A swedish private investor that’s building a truly global equity portfolio. My focus is small family companies with low valuation, competitive advantages and very strong finances. I look all over the world but only invest in democracies. The portfolio includes companies from Indonesia, the Philippines, Singapore, South Africa, Greece and Lithuania. The vast majority of the companies are (to us) unknown market leaders that dominate their home market.
söndag 29 mars 2020
Kassa och kandidater
Börsen känns som det minsta problemet i dessa svåra tider. Men man får försöka göra det bästa av situationen. Det jag tar upp idag handlar om den evigt aktuella frågan om kassa, och sen ska vi titta på några köpkandidater.
Kassan är uppe över 20 procent. Jag tänker mig att i omgångar öka i nya och i vissa befintliga innehav. Det blir ju någon form av market taming, vilket jag är dålig på. Men jag vill inte gå in med allt på en gång i ett läge när USA i alla fall ser ut att hantera Corona på ett dåligt sätt. Kassaandelen kommer att vara högre än normalt även om jag vet att man statistiskt borde vara fullinvesterad och att det "alltid" vänder uppåt snabbare än man tror. Hur gör ni?
Kandidater finns det såklart gott om. I Sverige tittar jag t.ex. på CTT, Fortnox, Paradox, Swedencare och Vitec. Serien från i höstas om globala svenska bolag har jag skummat igenom. Men CTT kan tappa rejält när branschen går på knäna. Fortnox är för dyra, men det kommer jag nog alltid tycka. Swedencare får jag inte riktigt grepp om, t.ex. vilken andel de säljer online. Och Vitec, de är knappast billiga nu heller och har till skillnad mot Fortnox en relativt hög skuldsättning.
I Europa äger jag bara Kri-Kri. Tittar på sådant som Hotel Chocolat och Fevertree i UK. I Italien är Esautomation och Biesse något som åtminstone dyker upp i screeners. Somero åkte från portföljen in på bevakningslistan. Finns såklart hur mycket som helst men har inte fastnat för något. Än.
Det här är bara exempel. Tittar såklart i andra världsdelar också, konstigt vore annars, men vi kan stanna där. Finns mycket som borde vara bra men jag saknar conviction. Kommer nog sakta öka i vissa bolag jag redan äger. Brottas såklart mellan att få en alltför koncentrerad portfölj och att köpa in sånt som jag inte är riktigt lika bekväm med att äga.
Det enda nya jag faktiskt köpt in är Australiensiska Altium som är mitt nya case. Precis som A2 Milk är det ett superkvalitetsbolag. De har stor nettokassa, återkommande intäkter och är en global världsledare trots att bolaget "bara" är ett globalt smallcap. Bolaget är verksam inom IoT (design av kretskort) och har beskrivits av Phantas, redan 2017. De har tagit stryk i den här krisen men är fortfarande högt värderat, så timingen kan vara helt fel. Men tänker köpa in mig i omgångar.
Hur ser det ut för er? Hur gör ni med kassan? Och vilka case har ni conviction i, i tider som dessa?
söndag 22 mars 2020
Tuffa veckor - ändringar i portföljen
Tyvärr har jag själv varit sjuk med feber och inte kunnat tänka eller skriva klart. Och till det kommer börsfrossa av värsta slaget. Har ändå, i bästa mån, försökt att inte agera i panik men ändå göra förändringar av risk.
Jag har underskattat Corona och dess effekter och kommer att försöka gå ännu mer mot superhög kvalitet, starka konsumentbolag och värde. Och kassan har gått från 5 procent till närmare 25 procent. Har sålt av det jag tidigare varit osäker i (Savaria och Famous Brands) men också Discovery och Somero för att köpa mer i annat i omgångar. Har även minskat i Decisive Dividend. Att kassan ökat så mycket procentuellt beror också på att det jag ägt gått ner.
Försäljningar och minskningar
Jag har gjort en del ändringar:
- Sålt Savaria förra veckan. Var tidigare tveksam pga svårigheter att integrera förvärv i Europa. Tror inte att försäljningen eller integrationen blir lättare när Coronas epicentrum är i Europa. Ett bra bolag, men valde att öka kassan och agera på tidigare tveksamhet till dem. Vet inte alls om detta var rätt, men ville också ha mer kassa. Rädslan för att målgruppen dör tror jag däremot är något överdriven. Det kommer ju t.ex. 10 000 nya pensionärer i USA varje dag (men det känns konstigt att prata om människoliv på det sättet).
- Sålt Somero i början av denna. Vet att jag ökat tidigare i år och det är en tvärvändning. Men jag är för rädd att USA bromsar och de är cykliska. Plus dock för att folk nu testar mer av e-handel, vilket gynnar dem på sikt. Kommer definitivt kolla på bolaget igen.
- Sålt Famous Brands. Restauranger i UK, och Sydafrika, är för stor risk lång tid framöver. De har haft stora problem i UK som uppenbart riskerar att förvärras.
- Sålt Discovery. Att äga försäkringsbolag i pandemi-tider är tveksamt och de har UK-del. När det nu ser ut att börja få spridning i Sydafrika, den tunga delen, sålde jag. Hade förhoppning om att värmen skulle hindra. I det här fallet är dessutom kundernas förmåner träning på gym, cafe och flygresor (inte alls rätt i närtid). Försäkringsbolag i UK och USA har tappat massor. Är dock ett superkvalitetsbolag och kan tänka mig att köpa tillbaka.
Tyvärr är det ett riktigt tufft läge i Kanada, och jag har valt att nyligen dra ner risken och minska i Decisive Dividend (hade en hög andel). Den här färska artikeln talar om det som drabbat Kanada i närtid och det är utmaningar på flera fronter. Jag har inte sett detta komma i Kanada och det förändrar risken för mindre bolag. Vet inte om det var rätt men jag valde att minska.
Noterar att ledningen, som äger mycket, har ökat, även om det är lite (se canadianinsider). Men jag tycker att de borde kommunicera ut information om Corona i detta läge, precis som Exchange Income gjort. Sen har väldigt många bolag fallit väldigt mycket i Kanada. Se bara på Northwest Healthcare. Och Exchange Income var ner över 40 procent under dagen. Visst kan det gå över och vända upp och Kanada är i grunden ett bra land, men risken har ökat såpass jag kunde inte motivera en så hög andel jag hade. Direktavkastningen är visserligen på över 20% (senaste besked 13 mars) men frågan är vad den blir framöver. Kommer nog följa allt som kommuniceras.
Noterar att ledningen, som äger mycket, har ökat, även om det är lite (se canadianinsider). Men jag tycker att de borde kommunicera ut information om Corona i detta läge, precis som Exchange Income gjort. Sen har väldigt många bolag fallit väldigt mycket i Kanada. Se bara på Northwest Healthcare. Och Exchange Income var ner över 40 procent under dagen. Visst kan det gå över och vända upp och Kanada är i grunden ett bra land, men risken har ökat såpass jag kunde inte motivera en så hög andel jag hade. Direktavkastningen är visserligen på över 20% (senaste besked 13 mars) men frågan är vad den blir framöver. Kommer nog följa allt som kommuniceras.
Ökningar
- Jag har ökat i Kri-Kri Milk
- Köper in mig i ett nytt case inom IoT.
Summering
Visst har det skett stora förändringar men jag har inte för ändrat min strategi. Jag har skruvat i portföljen efter extrema förutsättningar i omvärlden. Den för tillfället större kassan kommer gå in i nya investeringar igen, men stegvis. Alla kriser går över till sist, det är ofta fel att tänka "this time is different" men det som händer är åtminstone allvarligare än på länge.
Hur har er vecka varit? Hoppas den varit bättre!
söndag 8 mars 2020
Återbesök Northwest Healthcare
Northwest Healthcare Properties REIT (12.21 CAD) är ett bolag som jag ägt under många år, men inte i huvudportföljen sedan maj 2018. Har följt det med intresse och det är dags för en förnyad titt. Vad lämpar sig bättre för det än deras färska presentation på 54 sidor?
Det som gör caset intressant är att de är relativt ocykliska och har bevisad tillväxt både geografiskt och genom nya verksamhetsben. Jag sålde för att jag inte förväntade mig tillräcklig avkastning, fastigheter är så att säga kapitaltunga, men det händer ändå saker i detta bolag. De talar nu även själva om ett mål på 15 procent per år (om jag tolkar sid 13 i presentationen rätt). Men jag har mina dubier om att REITs verkligen kan ge så mycket över lång tid.
Plus och minus
Det jag gillar är
- Ännu större geografisk diversifiering, gått in i UK, Holland etc.
- Asset-management-del har tillkommit. Bör ge hög marginal och tillväxtmöjligheter.
- Ocykliskt bolag sett till verksamheten.
- Gynnas av megatrender som mer sjukvård och äldre befolkning.
- Många lån ska läggas om, vilket kan ge lägre kostnader om det låga ränteläget håller i sig. Se tidigare presentation sid 19. Och de jobbar aktivt för att få ner skuldsättningen.
Det som talar emot är
- Finns det risker i att äga fastigheter på marknader som Australien och Kanada? Inte alls risk för kassaflödet men om en bostadsbubbla spricker där, kan då bolaget påverkas?
- Brasiliens valuta kan vara skakig. Även om avtalen där är starka vill det till att de sjukhus de samarbetar med inte får problem.
- Kan nya redovisningsregler påverka de "sale-and-lease back"-transaktioner som är deras signum? Men uppenbarligen har det inte hindrat dem från att expandera mera.
- Är ett så kapitaltungt bolag en tillväxtaktie över lång tid?
- Stort personberoende och VD:n håller på med racing. Vad kan gå fel? :-) Skulle han behöva uppsöka sjukhus, eller om något ännu värre händer, vore det katastrofalt på alla sätt.
Synpunkter
Jag gillar bolaget mer än sist jag tittade på dem. Men är något osäker på hur hög den långsiktiga potentialen är. Det är och förblir mer av ett defensivt case. Men sådana kan vara trevliga de med. Min invändning kan summeras: hur spännande kan REITs egentligen kan bli? Men den här ÄR spännande. Är faktiskt lite sugen på att ta in detta bolag igen. De har den där svårslagna tråk-faktorn och bör åtminstone vara stabila.
Men innan jag kastar mig på köpknappen vill jag ta in synpunkter. När det gäller köp av sjukvårdslokaler är det ju sällan akut. Och mitt nyvunna intressen kan såklart bära spår av NWH-FOMO och klassisk nostalgi, vad vet jag. Så vad säger ni? Ett bolag för portföljen eller inte?
onsdag 4 mars 2020
Aktiepub 25 mars (Obs inställd)
Nästa aktiepub går av stapeln onsdag den 25 mars kl 18 på Sue Ellen, Tulegatan 17.
Såklart finns det ovanligt mycket att diskutera. Hur påverkar Corona börsen? Hur hanterar man nedgångar? Hur har portföljerna gått och vad har klarat sig bäst? Vilken melodifestival-låttitel funkar bäst i börssammanhang etc?
35 platser är bokade och jag hoppas de fylls! Skriv något i kommentarsfältet så har du en plats.
Ska bli intressant att se om det blir färre eller fler än vanligt.
Hoppas vi ses där!
Gustav
Ps) Den som lyckas övertyga mig att köpa en svensk aktie bjuder jag på valfri öl. Vill gärna ha åtminstone någon svensk aktie men för tillfället är det tomt.
söndag 1 mars 2020
Börsnedgång, A2-rapport och Decisive-video
Det går inte att skriva något utan att börja med börsnedgången. Men under veckan rapporterade också mitt överlägset största bolag A2 Milk. Nervöst såklart, men de levererade. En ny Decisive Dividend video kastar också ljus över bolagets affärsmodell.
Jag ökade som sagt i Kri-Kri och Somero i förra veckan vilket visade sig synnerligen otajmat. Sedan dess har jag ökat ytterligare i Kri-Kri samt gjort mindre ökningar i Decisive Dividend. Ca 3,5 procents kassa återstår. Från "krigskassa" till Kri-Kri kan man säga även om torrt krut återstår.
Börsnedgången
Ja, usch, det är inga roliga dagar. Även en globalt spridd portfölj åker med ner, om än något mindre än Stockholmsindex. Tar man tidigare katastrofer som Brexit, Fukushima, Eltel och SARS, så brukar man glömma bort dem. Men de var regionala och worst case är nu är en global pandemi.
Min tes är ändå, och ni som hatar floskler får hålla för ögonen... att titta på bolag och inte på marknaden. Det kommer att gå upp, det kommer gå ner, men över tid går det upp mer. Jag kan inte och vill inte tajma marknaden utan satsar på att äga i mitt tycke fantastiska bolag. Växer de sin försäljning och vinst ska det nog bli bra till slut. Ska man tajma måste som man brukar säga, både sälja vid rätt tillfälle och köpa tillbaka vid rätt tillfälle och det är inte min grej.
Hur man hanterar kassa är ändå viktigt. Att ha 1-5 procent redo kan göra att man kan slänga in mer i de bolag som dippar. Kanske ska man ha ännu mer, t.ex. 5-10 procent. Har bara så svårt att hålla i pengar när jag ser köplägen och över tid är "i det närmste fullinvesterad" en enkelt och effektivt.
Till sist borde man fokusera mer på bolagets utveckling än på kursutvecklingen, men det är svårt att inte påverkas, vilket är något att jobba på.
A2 milk
A2 Milk lämnade en grym rapport. Här är en länk till investerarpresentationen, rapporten och en intervju. Man kan sammanfatta med:
- Försäljning upp ca 32 procent
- Vinsten upp ca 21 procent
- Kina-försäljning upp 76 procent och
- USA-försäljning upp 116 procent (ej lönsam ännu).
- Stor nettokassa
- Kinesiska föräldrar kan misstro (in)hemska produkter allt mer. Caset är ju dels produkternas A2-egenskaper men också att de kommer från rena, gröna Nya Zeeland. Corona kan späda på oron från tidigare matskandaler.
- Tider av isolering kan, på något mystiskt sätt, leda till fler barnafödslar 9 månader senare.
- Tillfällig försäljningsboost om man vill bunkra mjölkersättning. Skulle gissa att det är vad som gjort att början av året varit så bra.
En osäkerhetsfaktor är att A2:s produkter verkligen når slutkonsumenterna. Men efter läsning av många inlägg på hotcopper är bilden att det inte finns hinder/förseningar och att nödvändiga produkter prioriteras.
En klart positiv faktor är att tillväxten i USA är "on track". De har 10% av flytande mjölkmarknaden i Australien. Om de skulle komma i närheten av det i USA finns enormt mycket tillväxt kvar. Vad skulle en revolutionerande startup i USA som säljer "originalmjölk" vara värd? Framförallt är "nu kan jag dricka mjölk igen"-glädjen stor bland inläggen på Facbook-sidan och lyckliga kunder tror jag kan vara en simpel indikation på framtida framgång.
Decisive Dividend
Via forumet stockhouse hittade jag en investerarpresentation som jag tycker förtjänar mer uppmärksamhet. Den publicerades 3 december, men har nog gått många förbi, även mig.
Videon är mycket informativ och på 17 minuter får man en god genomgång och svar på en hel del frågor. Själv fastnade jag bland annat för detta:
- Marknaden har eventuellt inte förstått effekten av senaste förvärvet
- De är försiktiga med utdelningshöjningar (delar max ut 75% av kassaflödet)
- De verkligen ville höja 2018, men oväntade negativa effekter i form av ståltullar och inbromsningen för olja och gas kom emellan.
- Lite oklart när utdelningshöjning kommer.
- De växer målmedvetet försäljningen i de bolag de köper genom nya personer, nya marknader, investeringar, marknadsföring etc. De tar in stillastående bolag med fantastiska produkter och får dem att växa.
- Vilka välkända företag Northside (senaste förvärvet) levererar till.
- Att de är på jakt efter fler förvärv.
- Till sist finns en viktig skillnad mot Exchange Income (förlagan). Att deras investeringsbehov är mycket lägre jämfört med flygrelaterad verksamhet.