söndag 24 september 2017

Tre asiatiska bolag på radarn - åsikter om dem?


Sedan inlägget i söndags har jag funderat på om jag borde öka andelen asiatiska aktier något. Världens ekonomiska tyngdpunkt förflyttar sig österut dag för dag (och lite söderut). Men portföljen har ändå, åtminstone sett till försäljning, en ganska stor vikt i USA och Europa.

En idé vore att skala ner i några bolag i väst som Somero, Logistec och Northwest (bara lite) för att kunna köpa mer i öst. Inte för att det är dåliga bolag på något sätt, men jag tror man ska försöka vara "före sin tid" och väga ännu tyngre mot asiatiska ekonomier där framtidens tillväxt finns.

Mina tre kandidater

Ultrajaya tycker jag är mycket fint Indonesiskt bolag och mjölk och te är härligt tråkigt. En risk är att försäljningen bromsar in och man vill ju gärna ha tvåsiffriga tillväxttal. Men deras nya jättefarm kommer delvis igång under hösten/vintern och det kan förhoppningsvis driva tillväxt. En tveksamhet är om klassisk mjölk har en framtid, men det tror jag. I alla fall i Indonesien. Värt att notera är att fonder gillar Vietnams Vinamilk (man kan inte handla där). Detta är det närmsta du kan komma, och mer okänt.

Se tidigare inlägg om dem och färsk artikel på Gurufocus.

Century Pacific är ledande på konserver i Filippinerna. Framförallt är det tonfisk, kött, och bönor och de har högst marknadsandel och starka varumärken. Bolaget har även kaffe och mjölk. Fondbolaget Wasatch har nyligen köpt in sig i bolaget vilket är ett plus. Invändningen är att bolaget är ganska nytt och därför inte har hunnit få en fantastisk historik. Och det blir extra skatt på utdelningen i Filippinerna eftersom de drar hela 30% källskatt (mot normala 15%).

Man kan också tycka att Filippinerna som land inte har den bästa ledningen. Däremot är det ett tillväxtland med en ung "hungrig" befolkning, och tonfisk mättar ju. Konserver är inte illa ur hälsosynpunkt och dessutom något man flyr till vid kris. Länk till hemsidan, 4-traders och senaste presentationen.

MyEG är ett sjukt udda malaysiskt bolag. Namnet står för my electronic government och är en outsourcad myndighetsportal där man som medborgare eller immigrant kan göra en mängd ärenden som att betala skatter, avgifter och arbetstillstånd. Myndigheter har lagt ut det här på ett privat bolag vilket är effektivt eller konstigt beroende på hur man ser det. Men ju fler tjänster som kommer upp på portalen desto svårare att byta utan att det drabbar medborgarna. Antingen finns en enorm "moat" eller stora politiska risker.

Att Grandeur Peak är inne in i bolaget tyder ändå på hanterbara risker och E-government är något jag tror på starkt. Jag har faktiskt tittat på bolaget tidigare men ratade det då för tidigt på grund av en usel hemsida, som de numera bytt. Malaysia är inte ett favoritland (har beskrivits av kunniga besökare på Aktiepuben som "ett skitland") men bolaget kan ändå vara en framtida favorit. Länk till hemsidan4-traders och senaste presentationen.

Hela listan med kandidater
De tre casen har plockats från en ursprunglig lista på 12 tillväxtbolag med bra nyckeltal och stark lokal försäljning i Asien. Gemensamt för casen är att bra microcap-fonder som Grandeur Peak och Wasatch är inne i dem.

Listan bygger på kvalitet och man vill att de ska vara så gröna som möjligt. Värdering kommer in i ett senare skede. Klicka på bilden för att det ska synas större:


Bortsorterade case
Vi går igenom de som inte tog sig till topp-3. Kanske är det något eller några jag tänkt fel om?

Unilever Indonesia är fint men min strategi går ut på att välja mindre och mer oupptäckta bolag. Large-cap har en mindre uppsida eftersom du inte kan få den där resan uppåt i listorna. Du blir mindre belönad när du träffar rätt.

Arrow Syndikate vinner stora tråkpriset eftersom de gör några slags skyddande höljen till elledningar (finns säkert bättre ord). Har lyckats få fram att de troligen dominerar den nischen och har 50% marknadsandel. Men inriktningen är rätt tung mot nybyggnationer och andelen återkommande intäkter låg. Vet inte om jag vågar lita på att det fortsätter byggas hejvilt i Thailand.

Taokaenoi är fortsatt på bevakning, men kan komma att styrkas. För det första är produkterna gjorda av ocertifierad palmolja. Å andra sidan är det inget som t.ex. Svanenmärkning av fonder skulle slå ned på. Men de långsiktiga tillväxtmålen är ganska låga vilket gör att värderingen (över P/E 30) nog blir väl hög.

D & L Industries är ett klassiskt "spadar till guldletar-bolag" De har imponerande långsiktiga samarbeten med Unilever, 3M, McDonalds och andra storbolag. Inriktningen är specialfetter, färger, oljor och sånt. Men fetterna kan stå framme i rumstemperatur, och en stor del handlar om frityrolja, glasyr och sånt... ja, de har med närmast kirurgisk precision hittat de mest onyttiga delarna inom ocykliska konsumentvaror. Det gör mig tveksam eftersom hälsotrenden även lär hitta till Filippinerna.

Philippine Seven är ett simpelt case. De äger rättigheterna till varumärket och har det överlägset största butiksnätet inom sin kategori och bygger på med kringservice. Men jag blir avskräckt av mycket dålig omsättning och ett P/E tal som är upp på 50-60.

China Lesso sysslar med rör och ledningar i olika former och badrum. Väl inriktade på nybyggnation även om stambyten nog kan bli dags i Asien också.

Essex-Bio gör läkemedel/medicin inriktade på ögonbesvär, främst när det gäller hornhinnan. Ok, ett jättecase om de når Kinas äldre, och de ska ha hälften av marknaden i vissa nischer. Men riktigt svårt att förstå och framförallt begriper jag inte vilka andra spelare och tekniker som kan konkurrera på sikt. Extremt fina nyckeltal och något av ett spel på Kina som läkemedel/medicinnation.

Scales har det skrivits om och det är ett spel mot kinesiskt äppelätande. Du får en extra trygghet i den Nyzeeländska noteringen men jag är inte helt övertygad (ännu) om bolagets storhet även om det är mycket jag gillar. Jag föredrar ofta ännu starkare lokala aktörer och har inte fått fram hur dominanta de egentligen är i Kina. Inte säker på att det ska sorteras bort!

Straco är ett Singapore-bolag som äger ett antal nöjesfält och attraktioner bland annat i Kina. Även om siffrorna imponerar undrar jag hur skalbart det är och för framtida tillväxt krävs väl nya avtal? Eller så kan man se det som att köpa Gröna Lund och Kolmården i Kina? Ökad inhemsk turism. befintliga utbyggnadsmöjligheter och prishöjningar kan man komma långt på. Men kanske inte hela vägen. Inte heller säker på att Straco ska sorteras bort!

Hur många case till portföljen?
Jag är lite sugen på att köpa in de tre topp-casen med kanske 3-4 procents vikt vardera, vilket ger 12 procent initialt. Efter närmare titt på bolagen förstås så det är inte givet. Men man skulle ju kunna tänka annorlunda och dela upp de 12 procenten på fem-sex bolag. Det kluriga är att verkligen veta om bolag nr 10 eller nr 16 har en större potential till mångdubbling. Med 20 bolag finns fler chanser att äga en "10-bagger". Jag kommer nog ändå landa i att sätta ett tak på 15-16 bolag. Annars blir det för mycket bevakning och för många dyra affärer.

Vad säger du om casen och tankegångarna? Är särskilt sugen på åsikter på de tre case jag tittar på. Tror du på mjölk, konserver och e-government? Och kan något bortsorterat bolag ändå platsa?

14 kommentarer:

  1. Scales är långt ifrån dominerande i Kina. Däremot har de unika fördelar vilket gör att de kan sälja äpplen med god marginal under delar av säsongen.

    Ser man till de bortsorterade bolagen är de nog det bolag jag gillar bäst. Jag blir dessutom skeptisk till både MyEG (politisk risk) och Century Pacific (äter man konserver om man har råd med annat?).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för input!

      Scales är inte dumt i och för sig. MyEG har politisk risk men de har haft portalen i 15 år och fler tjänster har lagts på över tiden, så det är en portal. Konserverna finns i olika prislägen, från budget till mer lyx, även om det inte blir lyx på allvar.

      Vilka bolag skulle du välja från de tolv om du bara fick välja tre?

      Radera
    2. Skulle jag välja nu skulle jag välja dina tre då jag värderar din analysföretag högre än min magkänsla. Men det bidrar ju inte riktigt till ditt analysarbete så vi kan ta en lista på hur jag skulle prioritera analyser utifrån min magkänsla.

      Ultraya känns ganska klockrent. De har ett projekt som bör öka vinsten ytterligare, okej P/E tal och bör dominera marknaden för färska mjölkprodukter. I ett land som Indonesien är höga näringsvärden fortfarande av godo medan det i t.ex. Sverige går att byta ut en basprodukt mot färgat vatten (eller ännu hellre, vanligt vatten).

      Scales corporation skulle vara en toppkandidat för portföljen om de funnits på en billigare marknad. Bra pris och verksamma på en marknad med naturliga flaskhalsar som minskar konkurrensen.

      Tassal (eller Huron, eller King Salmon), nästa inlägg om laxodlingar är på gång. Men rent praktiskt tycker jag särskilt de Tasmanska laxodlarna ser lovande ut. Transportkostnaderna är så höga att hemmamarknaden är naturligt skyddad och vid en biologisk kris ökar priserna även hos dem då de annars kan exportera till Asien. Dessutom ligger de långt framme i offshore satsningar och saknar sannolikt förutsättningarna för landbaserad odling om inte odlarna själva satsar på det.

      Gemensamt för mina två alternativa val är att de är verksamma i sektorer som gynnas av ökande medelklass samtidigt som biologiska faktorer minskar tillväxten. I jämförelse är jag orolig för hur konserver står sig på Filippinerna när förbättrade logistikflöden gynnar färsk/fryst mat och även om portaleb fortsätter i privatregi undrar jag hur hög vinsten tillåts bli.

      Radera
    3. Tack där, jag får smälta kommentaren.

      Tassal och andra laxföretag är intressanta också. Konsumentvaror i stabila länder med export till mer exotiska är inte dumt.

      Är inte helt hemma på laxmarknaden och är tveksam till ryckigheten (världsmarknadspris och laxlus då och då?) och möjligheten till tillväxt genom nya licenser. Åtminstone mjölk kan vara ännu stabilare, men ska läsa dina kommande inlägg med stort intresse!

      Konserverna och portalen har sina risker, får fundera vidare!

      Radera
    4. Intressanta bolag! Av de tre heta skulle jag välja Ultrajaya. Mjölkkonsumtionen låg men växande, och ett stabilt bolag med fin marknadsandel och rimlig prislapp. Dessutom är Indonesien det av länderna jag tror mest på. Konserverna har jag bara kikat på som hastigast, men tycker prislappen ser för hög ut i förhållande till helheten. My EG har nog som sagt en viss politisk risk, men kan också vara en nisch med stor potential. Även här hemma börjar myndigheter att använda externa portaler, i alla fall för medarbetarnas friskvård. Men visst, ett större steg att också låta privata företag hantera ut mot medborgarna. Det har vi om inte annat fått erfara med Transportstyerelsen...

      Av övriga bolag på lista finns Scales och Unilever Indonesia i min portfölj. Scales tror jag på med samma argument som Aktieingenjören. Och ja Unilever Indonesia är ett bolag i en egen division, men visst de är stora. Och inte billiga.

      Radera
    5. Scales finns i tankarna, kan vara så att jag omvärderar dem framöver. Ska man titta på nedsida i investeringar, vilket man borde, så borde den rimligtvis vara liten i Scales.

      Tack för input! Ser nog också Ultrajaya som starkaste kortet bland de tre heta även om MyEG kan ha ännu större potential, men också risk.

      Radera
  2. Som alltid finns det få saker som kan elda upp en investerare som spekulationer om framtiden. Kryddar man anrättningen med intressant och spännande blir det oemotståndligt. Vem vet var framtidens tillväxt finns? Snacket om den ekonomiska tyngdpunktens förskjutning österut har hållit på så länge jag kan minnas.

    Detta Northwest presterar verkligen bra här och nu. Räcker inte det? Själv är jag ägare i HR.Un sedan fyllde jag på med Northwest aktien presterar verkligen. Köpte mer i veckan allt går som det skall. Varför släppa detta för en spekulation i framtiden?

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det snack om den ekonomiska tyngdpunkten, men också någon slags verkstad. I alla fall om man kikar på den här kartan: http://www.mckinsey.com/global-themes/urbanization/urban-world-cities-and-the-rise-of-the-consuming-class

      Orsaken till att tillväxten kan finnas där är att demografin talar till ländernas fördel på ett annat sätt än i väst, ett exempel är detta: https://tradingeconomics.com/philippines/population/forecast

      Men du har rätt i att det kan bli väl mycket förändringar och spekulation i tillväxt hit eller dit. Bolagen är det centrala. Därför skriver jag i alla fall innan nu och all input är värdefull, särskilt kritisk sådan. Jag ska fundera igenom detta en extra vända.

      Northwest gillar jag och de är näst största innehav idag. Dessutom ett globalt bolag så inte givet att jag (eventuellt) minskar där och i så fall är det en liten minskning. Men bra poäng, nog är det dumt att sälja av just det som levererar.

      Radera
    2. Ja precis, mycket handlar om demografin; växand befolkningar och framför allt växande medelklasser. Utvecklingen går ju också olika fort/har kommit olika långt i olika länder, så inte konstigt att det har talats om Asien länge. Men om några årtionden bör vi nog snegla mer åt Afrika... Skrev ett inlägg på temat i vintras http://framtidsinvesteringen.blogspot.se/2017/02/asien-for-oss-afrika-for-vara-barn.html?m=0

      Radera
    3. Bra inlägg där, som visar på möjligheterna. Apropå det så är det möjligt att jag är för tidig i att ha så mycket Afrika i portföljen, möjligheterna i Asien kan vara bättre generellt (även om bolaget alltid är det viktigaste i en investering).

      Radera
  3. Trevligt inlägg med många nya bolag att kika på. Spontant tycker jag Ultrajaya verkar spännande. När jag tittar på bolaget anser jag dock att tillväxten kanske är något för låg för min smak. Ser att du skriver att de får stark strukturell tillväxt, men vad är det som säger att den kommer fortsätta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det som händer långsiktigt är att Indonesierna inte bara blir fler utan också dricker mer mjölk. Just att det startar från låg nivå och stigit stadigt talar för att det kommer fortsätta.

      Visst är det inte givet att detta bolag blir vinnare men från politiskt håll tycks man vilja gynna lokal produktion, så som bland annat framkommer av artikeln: https://www.gurufocus.com/news/554654/indonesian-milk-company-could-be-an-attractive-investment-opportunity

      Samarbetet med Kraft om ost är också lovande (tror inte jag skrivit så mycket om det innan).

      Håller med om att sales-tillväxten kunde varit bättre och där ligger min tveksamhet. Tanken är att det ska lossna när nya farmen börjar producera och när investeringarna i länken ger resultat:
      http://www.idnfinancials.com/n/11667/Ultrajaya-report-positive-3Q-result

      Radera
  4. Ultrajaya verkar mest given tycker jag. De andra två har en del politiska risker som talar emot men å andra sidan är de två småbolagsfonerna inne i varsin vilket är ett plus, svårt!
    Av de övriga håller jag Scales högst och av samma skäl som några i kommentarsfältet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för synpunkter! Ultrajaya bör vara säkrast. Har faktiskt köpt in dem till portföljen nu!

      De andra är under bevakning och Scales ska nog lyftas upp som högintressant trots allt!

      Radera