söndag 30 augusti 2020

Vilka branscher är bäst att investera i?


Idag ska vi titta på olika branscher. Inlägget baseras delvis på ett uttalande i podden Focused Compounding. Där sa Jeff eller Andrew att "50 procent av utvecklingen berodde på bolaget och 50 procent på bolagets marknad". Då spelar branscher stor roll. Allra mest inspiration kommer från kursen Valuation Master Class som jag gick i våras. Missa förresten inte erbjudandet i länken!

De som följt bloggen en tid, en i så fall tapper men liten skara, hittar även en rapport om att konsumentvaror historiskt varit bästa sektorn i ett gammalt inlägg om tre obskyra brödbolag.


En fantastisk tabell (se ovan)
Som start är det värt att reflektera över tabellen som kommer från kursen Valuation Masterclass. Här ser du tydligt hur branscherna i snitt gått de senaste dryga 20 åren. Energi svänger mycket och att konsumentvaror och hälsovård är stabilast. Industri har intressant nog gått sämre än det globala snittet. Fastigheter sticker ut som bästa sektorn. Egentligen kan inlägget stanna här eftersom det är 20+ års börsutveckling samlat i en tabell som verkligen tål att funderas på. Men jag kryddar med lite egna tankar.


Mina val av sektor
Några favoritbranscher har jag. Mina val ska ses mot bakgrund av det jag vill ha: tvåsiffrig försäljningstillväxt, ekonomisk vallgrav (moat), ocykliska inslag, och låg skuldsättning (max 1 gr EBITDA). Och allt detta helst i ett mindre bolag.
  • Dagligvaror (Consumer Staples) är min favoritsektor. Oftast hittar jag "rätt bolag" där. 
  • IT vill jag också fylla på med, men där kan värderingarna vara högre och den ekonomiska vallgraven svårare att bedöma, särskilt i mindre bolag.
  • Sällanköp (Cons. Disc) kan fungera men de har större cykliska utmaningar.

Vilka jag oftast undviker
Jag undviker inte helt men har svårare att hitta bolag i vissa sektorer.
  • Hälsovård borde vara riktigt bra men är ofta svårbedömt för en lekman. Mindre bolag kan också tendera att bli binära. 
  • Industrin är en underpresterande bransch. Men nog finns hur många guldkorn som helst och variationen mellan bolag är troligen stor.
  • Telekom är ofta för skuldsatt för mig, och man kan addera risk för korruptionsskandaler. 
  • Utilities, nästan alltid för skuldsatt och svårt att få tvåsiffrig försäljningstillväxt.
  • Fastigheter. Visserligen bästa sektorn historiskt så statistiskt kontroversiellt att undvika. Men jag äger mitt boende och hittar nästan aldrig lågt skuldsatta bolag i sektorn. 
  • Energi, svårt med "moat" och att hitta något ocykliskt. Finns dock servicebolag och "hackor och spadar"-bolag som kan fungera. Helst vill man ha en ESG-touch på bolagen, men då brukar värderingen vara därefter. 
  • Finans - är inte med i tabellen så svårt att relatera till just nu. Men för mig är det ofta för svåranalyserat och för hög skuldsättning, i alla fall när det kommer till banker.

Synpunkter?
Hur ser du på olika branscher? Har du några favoriter? Och vad läser du ut av tabellen?

söndag 23 augusti 2020

Inköp Netbay



Under sommaren har jag köpt in Netbay, ett bolag jag följt länge och skrivit om i våras. De står nu för dryga 5 procent av portföljen. Jag har köpt kring 31 THB i snitt och kursen ligger nu kring 30 THB.

Varför köp?

Varför köpte jag, vad har förändrats? Jo, tre saker faktiskt:
  • Fondbolaget Grandeur Peak har köpt in sig, vilket är ett kvalitetstecken för mig. Just att ingen välkänd småbolagsfond tidigare var inne gjorde mig osäker. 
  • Jag har mer pengar att fördela eftersom kassan var stor. 
  • Jag har läst på mer och funderat. Vill gärna ha mer mot software/digitalisering och bolagets marknad är förhoppningsvis enorm. Se sid 17 i presentationen för hur mycket som fortfarande är pappershantering (typ 95 procent för vissa delar). Notera även att bolaget är med i denna lista av 20 spännande smallcaps, och den enda där megatrend nämns.
Jämfört med annat jag köpt är bolaget något svårare, men jag ser mycket jag gillar. Bolaget fångar digitalisering, SaaS och ökad handel i Sydostasien, Logistik är som bransch "hackor och spadar". Bolaget är innovativt, starka i sina nischer, och har bevisad lönsamhet och skalbarhet. Jag fastnar för att de lyfter fram rätt nyckeltal (se årsredovisningens tabeller sid 10-15). Som kuriosa måste jag tipsa om Business Swedens podd om sydostasien, som verkligen är en spännande region!

Tillsammans med Altium och Micro-Mechanics blir Netbay en del av portföljens Ny-teknik-del. Altium och Netbay är de finaste SaaS-bolagen jag kan hitta, i alla fall om bolagen redan ska vara lönsamma. Har letat andra alternativ inom SaaS-logistik (Wisetech, Descartes och Tradelink) men tycker Netbay är bäst.

Risker och nackdelar

Risker finns såklart, t.ex politisk, ökad konkurrens och minskad handel i närtid i spåren av Corona. Däremot borde Corona snabba på digitaliseringen. Bolaget är inte alls billigt, men jag tycker de har hög kvalitet. Korruption finns i Thailand, men genom digitaliseringen bidrar bolaget konkret till ökad transparens genom att papper och kontanter försvinner. Jfr effekten av M-Pesa i Kenya. En särskild risk är det som hände MyEG i Malaysia, men detta bolag är inte alls lika sammanflätat med politiken. Och värdet för corporate governance är högt.

Köp i vanlig depå är en nackdel, men jag kan i alla fall kvitta en eventuell förlust mot vinsten i A2. Över lång tid är depå inte riktigt så dåligt som man kan tro, se z2036. Framförallt tror jag rätt bolag är viktigare än skatteeffekter. Om det är rätt bolag återstår såklart att se, men jag hoppas på det!

Vad tror du om detta köp?