fredag 26 maj 2017

Tre fantastiska fonder och några till


Nu blir det en fortsättning på fonder som jag bevakar. Sedan tidigare har jag nämnt tre intressanta utifrån min filosofi men här är hela listan:
  • Arisaig Partners 
  • Didner & Gerge Small & Microcap 
  • Ennismore European smaller companies
  • Wasatch Funds (ny)
  • Grandeur Peak (ny)
  • Fundsmith feet fund (ny)
Är medveten om att fondbolagen/fonderna inte är så kända eller går att köpa härifån - men jag finner dem högst spännande. Om ni gör det återstår att se. Fonderna har en tilt mot små tillväxtbolag på oupptäckta marknader. Jag använder fondernas rapporter som en källa för idéer, teman och case.

Wasatch funds (flera fonder)
Oj, oj oj, vilket fondbolag! Wasatch är ett amerikanskt fondbolag som inriktar sig på små högkvalitativa och oupptäckta tillväxtbolag globalt. Me like! Favoritländer är Indonesien, Filippinerna och Thailand (samma som jag har köpt i). Se den här intervjun för en genomgång av hur de tänker. Just småbolag nämns som ett bra sätt att nå den inhemska konsumtionen i länderna, jämfört med större bolag som oftast är inriktade mot export.

När jag hittade den här fonden var det lite som att hitta hem, eftersom de ägde ett helt gäng av bolag jag själv äger eller funderat på. Nästan allt de äger är intressant. Enda plumpen, men jag förstår dem, är hög omsättning av bolag och lite väl stor diversifiering. Men jag ska inte klaga eftersom det ger fler case att gå igenom. Deras process och vad de letar efter beskrivs här. Flera av fonderna är intressanta och framförallt de som börjar med Emerging, Frontier, International och Global.

Börjar vi med svenska bolag har de t.ex. hittat Cloetta, Kopparbergs Bryggeri och Sportamore. Spännande va? Tittar vi globalt är exempel på bolag: Famous Brands, Matahari Department Store, MercadoLibre, Premier Marketing och Vitasoy. Vitasoy är det okända sojamjölksföretaget jag nämnt i förbifarten.

Grandeur Peak (flera fonder)
Fick ett fint tips om Grandeur Peak och har börjat följa dem, och de påminner en hel del om Wasatch. Ingen slump eftersom de är grundade av avhoppare från dem. Väldigt diversifierade fonder och samma tänk som Wasatch men en egen touch på det.

Jag har roat mig med att titta på hur Wasatch och Grandeur investerar i Sverige, och det visar sig att Grandeur t.ex. är inne i ett sådant bolag som Polygiene. Även om Wasatch är ännu mer i min smak i stort är det riktigt hög kvalitet på Grandeur Peak också. Eller vad sägs om de svenska exemplen: Vitec, Bufab, och Polygiene. Exempel på bolag globalt är: Bank Rakyat, Skandiabanken, Samsonite, Ultrajaya (!) och Vitasoy. 

Missa inte heller denna presentation. Du kan nog glömma allt som jag skrivit i detta inlägg och titta på sida 9. Den bilden kan nämligen för alltid förändra hur du ser på investeringar (varning!). För att summera. 70 procent av allt kapital samlas i de 4 procent största bolagen. Säger det inte sig själv att möjligheterna att hitta bra case är bättre i de andra 96 procenten? Det där är värt ett eget inlägg!

Fundsmith feet fund
Fundsmith är ett tips från bloggläsaren Per och fonden påminner en del om Arisaig fonderna. Alltså Emerging Markets och konsumentvaror för hela slanten. Här är det få sektorer och köp och behåll som gäller, så med ett titt i årsredovisningen och karbonpappret redo kan man skissa på en egen motsvarande fond. Investeringsstilen är enkel, smart logisk, se presentation här och denna pdf-beskrivning. Till skillnad från Wasatch och Grandeur Peak väljer de bort väldigt många sektorer, och avviker från index på det sättet. Feet är förresten en förkortning, fonden har inget med fötter att göra.

Exempel på ägda bolag: Vitasoy, Universal Robina, Famous Brands (!), Unilever Indonesia och Shoprite. Inga svenska bolag.

Fler fonder
Dessa har jag mindre att säga om men jag kollar in dem då och då:
  • Royse International. Flera fonder med småbolagsinriktning. 
  • Odin Emerging Markets. Äger Premier Marketing och är fokuserad.
  • Carnegie Asia. Kollar om de lägger tillbaks Mitra Keluarga bland annat.
  • Tundra Fonder. Tyvärr svårt att handla på de marknaden, men intressant läsning!
  • Mawer Mutal funds (ny). Uttalat tråk-fokus och äger Vitec samt Premier Marketing!
  • Hidden Champions fund (ny). Oj, vilket bra fokus på okända marknadsledare.
  • Matthews Asia Small Companies Fund (ny). Bra småbolagsfond.
  • Scottish Oriental (ny), småbolagsfond som äger sånt jag kikar på i Filippinerna
  • Incometric Fund (ny)- Global Valor. Småbolag, äger Micro.Mechanic, Rakyat, A2 mfl.
  • Swedbank Robur EM Small cap (ny). Ska följa vad de köper in!
Listan uppdateras efterhand, som bevakning för egen del.

Synpunkter?
Vad tycker du om fonderna, särskilt de tre första? Inspireras du av fonder när du väljer aktier? Vilka i så fall? Och visst är det intressant att se vad utländska small- och microcapfonder hittar i Sverige? :-) 

söndag 21 maj 2017

Nytt köp och cykliska självmotsägelser


Dags för en uppdatering av vad som hänt de senaste veckorna. Ett köp, en minskning och några rapporter är vad som står på agendan.

Köpt A2 milk.
Jag har köpt in A2 Milk (nu 3.28 AUD) som nu står för 4 procent av portföljen. Visst är P/E talet galet högt för 2017 men tillväxten finns där. Jag är beredd att betala högre P/E tal för små växande bolag som snabbt kan växa förbi sin värdering. På 2019 års vinst är förväntat P/E under 20 vilket ändå är ok. Vinsterna är också ocykliska, vi talar ju om mjölk, och de följer en hälsotrend. Enkelt beskrivet kan de vara en disruptör i en traditionell bransch. Risker finns givetvis, förutom att luften sjunker ur värderingen, i form av patent, stämningar, motstånd från branschen etc.

Tesen är att de med sin smått unika produkt kan ta en viss procent av nya marknader, I Australien har de hela 8 procent. Bolaget uppfyller mina kriterier, men historiken är med nöd och näppe fantastisk och värderingen kräver fortsatt tillväxt. Bolag som av olika skäl inte är perfekta eller som jag är något sämre påläst på, men som jag ändå bara måste ha, får en lägre portföljandel. Mycket framtid i aktien alltså men också en unik produkt. Kolla in Framtidsinvesteringens inlägg om bolaget.

Jag gillar konsumentvaror och tror inte det finns bättre mjölkbolag. Jag tycker de slår Ultrajaya (som dock har bättre historik) och Bellamy's (som lever mer på varumärket). Ett sojamjölksbolag kvarstår som kandidat till portföljen.

Minskat i eWork och hur se på cykliska risker?
eWork på dagens värdering (104 kr) är svår nöt. SvD Börsplus har aktien som sitt största innehav och verksamheten går väldigt bra. Men man ska lägga till ett ord. De går väldigt bra nu. När IT-marknaden aldrig varit hetare blir jag rädd för de cykliska inslagen i affärsmodellen. Nog finns en strukturell tillväxt men IT-konsulter är väl det första man drar ner i sämre tider? Är kluven men har minskat i eWork, både för att finansiera köpet av A2 milk och också öka i Vitec.

Jag säger emot mig själv här eftersom jag ju ska titta på bolaget och inte spekulera i makro. Sant, men att inte fundera alls gäller mest om man har ocykliska bolag? Kärnfrågan är hur cykliskt eWork är. Och Vitec är i jämförelse ett finare bolag: Återkommande intäkter, mindre konkurrens och verksamhetskritiska affärssystem som man inte byter i första taget. Man kan givetvis se eWork som en utdelningsmaskin som bara råkar gå extra bra just nu. Men just det där med glödhet konsultmarknad gör mig rädd, och jag har en förkärlek för ocykliska bolag. Jag vill fortsatt äga eWork men drar ner på vikten.

Ett annat delvis cykliskt case är Somero. Hur kan jag ha 11 procent i dem då? Jo, där ser jag något starkare strukturellt och ett mindre upptäckt case. E-handel, automation och högre byggkrav är långsiktiga trender och många nya byggnader lär fixas med millimeterprecision av just Someros maskiner. Jag tror de kan vara ett spel mot e-handelslogistik. Om det blir något med Trumps satsningar och eventuella skattelättnader får det ses som en bonus. En bonusutdelning har också kommunicerats och den vill jag inte missa (och tyder på fina kassaflöden).

Rapporter från Northwest och Savaria
Rapporter har kommit både från Northwest Healthcare och Savaria och de tuggar på fint. Skuldsättning och utdelningsandel minskar i Northwest och en utdelningshöjning kryper närmare (min spekulation). Savaria växer fortsatt fint. En viss ryckighet i kursen berodde på att amerikanska advokatbyråer försöker få till en grupptalan på grund av ett färskt bud på Span-America anses vara för lågt. Återstår att se om det blir något med det, men med 33 procents budpremie och 5 årshögsta skriker det inte direkt underpris.

Span sysslar med medicinsk utrustning, t.ex. sjukhussängar. Se en mycket intressant kommentar hur Savaria integrerar sin verksamhet och får bra marginaler av att ha hand om tillverkning, distribution och installation. Inte helt långt ifrån vad Famous Brands gör. Vertikal integration tror jag det heter på fin-finansspråk.

Portföljen uppdaterad och synpunkter?
Portföljen är nu  uppdaterad (se till höger). Den svenska elefanten i rummet är valutaexponeringen där jag skulle drabbas av en stärkt SEK. Men jag satsar globalt på de case jag tror på mest.

Vad säger du om A2? Tror du det var rätt att minska i eWork? Och ser du något lockande i Northwest och Savaria?


söndag 14 maj 2017

Decisive Dividends utdelning håller


Decisive Dividend har kommit med sin rapport för 2016 och jag gillar den. Kassaflödet är starkt och utdelningen ser hållbar ut vilket värmde. Se sid 7 i finansiella rapporten för kassaflöden och ledningens kommentarer är föga förvånande positiva i deras rapport,

Missa inte heller pressmeddelandet där de faktiskt nämner fritt kassaflöde och en utdelningsandel på 73 procent. De har i år höjt utdelningen med 20 procent vilket nu i efterhand inte framstår som orimligt, eftersom utdelningsandelen blir 88 procent på oförändrade kassaflöden, om jag räknar rätt.

Jag tror de kan uppvärderas
Varför äger jag dem? Jo. jag ser flera källor till uppvärdering på sikt när bolaget växer sig större. En rimlig direktavkastning vore säg 7-7,5 procent när historiken är längre och diversifieringen och likviditeten bättre. Det jag hoppas på är
  • En allmän uppvärdering, 9 procent och hållbart är högt. För högt? 
  • Fler bolagsköp kan komma - kan vara positivt i sig på resultat/kassaflöde
  • Bättre diversifiering vid fler köp kommer kunna öka värderingen
  • Ökat marketcap pga fler köp kommer kunna öka värderingen.
Jag tycker tesen håller. Sitt på aktierna, inkassera utdelning och vänta på uppvärdering. Vi talar också om relativt ocyklisk verksamhet, för att vara tillverkningsindustri. Tillsammans med Northwest Healthcare och Premier Marketing är de en del av lilla högutdelargänget i huvudportföljen. Decisive sticker ut som ett väsentligt mindre bolag men jag hoppas på en resa uppåt i marketcap och listor.

Med tanke på ledningens uttalanden (the deal flow brought to the Company is considered strong) skulle jag bli förvånad om de inte köpte något mer bolag i år. När, till vilket pris, finansiering, och inom vilken sektor blir extremt intressant att se.

Men risker finns
Risken är att de inte får tag på lämpliga bolag att köpa till rätt pris. Hur cykliska braskaminer är kan också ställas på prov. Ett minus är att aktiestrukturen inte är ren, en del bonusar och nytryck. Ledningens optionsprogram är väl tilltaget, även om lönerna är hyfsat låga.

En lägre utdelningsnivå hade kunna medföra högre egenfinansiering av förvärv, mindre utspädning och lägre skuldsättning. Skuldsättningen är halvhög men de starka kassaflödena gör mig inte så orolig trots allt.

De är också inblandade i en rättsprocess pga en olycka (se sid 21 i rapporten). Men de har stor juridisk kompetens i ledningen, försäkringsskydd upp till visst belopp, och flera andra parter är inblandade. Det spontana är att det inte borde vara någon fara, särskilt om banken kommer beviljar mer lån vid nytt företagsköp (processen nämns inte som hinder) men man vet aldrig till 100 procent.

Sammanfattning och synpunkter
Jag kommer fortsätta äga Decisive och har gått från försiktigt och kluvet positiv till klart positiv. Kassaflödena imponerade. En liten spaning är att Dividend Sweden har dryga 2 000 aktieägare hos Avanza och Decisive ca 30. Inte helt jämförbara bolag förutom namnet, men jag tycker ett home bias finns där bland svenska småsparare. Och det är statistiskt en extrem skillnad på att investera i populära och impopulära småbolag.

Är ändå beredd på kritik att jag söker hög utdelning till varje pris. Så är det inte. Det här är utdelning till billigt pris, hoppas jag :) Men jag önskar som sagt att de varit lite försiktigare med utdelningen för att ha lägre skulder och mindre utspädning, men ledningen var inte ute och cyklade med höjningen.

Hur ser du på Decisive Dividend?

OBS! Extra disclaimer pga litet och dåligt omsatt bolag, risken är inte liten och jag kan vara färgad av att jag äger aktien. Ha också överseende med korta kommentarer från min sida, inlägget är intalat, men snart är handen bättre!

söndag 7 maj 2017

Nio bolag jag tittar på nu


Idag ska jag gå igenom vilka bolag jag tittar på för tillfället. Jag har nio bolag på radarn världen över. Det möjligt att några kan slå sig in sig i portföljen och en har redan gjort det. Är mycket tacksam för input!

A2 milk är ett mjölkbolag som hittat ett sätt att få fram mjölk som många tål. De är nyzeeländska men säljer globalt och tillväxten har nu tagit fart. Mina invändningar är historiken och hur hållbar mjölkproduktion är jämfört med växtbaserade alternativ. Men sånt smakar inte lika gott, och vanliga men nyttiga mjölkprodukter är unikt och bör efterfrågas. Framtidsinvesteringen hittade caset, det har diskuterats väl och nu köpts in! Jag köpte i Australien i vanlig depå. men OTC går också. Se inlägg hos Framtidsinvesteringen.

Anadolu Hayat är ett brutalt ospännande och bortglömt bolag. Om man inte gillar turkiska pensionsförsäkringar förstås. Bolaget har tillväxt, hög utdelning, låg värdering och en riktig tråkstämpel. Invändningen är så klart Turkiet. Erdogan är ju en sur gubbe med sega maktambitioner och en mustasch som minst ger Lukashenko-vibbar. Men pensionsförsäkringar behövs väl ändå? Och Turkiet ger 25 lira i bonus för varje 100-lira du sparar. Något för Sverige att ta efter!

CanaDream hyr ut husvagnar och husbilar i Kanada till främst europeiska turister. Fint litet bolag som verkligen går under radarn. Se framtidsinvesteringens analys. Påminner något om Thor som finns i Didner & Gerges fonder.

China Lesso är extremt tråkigt, dom sysslar med rör i olika former för vatten och avlopp. De är störst i Asien på det. Fonden Lancelot Camelot äger bolaget vilket borgar för kvalitet. Värderingar är fin, däremot är tillväxten i svagaste laget, åtminstone historiskt. En video om bolaget finns här.

Integrated diagnostic Holdings är noterat i London men verksamma främst i Egypten. Dom är störst på laboratorier med ca 70% marknadsandel. Egypten är ett framtidsland demografiskt och valutan har stabiliserats. Här pratar vi hög marknadsandel och ocyklisk tillväxt. Allt ser ok ut tills man ser en not om att de leasar sina byggnader. Jämför med värdepapprets analys av SCS group, och jag tror "skulden" måste redovisas 2019. Farligt av det skälet, liksom att det är Egypten, men du får billig ocyklisk tillväxt. Fundsmiths FEET fund äger bolaget.

LPI capital är ett malaysiskt försäkringsbolag som är extremt lönsamt. Totalkostnadsprocenten brukar ligga mellan 90 och 100 för sådana bolag. Deras ligger konstant kring 70. Och försäkringarna startar från en låg nivå vilket gör att mycket tillväxt finns kvar jämfört med i väst. Minus är ökande konkurrens och relativt låg marknadsandel. Plus för starka försäljningskanaler via banker och verksamhet i Kambodja!

Mitra Keluarga är ett indonesiskt sjukvårdsbolag som jag har skrivit om tidigare.

Sirtex är ett australiensiskt litet bolag som finns med i Healthinvests Microcap fund. Dom jobbar med behandling av levercancer. Kursen har åkt på stryk och värderingen ser fin ut, om det inte är skenbart billigt. Men jag har svårt att läsa på om bolaget. Man vill liksom inte.

Taokaenoi är ett spännande thailändskt litet bolag. Grym tillväxt för deras (hyfsat) nyttiga snacks som görs av sjögräs. Jag har tidigare investerat i ett fisksnacksbolag och det här är ganska likt. Grundaren är bara 32 år och en slags asiatisk korsning av Elon Musk och Erik Niva. Hög värdering men tillväxt därefter. Produkter av sjögräs är inte dumt och asiatisk expansion står för dörren.

Synpunkter - och gästinlägg?
Vad tror ni om bolagen? Vilka är värda närmare analyser? Kan något passa mig, eller dig?

Har förresten svårt att skriva långt pga handproblem. Denna gång talade jag in texten via en app (taligenkännaren), vilket är lite omständligt. Vill någon skriva gästanalyser på dessa, eller några andra spännande bolag eller ämnen? Hör av er!

Slås till sist också av hur tråkiga bolagen är. Skulle vilja hitta någon undersökning som går igenom tesen att tråkiga bolag överpresterar. Kanske ligger det något psykologiskt i att de lättare är undervärderade eller oupptäckta eftersom en tråkig story säljer sämre?