer differentierad prissättning som innebär att de är billigare i länder de har avtal med. Förutsatt att man inte är sugen på det sociala umgänget med en aktiemäklare innebär det att Avanza är billigare inom Norden, de anglosaxiska sfären utom Storbritannien, Tyskland samt Österrike.

    Nettoeffekten är med andra ord att nära marknader utom Storbritannien är bra med Avanza medan tillväxtmarknader och sydeuropa är bra med Skandiabanken.

    SvaraRadera
  3. om man köper 10 ksek poster kan väl ett alternativ även vara avanza mini eller nordnet direkt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan tyvärr inte koppla Avanza mini till ISK

      Radera
  4. Jag använder aktieinvest för att komma in lite billigare på utländska aktier. Jag har ett månadssparande så jag betalar 10 kr i courtage för 10 aktier (totalt). Tyvärr så får man betala strax under dagshögsta kurs. Men jag tycker endå det är bra. Tror dock dom har 1% växelavgift också. Tror det är värt det om man köper för mindre summor.

    SvaraRadera
  5. Hej !
    Intressant diskussion.
    Nu är det ju inga större summor just det här biten påverkar men..

    Iaf som jag ser på det så kan du ju inte enbart se det som en ökad kostnad att du får igen källskatten vid senare tillfälle. Vad jag menar är att du förmodades betala schablon på de 15% om de kom in som en del av depån. Nu ser du det som ett ytterliggare extra utgift när du i själva verket slipper schablon på denna summan tills du sätter in dem igen.

    Samma är ju med den den fömodade intäkt på 3% som du ej får över tiden. Riksskatteverket ger ju dig ränta på de pengarna. Även om det kanske inte är exakt 3%.

    MVH P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      Tack för info! Smart tänkt av dig, och mindre smart av mig. Ska uppdatera inlägget.

      Antar att effekten fortfarande är försumbar så jag tar inte med något om detta i framtiden.

      Mvh
      Gustav

      Radera
  6. Tack för alla kommentarer hittills!

    Helt klart finns intresse av att jämföra bankernas avgifter för utlandshandel.

    Tänkte få till ett nytt inlägg som går igenom courtage och avgifter för intressanta marknader, typ Norden, USA, Australien och några europeiska länder. Samt även titta om inköp är möjligt i ISK eller inte.

    Bankerna som tas upp blir nog: Avanza, Nordnet, Nordea och Skandiabanken

    Är öppen för önskemål!

    Mvh
    Gustav

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade gärna sett en jämförelse med Aktieinvest också eftersom jag för tillfället har både Avanza och Aktieinvest.

      Radera
    2. Ska bli! Missade det.

      Slänger iväg mail till de aktuella bankerna för att se hur de hanterar växelavgift/valutapåslag. 1 procent låter mycket, så intressant att se om det stämmer.

      För Aktieinvest kanske "spreaden" också är en särskild fråga också (påminner om en avgift?), men den känns något svårformulerad.

      Mvh
      Gustav

      Radera
    3. Faller väl utanför din avgränsning avseende på ISK men kan kanske vara intressant som jämförelse?

      Courtage London: 8 Pund / 0,1%
      Schweiz: 18 CHF (~100SEK) / 0,2%
      http://www.guardianshares.com/costs.html
      Fast de erbjuder ju inte ISK så klart

      Samma priser har Saxo bank, se
      https://www.saxoprivatbank.se/gl_text.asp?nav=3412
      De erbjuder KF men verkar inte stödja handel i KF utanför norden + USA


      (För Englandsspelare sökte jag på detta:
      http://www.moneysupermarket.com/shares/SharesResults.asp?DetailsID=1265743&InvBit=0&Filter=1)

      För er väl orienterade på övriga europeiska marknader kanske det finns andra lösningar?

      Radera
    4. Intressant jämförelse!

      Funderar lite på vad som gäller för investerarskydd, tillsyn och vart pengarna egentligen "hamnar" när man investerar. För en kapitalförsäkring är det ju t.ex. viktigt vem som står bakom försäkringen.

      Kanske finns det risker som inte uppväger det lägre courtaget? (vet inte hur det är med den saken, bara något att fundera kring)

      Radera
  7. Tjena,
    Angaende example 3, handel pa london borsen.
    Behovde du inte betala brittisk stampelskatt, 0.5 % av kopesumman?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, stämpelskatten glömdes faktiskt bort. Samt en annan mindre brittisk avgift. Inlägget är nu uppdaterat. Tack!

      Radera
  8. Gör gärna jämförelse om man har ett vanligt konto också!

    SvaraRadera