söndag 26 mars 2017

Dela upp portföljen i flera delar?


Kärnan i min portfölj är ganska klar: Små marknadsledande tillväxtbolag med starka konkurrensfördelar, och de hämtas världen över. Checklistan och kriterierna är jag nöjd med. Men frågan är om jag ska satsa på det fullt ut. Någonstans är det ändå lite läskigt sitta med 10-15 oupptäckta small- och microcaps. även om det kan ge mest i långa loppet.

Ett mindre avsteg är att jag gått upp i bolagsstorlek i exotiska länder, och Matahari och Discovery är globala mid-caps. Men framförallt har jag ett gäng högutdelare för att få in kassaflöde och en annan bolagstyp. Har tidigare underat på tillväxtbolag kontra högutdelare, men det är dags för en ny runda.

Frågan är vad som är bästa komplement till huvudstrategin. Det är inte givet att högutdelare är bästa valet även om jag är väldigt svag för utdelningar och "kassaflöde" till portföljen.

Bästa komplementet till små tillväxtbolag?
Som alternativa komplement funderar jag på:

1). Relativt ocykliska högutdelare
Här har jag idag: Northwest Healthcare. Premier Marketing, och i viss mån Decisive Dividend och 8990 Holdings. Tidigare har jag ägt Bonäsudden och Saltängen. Här vill jag ha små marknadsledande bolag, men de är inte snabbväxare som i huvudportföljen utan har en direktavkastning över 5 procent. Bolagstypen kan vara ett gott komplement eftersom bolag med hög utdelning förhoppningsvis kan stå emot bättre vid nedgång. Tror t.ex. att Saltängen exempelvis inte påverkades alls av Brexit.

Men det är lätt att plocka in fastighetsbolag och bolag med hög skuldsättning samt gå ner i bolagskvalitet. Jag gillar kassaflödet men potentialen är lägre på lång sikt, Tanken är att främst köpa i marknader med ok courtage så att man kan vikta om mot tillväxtbolag vid en kris. De påminner till viss del om ett högräntekonto eller till och med kassa.

Ofta har det blivit bolag som har en "för hög" direktavkastning, dvs en kurspotential, men också några slags konkurrensfördelar. Normal andel är 15-30 procent av portföljen och tidshorisonten kortare än i huvudportföljen. Jag jobbar på en checklista för högutdelarna och utmaningen är att hitta bolag som kombinerar hög utdelning, okej belåning och långsiktig tillväxtpotential.

2). Konsumentbolag
Konsumentbolag kan ge stabilitet och man kan också röra sig mot emerging markets. Tänk klassiska Unilever och Nestle, men också Grupe Bel, McCormick och Unilever Indonesia. Här pratar vi stabilitet, moat och bolag som dominerar sin marknad. Bolagen är bredare än nischbolag och efterfrågan även stark i lågkonjunktur. Nackdelen är att jag tror man lätt hamnar i sega jättar och att bolagen, eftersom de ofta ingår i indexfonder, kan åka med i en större nedgång. Titta bara på hur JNJ tappade i finanskrisen, även om de inte "borde" gjort det.

3) Bolag som av olika anledningar är "för billiga"
Man skulle kunna tänka annorlunda och köpa bolag som varken har den där tillväxten, historiken marknadspositionen eller höga utdelningen. De kanske har rejäl tillväxt men sämre "moat" och därför inte platsar i huvudkategorin.

Bolagen som faller på en eller flera punkter i i checklistan kan ändå helt klart vara "för billiga". Sådana springer man på när man letar globalt. Jag har t.ex. länge tittat på två polska bolag Rainbow Tours och Briju men ratat dem eftersom de inte är etta i sin marknad. Men gissa om de rusat. För att gå till svenska förhållanden är kanske DDM en kandidat som är för billig?

Här kan man tänka sig bolag som står inför en möjlig uppvärdering på 6 månaders till 2 års sikt. Och sen sälja. Rädslan är att det blir många transaktioner, kortsiktigt fokus, och ett gäng bolag av sämre kvalitet. En sådan portfölj skulle kanske inte bidra med stabilitet i sig men ha en avkastning som inte är korrelerad med de globala små tillväxtbolagen. Min invändning är att jag hellre fokuserar på "buy and hold" i huvudportföljen och att det kan bli en distraktion från 10-baggerstanken. Men jag missar eventuellt ett lönsamt komplement?

4) Räntor
En fjärde del är givetvis räntor. Min invändning är att det ger en väldigt låg avkastning. Jag gillar högutdelare mycket bättre som idé.

5) Alternativa tillgångar
Bitcoin, guld, företagsobligationer... etc. Men nja, jag vill vara exponerad mot börsen och bolag eftersom vi pratar ett långsiktigt sparande. Bitcoin är för osäkert, guld avkastar inte något och högutdelare är för mig mer spännande än företagsobligationer och preferensaktier.

Summering
Min portfölj är idag en mix av två portföljer. Huvudkategorin, tillväxtbolag står för ca 80 procent och högutdelare för ca 20 procent. Vad tror du om mixen? Hur många delar ska man ha? När blir det rörigt? Ska jag gå all in på huvudkategorin? Och med alltför många strategier och portföljer blir det komplicerat eftersom jag helst inte vill hålla koll på mer än 15-20 bolag.

Något mer än huvudkategorin vill jag nog ha, men är högutdelare rätt? Jag skulle ha svårt att "psykologiskt" släppa högutdelarna eftersom det är en fantastisk känsla att se utdelningarna trilla in på kontot. Min tes är att faktiskt köra på som jag gjort, det har ju gått bra, med risk för confirmation bias. Synpunkter är varmt välkomna!

Idag är det
80% Små tillväxtbolag globalt  
20% Högutdelare

Hur borde det se ut? Och hur ser det ut för dig?

söndag 19 mars 2017

Kanada-uppdatering och gjorda affärer


Äger ett gäng kanadensiska aktier och det är mestadels munter läsning och utveckling. Nu har de flesta rapporterat så det blir kommentarer på det. Och jag har också gjort en del affärer i närtid.

Northwest Healtcare
Northwest Healthcare fortsätter i rätt riktning. Vinsten (AFFO) upp, utdelningsandel ned liksom skuldsättningen. Här är länk till rapporten, en presentation samt transcript.
  • Bolaget har fått ett lyft genom sammanslagningen och den nya ledningen. Här har vi en person som har en historik av att öka AFFO kvartal till kvartal. I den tidigare Internationella delen passade han på att höja utdelningen efter ett tag också. Han äger ca 1/3 av bolaget och har grundat det så rätt person på rätt plats är vad jag tror på.
  • Positivt är att kassaflödet är relativt starkt, se sid 59 i rapporten, vilket varit lite si och så med historiskt. Jag sticker ut hakan och hoppas på en utdelningshöjning inom 1-2 år, om de fortsätter i samma stil. De måste inte dela ut 90% av vinsten men en hög utdelningsandel är en en skattemässig fördel. 
  • Riskerna handlar om räntehöjningar, att någon hyresgäst skulle få problem. och att nya andelar inte blir fulltecknade pga lägre intresse, eller att de måste ge ut obligationer med hög ränta (då svårare att växa). Man kan diskutera det faktum att de ger ut nya andelar, för ofta är utspädning dåligt. Men för små bolag leder det till högre omsättning, och det är inte ovanligt att REIT:s växer på det här sättet.
Sammantaget så kan jag tänka mig att öka i Northwest.

Savaria
Savaria tuggar på fint. På helår steg vinsten med 20 procent och omsättningen med 25 procent. Utdelningen höjdes i höstas med 30 procent. Länk till sammanfattning och rapport.
  • Prognosen är P/E 25 för 2017, men på rullande 12 månader är P/E hela 37. Jag tror det är dumt att bara säga "högt P/E" och sedan sälja ett bolag som fortfarande kan vara en framtida vinnare. De är relativt ocykliska och växer snabbt och kan därför förtjäna en hög värdering. De har också pengar och finansiellt utrymme till att göra fler förvärv. 
  • Nordamerikas pensionärer är främsta målgruppen. Men nyligen kom en order från Kina på hissar/ramper till busstationer. Vore väldigt positivt om de fick in foten ännu mer där. 
  • Riskerna ligger i värdering, att ägarfamiljen säljer ut mer, och ett eventuellt generationsskifte i ledningen. Ägarfamiljen har minskat sitt innehav men äger fortfarande ca 40 procent.
Sammantaget kommer jag behålla Savaria, men ökar inte nu.

Logistec 
Logistec har inte rapporterat men kursen har inte rosat marknaden. Ser ändå potential i form av stabil hamnverksamhet och en "option" på stora ledningsreparationer i framtiden. Får återkomma efter rapport! (uppdatering, resultatet kom in i fredags kväll, se kommentarsfältet).

Decisive Dividend
Decisive Dividend drämde till med en utdelningshöjning på 20% innan rapport. Antingen är ledningen galen eller genialisk.
  • I bästa fall är bolaget rejäl undervärderat, i sämsta fall gäller rött flagg, Det jag reagerar på att nämner konservativ utdelningspolicy när direktavkastningen stiger till över 10% och debt/equity är över 1, och full täckning saknades i kassaflödet förra rapporten.
  • Ledningen gasar verkligen på och jag hoppas att de har täckning för det i rapporten som kommer i april och/eller att något mer fint bolagsköp också är på ingående. Min farhåga har varit utdelningens hållbarhet och så går de och höjer (!). Nog är det ett statement. Men alla statements är inte så lyckade, särskilt om man inte kan uppfatta vad som sägs (för att referera till Loreen). 
  • Decisive är jag kluven till pga högre risk än många andra bolag i portföljen. Men bolagen de köper är fantastiska och köpta till billiga multiplar. Tveksamheten gäller aktiestrukturen, kommunikationen och skuldsättningen. Men jag är positivt kluven, men beredd att byta fot beroende på hur nästa eller kommande rapporter kommer in.
Sammantaget är Decisive på bevakning inför kommande rapporter då nya beslut tas.

Gjorda affärer: Köpt mer tejp och sålt MTN
Här är det blandad kompott i de affärer jag gjort:
  • Jag minskade i eWork och Vitec. Tyvärr innan eWork rusade.
  • För pengarna ökade jag i tejpbolaget Ekadharma International. Fick i alla fall ta del av en viss rusning där. Tejpbolaget har gått upp 10-15 procent sedan mina köp, men mest intressant är att omsättningen de senaste dagarna varit extremt mycket högre än innan. Har inte hittat någon förklaring till det, i bästa fall är något positivt "på gång". t.ex. att en fond köper in sig. 
  • Jag har precis sålt av MTN. Förtjänar nog ett eget inlägg, men storbolag och telekom är något jag undviker i framtiden. Med tanke på tidigare misslyckanden i MTN skulle det inte förvåna om de positiva nyheterna nu haglar in. Men jag är rädd för två saker: (1) En ny jättebot från Nigeria och (2) Att ZAR försvagas. Valutan har stärkts rejält senast året mot SEK. och med uppemot 27% portföljandel i Sydafrika var en minskning inte fel. Jag behåller de två bolag jag tror på mest och har bäst historik. Hoppas på att Discovery/Famous Brands fortsätter leverera.

Sitter nu på en kassa efter försäljningen i MTN, Blir nog lite mer av Northwest Healthcare och kanske något nytt fint exotiskt. Återkommer med tankar!

Portföljandelarna är också uppdaterade. Några åsikter om portföljen, kanadensarna eller gjorda affärer?


söndag 12 mars 2017

investera i pensionärer?


Äldre i väst och ökad medelklass i öst och syd är två investeringsteman jag inspireras av. Då kan det ju vara bra att fundera vad en pensionär gör. Vad händer med konsumtionen om man plötsligt får mycket mer tid över och förhoppningsvis har en ok pension? Går det att hitta "silverrävsbolag" på världens börser med massor av grå tillväxt?

En källa till statistik är Savarias rapport där man kan se att andelen 65 år och äldre i USA går från 12.8 procent av befolkningen 2011 till 18,7 procent 2025. Och globalt kan t.ex. Svensk försäkrings omvärldsrapport ge input, även om man blir rädd för tillväxten generellt.

Jag pratar förresten om riktiga pensionärer, inte snålbloggspensionärer, utan de som typiskt sett har grått eller obefintligt hår. Där finns den stora demografiska förändringen. Nu till några teman och bolag på det! Mycket tyskt som ni kommer märka, men det passar med det småtråkiga temat. Det man kan inspireras av är t.ex. fonder som Lancelot Camelot som drar det där med megatrender till en fin spets. Du hittar en genomgång av fonden i podden Fondredaktörn.

Anpassat boende
En pensionär vill väl bo, och ha det anpassat till sin livssituation. Brittiska McCarty & Stone är ett sätt att investera i fina seniorboenden. I Kanada finns också Chartwell Retirement Residences. Savaria är ett bo-kvar alternativ med sina villahissar, trapphissar och andra nödvändigheter. I Sverige kör väl Victoria parks livsstilsboenden, men jag tror det är en liten del?

Doro ska kanske nämnas med sina trygghetslarm. Jag gillar sektorn, idén och tanken, men Doro är förvånansvärt ryckigt på börsen vilket avskräcker och telefonidelen är jag inte såld på. Adderacare är ett annat svenskt alternativ. Men jag uppfattar inte direkt att de har någon "moat" eller satsar på områden med riktigt höga marginaler, men jag kan ha fel och är dåligt påläst. Attendo och Humana ska inte heller glömmas bort, vilket jag gjorde (uppdaterat).

Sjukvård och läkemedel
Tyvärr kommer väl sjukvård och mediciner uppta en hel del av tid och energi. Northwest Healthcare är mitt eget bet och de äger sjukvårdslokaler av olika slag världen över. Men det finns hur mycket som helst att gräva i. Giganten Johnson & Johnson lär väl gynnas och varför inte tyska Zeiss som sysslar med problem med ögon? Tobii kan kanske vara något? Ett särskilt sätt att investera i är sårvårdsbolag. Kollar på ett sådant case som jag ska skriva om.

Äldreresor
Om man inte är alltför sjuk så vill man väl komma iväg. Så UTG för de med stor plånbok, och tyska TUI-group för de med mindre? Reseförsäkringar känns givet också. Där finns t.ex. ERV som ägs av Munich Re och Gouda som ägs av Gjensidige.

Övrig konsumtion
Dricker man vin finns USA-noterade Concha Toro, Kanadensiska Andrew Peller och sydafrikanska Distell Group som alternativ. Se framtidsinvesteringen för inlägg om de första där du också hittar inlägg om Canadream. Utemat, bio och sånt då? Nja, inget särskilt med pensionärsstämpel finns såvitt jag vet.

Husdjur tror jag kan öka när man får mer tid över. När barnen är stora kanske det är dags för en liten hund eller katt (beroende på antalet barnbarn). Då tror jag tyska Zooplus kan vara en vinnare, högt värderat men de är något slags Amazon inom djurtillbehörsbranschen (heter den så, själv är jag allergisk?). Svenska Swedencare finns också men, nja, är inte helt lockad och Pedigree Pal har väl liknande produkter.

Träning kan kanske vara något, men hur investera i det? Och kan man få mer tid att bokstavligt se om sitt hus? Soffor, möbler (Ekornes), braskaminer (Decisive Dividend). är exempel på bolag. Dometics husbilsfokus, eller amerikanska Thors husbilar kan kanske locka de grå? Slutligen kan man fundera på fler teman som släktforskningsprogram, dataspel, och hushållsrobotar (Irobot?).

Synpunkter?
Vad tror du att en pensionär gör, eller gör mer av? Vilka bolag kan man hitta som inriktar sig mot sådana teman. Jag tror säkert det finns fler bra bolag än Savaria och Northwest Healthcare. Kom gärna med förslag och input!

söndag 5 mars 2017

Exotisk utlandshandel i praktiken


Ibland förutsätter man att alla andra är som en själv. Bara för jag är i en exotisk aktiebubbla är det, som tur är, inte alla andras verklighet. Så hur gör man i praktiken om man skulle vilja köpa en mer exotisk aktie? För mig är det ganska naturligt, men... så har det inte alltid varit. Och det är också föränderlig materia.

Vad är exotiska marknader?
Med exotiska marknader menar jag marknader utanför Norden, Europa, och USA/Kanada. Alltså främst Asien och Afrika men även Latinamerika.

Norden och USA/Kanada handlas elektroniskt hos de allra flesta banker och är inget problem. I Europa är det större skillnader i courtage och handelsmöjligheter och då är det ofta telefonorder som gäller. Men idag ska vi blicka längre bort :-)

Sekundärnotering ett första alternativ
Det första man bör göra är se om den exotiska aktien går att köpa på en mindre exotisk börs. Med tanke på alla klurigheter kan sekundärnoteringar vara ett alternativ. Finns en aktie på New York-börsen är det smidigare än att köpa lokalt i Johannesburg eller Jakarta. En bra källa för info är www.adr.com där du bland annat kan söka på olika länders aktier.

Detta innebär t.ex. att
  • MercadoLibre, ett argentinskt bolag, kan köpas på Nasdaq till USA-courtage
  • Många exotiska bolag är noterade i USA. Men telefonorder och vanlig depå om OTC.
  • Vissa exotiska bolag kan handlas i London eller tyska börser, till hyfsat courtage.
Egentligen är det inte konstigare än att Schweiziska ABB kan handlas på Stockholmsbörsen. Ofta är det storbolag man kan handla på detta sätt. De bolag jag själv köper är mindre och har ofta en dålig omsättning i sin sekundärnotering om sådan finns. Praktiska exempel är Famous Brands, Discovery och Bank Rakyat som alla visserligen finns noterade i Tyskland. Men när det går månader utan handel så tar man hellre lokalmarknaden alla dar i veckan!

Olika utbud hos olika aktörer
Vill man handla exotiskt och lokalt så fungerar inte det hos alla aktörer. Priserna varierar förstås också. Den aktör som verkar ha bäst utbud för exotisk handel är Avanza och fortsättningen kommer mest att handla om erfarenheten av min egen handel där.

Avanza klarar t.ex. dessa exotiska marknader, förutsatt att de inte ändrat:
Australien, Brasilien, Filippinerna, Hong Kong, Indonesien, Japan, Malaysia, Nya Zeeland, Singapore, Sydafrika, Thailand, Turkiet

Degiro uppger till dags dato att följande exotiska marknader fungerar:
Autralien, Hong Kong, Japan, Singapore, Turkiet

Man kan tyvärr inte handla alla jordens hörn via Degiro, även om man kan få den bilden av vissa personer i vissa poddar :-) Som det är nu har Avanza ett större utbud, dock till högre pris. För egen del har jag inte heller vågat satsa på Degiro, läs om mina tankar i detta äldre inlägg.

Vissa marknader är hursomhelst stängda oavsett aktör, t.ex: Indien, Kina (utom Hong-Kong), Vietnam, Latinamerika och Afrika (utom Brasilien/Sydafrika). Och övriga aktörer då? Jag är inte helt påläst men Nordnet fixar t.ex. inte Sydafrika vilket däremot SEB gör. Nordea, Handelsbanken och Swedbank mfl tar jag gärna emot input på!

Depåtyp
För exotiska innehav gäller hos Avanza vanlig depå, dvs inte kapitalförsäkring eller ISK. En konsekvens är att högutdelare inte är så lämpliga eftersom det är 30% skatt på utdelning i depå.

Här är min tidigare genomgång om depåtyp för handel i olika länder. I korta drag väljer jag Svenskt i ISK, utländskt i kapitalförsäkring när det går (Norden/Europa/USA/Kanada) och just exotiskt i vanlig depå. Tidigare kunde man köpa exotiskt i kapitalförsäkring men inte länge.

Kapitalförsäkring och källskatt har förresten varit ett hett ämne i veckan. Avanza behandlar kunderna som ett kollektiv betalar tillbaka 91% av källskatten till alla. Att det inte är 100% beror gissningsvis på hög källskatt i populära Danmark. Mina små exotiska äventyr i kapitalförsäkringen lär inte påverka och jag hade fått mer tillbaka med en kundanpassad beräkning (om jag räknar rätt). Men för egen del är jag inte alltför upprörd. Med 91% av källskatten tillbaka är kanske 98,5% av utdelningen kvar. Synd, och lite orättvist men inte hela värden. Och det kan kanske förbättras. Jag trodde t.ex. att Avanza begärde och fick tillbaka pengar från Danmark redan idag.

Kostnader
Hos Avanza kostar det 749 kr per telefonorder. Det innebär att man då måste investera för lite större summor, beroende på vilket procentuellt courtage man tycker är acceptabelt. Man kan ju alltid jämföra med vad en exotisk fond kostar i årlig avgift, och ett courtage är en engångsavgift.

Avgifter i landet kan också tillkomma. Och växlingsavgiften ska inte förglömmas. Eftersom den inte är jättetydlig på köpnotorna gäller det att man själv är med på noterna. Du bör undvika att köpa och sälja eftersom det genererar växlingsavgifter. 

Källskatt
Nu när vi pratar vanlig depå vill Sverige ha 30% av utdelningen. Men man kan få avräkna den källskatt som det andra landet har dragit på utdelningen. Det här ska ofta gå med automatik i deklarationen om källskatten är 15%, men bara upp till 500 kr om du har underskott av kapital.

Problem 1: Länder som drar mer än 15%
Att länder drar mer än normala 15% kan innebära problem. Tanken är nog att andra landet drar 15% och Sverige drar 15% vilket blir 30% tillsammans.

Men Indonesien drar t.ex. 20% och då blir det totalt 35% skatt på utdelningen om man inte kontaktar Indonesien eller lyckas dra av 5% extra i sin deklaration. För thailändska aktier har 10% dragits och för Filippinska 30%. Filippinska aktier är inte så bra att handla i depå om man inte vill ha 45% skatt på utdelningen. Det är möjligt att man själv kan göra ytterligare avräkning i deklarationen, eller åtminstone avdrag (se nedan) men allt över 15% riskerar bli lite bökigt att få tillbaka eller gå förlorat. 

Min lösning på problemet är att undvika länder som drar en alltför hög källskatt. Och också prioritera lågutdelande aktier i exotiska länder, vilket minskar problemets storlek.

Problem 2: Max 500 kr i avräkning om underskott av kapital
Säg att du haft utdelningar på 5 000 kr från utlandet, vilket vid 15% källskatt leder till att andra landet dragit 750 kr. Det hade varit logiskt att alltid få tillgodoräkna sig de 15% som dragits. Men icke. En spärregel säger att du max får göra avräkna 500 kr om du har underskott av kapital. I praktiken kan det bli högre skatt på utländska utdelningar över 3 333 kr per år (= över 500 kr i avräkning).

Man kan förutom avräkning tydligen istället göra avdrag även om det inte är lika förmånligt. Se skatteverkets utförliga info om avräkning och avdrag här men notera att de inte säger något konkret om 500 kr-begränsningen, vilket istället görs i detta dokument. 500 kr-begränsningen, som också gäller ISK, saknas också på en direkt fråga och svar, vilket jag fört vidare.

Min lösning är fördela om räntekostnaden för lånen för att jag själv inte ska ha underskott av kapital. Det alternativet finns om man är två som delar på lånen och jag uppfattar det inte som otillåtet på något sätt.

Själva telefonordern
Nu blir det hur funkar hos Avanza där jag, så som utbudet ser ut, köper mina exotiska aktier.

Man ringer in en order, och kan då få hjälp att kontrollräkna valutor etc så att ordern blir på rätt summa. Köpkursen kan sedan uppdateras under dagen genom att man ringa tillbaka. Men det blir ett courtage per dag om avslut sker. Man kan inte lägga en flerdagarsorder och vänta tills den efter en vecka är fylld och betala ett courtage.

Problem 1: Tidsskillnaden
Vissa marknader är på grund av tidsskillnaden inte möjlig att ringa tillbaka och ändra en order på. För t.ex. Australien och Japan måste man lägga ordern dagen innan och "hoppas" att den går igenom men man brukar kunna vara med i en auktion i början av dagen i och för sig. I Indonesien fungerar det att handla mellan 8.30 och 10.00 svensk (vinter)tid. Och Brasilien är precis som USA öppen på kvällen. Jag är lite försiktig med t.ex. Australien och Japan, eftersom jag inte kan handla i "realtid".

Problem 2: Delavslut om låg omsättning
Risken för delavslut är en faktor att se upp med om man köper mindre omsatta bolag. Säg att du vill köpa 10 000 aktier men bara får 100 köpta på den kurs man uppgav. Ja, då blir det maxcourtage för de ynka aktierna, Därför kan det vara bra att fråga hur stort orderdjupet är (även om det är med fördröjning). Framförallt är det extra viktigt att den lokala börsen är öppen medan man handlar så att köpkursen kan justeras genom ett nytt samtal.

Det är inte ofta jag lägger order. Men jag brukar ringa tillbaka efter 15-30 minuter för att höra om allt blev köpt och i värsta fall justera köpkursen uppåt för att fylla orden. Köper man mer omsatta aktier är risken för delavslut givetvis mycket mindre.

Summering
Nog finns en del att tänka på när man köper utländska aktier, och en checklista blir:
  • Finns det en sekundärnotering med tillräcklig omsättning?
  • Går lokalmarknaden att handla på via ens bank?
  • Tänker jag på att köpa i rätt depåtyp, troligen vanlig depå.
  • Hur är källskatten i landet? Hög källskatt = risk för extra skatt på utdelningen
  • Kommer du komma över 500 kr i källskatt per år (utanför kapitalförsäkringen)?
  • Finns risken för delavslut, hur är omsättningen?
  • Kan jag handla i realtid på marknaden pga tidsskillnad?
Nog är det lite krångligare, men jag tror peppar peppar att det är värt mödan. Utgångspunkten för mig är att hitta fantastiska bolag världen över. Vad tycker du är största hindren? Telefonorder, skatteregler eller helt andra saker?