söndag 11 mars 2018

Portföljuppdatering



Senaste uppdateringen skedde i början av januari, men det har hänt en del så jag vill skriva några rader. Som vanligt är det en stor global spridning. Toppinnehaven är trapphissar från Kanada, specialmjölk från Nya Zeeland och försäkringar från Sydafrika. Tillsammans väger de fyra största över 50 procent.

Vi börjar med värdeförändringarna där A2 (12.37 AUD) har rusat rejält och nosar på förstaplatsen i portföljen. I början av januari stod den för 9 procent av portföljen. Galen uppgång kan tyckas men också galen tillväxt. Uppgången i A2 har tillsammans med stabila prestationer av Discovery (190 ZAR) och Savaria (18.37 CAD) gjort att portföljen är upp 9,5 procent i år. Rusningarna i de större innehaven har gjort att övriga innehav automatiskt fått en lägre andel av helheten.

Några köp och försäljningar har också hunnits med. Jag har minskat en hel del i Northwest Healthcare (och smått i Decisive). Jag gillar Northwest men tror att den har mindre långsiktig potential än mina övriga case. Visst är nedsidan mindre, men du kommer aldrig få någon Savaria- eller A2-rusning. Den är mer en högränteplacering med boost. Har dragit ner från 8 till 5 procent för att kunna öka i andra, och har då ökat i Sealink (mest) men även Savaria, Logistec och Vitec.

Bolagen har också rapporterat och kommit med nyheter. Savaria kom med en fin rapport liksom Northwest. A2 levererade en superrapport där framtidsinvesteringens inlägg rekommenderas för färska och nyttiga mjölktankar. Logistec har meddelat ett trevligt köp vilket borde stärkt deras "moat" och jag är nu övertygad om att de är på rätt väg. Famous Brand gjorde å sin sida nedskrivningar för sitt köp i UK (något jag var rädd för).

Funderingar om förändringar finns alltid där. LiveChat är under övervägande. Tycker inte riktigt att de levererar så starkt som jag förväntat mig och innehavet orsakar visst huvudbry. Men ska ge dem mer tid och siffrorna indikerar att något särskilt "finns där". Premium-segmentet av chattfunktioner kan vara rätt i tiden. Famous Brands har underpresterat, men Afrikas största restaurangkedja är ändå något jag vill äga i dagsläget. Och Northwest...drar man det till sin spets borde jag sälja, men det tar emot, och de har en rätt positiv utveckling i sin verksamhet. Someros cykliska inslag är till sist något att fundera på, även om det är en härligt indirekt exponering mot e-handel.

Vad tror du om portföljen? Jag tycker det är väldigt spännande att den håller emot så bra även i lite sämre tider. Men det har mycket att göra med att jag inte åkt på några rejäla nitar. Sånt kan hända när man minst anar det (tänk på Dignity och MTN) och med en fokuserad portfölj kan fallen bli hårda. Och rensat för A2 är utvecklingen såklart mycket beskedligare.

Vad tror du om portföljen? Vilka förändringar skulle du gjort, och tycker du mina var kloka? Hur mycket har du i dina fyra, fem största bolag?

27 kommentarer:

  1. Det är bara Northwest och Decisive som jag inte är så intresserad av. Resten är ju fina bolag även om värderingen i dagsläget skrämmer i vissa fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! Ja, de sticker ut lite grann genom att vara högutdelare. Värderingen är svår på vissa av bolagen men om bolagen har hög tillväxt kan jag behålla dem trots hög värdering tänker jag.

      Radera
  2. Riktigt imponerande med 9 % i år!

    Jag beundras din trögrörlighet då du varken köper eller säljer bolag speciellt ofta, vilket verkar fungera väl och ligger i linje med mr Bs filosofi.

    Andra sidan på myntet blir såklart att jag får svårt att förstå att du ligger kvar i bolag som får PE-tal på mellan 50-80 då jag tror att du förmodligen inte hade köpt dem på dessa nivåer. Men antar att det är så man ska göra om man vill få sina ten-baggers.

    Återigen grattis till en bra start på året :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, ibland är det bra att vara trög! Transaktionstakten har blivit lägre senaste året och det är riktigt svårt att ta in nya case.

      Med Savaria och A2 försöker jag se det på längre sikt, och då är inte värderingarna alls orimliga, även om det givetvis finns stor fallhöjd vid besvikelser. Svårt det där med psykologin och att inte bli färgad av sitt eget ägande.

      Radera
  3. Savaria och A2 drar ett stort lass till värdeutvecklingen gissar jag - strongt av dig att behålla vinnarna och till och med öka i form av Savaria.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Portföljkampen ser ut att bli hård även i år, +10,5 % för Global Future så här långt :-)

      Radera
    2. Savaria är en favorit! Trögheten kan förresten straffa sig att man sitter kvar med surdegar för länge.

      10,5 % är svårslaget! Grattis!

      Radera
    3. Har sagt det tidigare. Håll i vinnarna och gör dig av med förlorarna. Peter Lynch uttryckte det så här. Att förvalta en portfölj är som att vårda en rabatt. Dra inte upp rosorna, och behåll ogräset. Håll i Savaria, A2 och NWH.

      Det sämsta som kunde hända portföljen nu är att Savaria säljs, och bloggaren ser stora möjligheter i ett bilföretag i Tyskland som handlas till p/e-tal 5. Skall inte nämna namnet så ingen blir frestad att köpa.

      Med vänlig hälsning

      Lars

      Radera
    4. @Lars

      Jag fyller nog på med mer Savaria och det där tyska bilföretaget på måndag ;-)

      Radera
    5. och kanske lite glasskross i Kanada...

      Radera
    6. Stefan,

      Skall man betala fem årsvinster för ett tyskt bilföretag kanske det blir som när bloggaren Sparo skulle inhandla ett par vinterkängor. Pris 254kr. Läs gärna hans inlägg från idag. Bloggaren är känd för att vara mycket ekonomisk, om man uttrycker sig milt.

      Så här skriver bloggaren: Efter tio steg i snön känns det som att ha en såphal ishockeypuck under vardera hålfoten. Det är som att sulorna suger åt sig snöslask och packar den till hård is.

      Bolag som handlas till p/e 5 brukar också suga åt sig problem.

      Med vänlig hälsning

      Lars


      Radera
    7. Nej, Savaria ska jag peppar peppar hålla i hårt! Och jag äger fortfarande en hyfsad andel i Northwest. Kommer inte bli några tyska bilbolag för mig, en gång har jag ägt tyska frisörer, och det får räcka tillsvidare.

      Radera
  4. Intressant portfölj med bolag jag inte alls har koll på, men jag tänkte läsa på om dem då det är intressant att sätta sig in i nya bolag. Hur hittar du alla bolag från början? Jag tycker att det tar tid att bara sätta sig in i svenska aktiemarknaden.
    PS. Lägg gärna till mig i din blogglista om du vill.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Olika sätt att hitta bolag är screeners, bra fonders innehav, eller att utgå från bra affärsmodeller och hitta i tidigare läge i andra länder. Input på screeners och fonder hittar du här: http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2016/11/hitta-bra-bolag-tips-pa-screeners.html och http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2017/05/tre-fantastiska-fonder-och-nagra-till.html

      Tack för tips! Jag ska se över blogglistan vid tillfälle, men har hamnat efter med det.

      Radera
    2. Läste ena inlägget kring Screeners för att hitta bolag och kände mig väldigt träffad kring lokalainvesteraren. Har aldrig använt screeners och ska börja kolla in det lite noggrannare, men jag är fortfarande väldigt grön inom finansmarknaden (är inne på mitt 3:e år som aktiv på börsen). Mina innehav är nästan uteslutande svenska bolag, det finns ett tyskt, franskt, finskt, och amerikanskt också, men generellt är det svenskt.

      En stor anledning till detta är att jag gillar att ha mina innehav hos en och samma mäklare och de marknader som inte finns hos mäklaren struntar jag i helt enkelt. Hur gör du? Har du flera mäklare för olika portföljer? I en del fall kan man ringa in till mäklaren och köpa aktier över telefon som inte finns online, men det har jag inte provat.

      Tacksam för svar, tack för en bra blogg och grymt jobbat med uppgången hittills i år :)!

      // C

      Radera
    3. Utländska aktier på 3:e aktieåret är ändå starkt jobbat!

      För egen del har jag det samlat hos Avanza. Nordea är bättre på elektronisk handel i UK, SEB är billigare på t.ex. Singapore, Paroto har större utbud i ISK men huvudskälet för mig är att Avanza fixar flest marknader. Visst skulle man kunna välja flera, men hittills har smidigheten övervägt.

      Hur jag konkret gör när jag köper, tips och trix, och vilka marknader som fungerar hittar du här: http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2017/03/exotisk-utlandshandel-i-praktiken.html

      Tack själv för kommentar!

      Radera
    4. Grymt, tackar :)!

      Radera
  5. Fin portfölj! Och några bolag har vi båda: a2, Logistec och Sealink.

    Man ska inte sälja i tid och otid, men jag har nog närmare till att minska/sälja om jag tycker att bolaget blivit för högt värderat i förhållande till hur jag bedömer utvecklingen.

    Jag är som du vet lite mer skeptisk till Savaria, och skulle inte ha hållit en så stor andel. Tycker att värderingen är väl hög i förhållande till organisk tillväxt, och är väl generellt skeptisk när värderingen drar iväg för bolag som till stor del växer genom förvärv. Framför allt om man gör det på lånade pengar, men visst skuldsättningen inte anmärkningsvärd. Och så här långt har jag haft fel sett till aktiens utveckling. Förhoppningsvis har jag det även fortsättningsvis ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är Savaria inte billigt. Men jag tycker att det ör unikt på sitt sätt och att hög tillväxt kan motivera hög värdering. Deras track-record är god och oftast är förvärven komplement, vilket sänker risken. Span var däremot ett kliv in på ett nytt område (som ändå gav synergier).

      Så länge förvärven är vettiga, ger fördelar, och skuldsättningen inte drar iväg så är jag inte oroad. Däremot kan aldrig Famous Brands-misslyckanden uteslutas.

      Det viktigaste är att de inte ger sig ut och diversifierar, men hittills har förvärven stärkt produktutbudet, eller nätverket av försäljningsställen och installatörer, dvs att bolaget blir starkare totalt och mer vertikalt integrerat. (Sorry för snömos, men hoppas tankarna går fram!)

      Radera
  6. Alltid intressant läsning! Handlar du via Degiro, Avanza eller annan plattform?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kör idag uteslutande Avanza och de fixar en hel del exotiska marknader via telefon: http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2017/03/exotisk-utlandshandel-i-praktiken.html

      Borde kanske shoppa runt mer, men det är smidigt att samla. Framförallt fixar Avanza flest marknader i dagsläget vad jag känner till.

      Radera
  7. Gratulerar till en fantastisk portfölj och som sagt imponerande att du lyckas vara sparsmakad med antal affärer! Har flera av dina innehav och känns ju mycket lyckosamt. Har även Sealink men tycker det är lite bekymmersamt ändå att kursen står still under lång tid med så fina förutsättningar, kanske vi har missat nåt där?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, har lyckats hålla transaktionstakten rätt låg!

      Sealink har inte riktigt levererat, men jag kommer ge dem mer tid. Står bolagets vinster, kassaflöden och kurs och stampar under en längre tid får jag överväga om jag tänkte rätt. Men där är jag inte än.

      Radera
  8. Blir Sydafrika det nya Zimbabwe?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Korta svaret: nej

      Längre svar: Ramaphosa är en helt annan ledare än Zuma och titta på börsen och valutans utveckling senaste tiden. Äntligen har Zuma avgått och nu öppnas dessutom korruptionsåtalen mot honom. Det du syftar på (jordreform) är en negativ del, men på totalen är Sydafrika på rätt väg, särskilt om man jämför med Zuma-åren i färskt minne.

      Radera
  9. Hej Gustav! Har precis börjat följa dig. Tänka bara höra om du har någon post om hur du hanterar valutaavgifter, courtage osv för olika länder? Köper du vissa typer av aktier via Avanza, Nordnet, andra mäklare? Valutakonton? Osv osv? Är ju endel avgifter förknippade med att köpa och sälja utländska värdepapper. Tack på förhand!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du följer! Jag har några tips och trix i detta inlägg: http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2017/03/exotisk-utlandshandel-i-praktiken.html

      Radera