söndag 22 februari 2015

Inköp MTN Group - Afrikas största telekombolag


Aktie: MTN Group
Notering: Sydafrika (MTN:JNB), USA (MTNOY:PKC och MTNOF:PKC)
Kurs: 212 ZAR
Direktavkastning: ca 5,5 procent förväntad
Courtage hos Avanza: ca 750 kr eller 150 kr (USA) + avgifter

Under förra veckan sålde jag Telia och köpte MTN Group istället, kurs (204 ZAR). Minskade lite i Protector vid kursrusningen efter rapporten och plockade in det i köpet också. En miniökning i högutdelaren eWork hanns också med, samt en minskning i Handelsbanken. Men åter till MTN.

Hur köper man aktien? Var? 
Du kan handla aktien hos Avanza via telefonorder. Trots att uppgifter saknas är det möjligt att handla direkt i Sydafrika och andra exotiska marknader som t.ex. Turkiet, Indonesien, Malaysia och Japan. Courtaget i Sydafrika är högt (normalt 749 kr) och dessutom tillkommer en växlingsavgift på 0,25% samt en liten avgift i Sydafrika. Orden kan dock justeras under dagen och för mig har det fungerat ok trots allt.

Bolaget går också att köpa i USA, Pink Sheets (ticker MTNOY och MTNOF) och courtaget blir då cirka 150 kr + växlingsavgift. Jag skulle gå på den första med Y på slutet pga mycket bättre omsättning, men har inte läst in mig på skillnaderna. Omsättningen är dock lägre än Johannesburg, du får en avgift på utdelningen, samt ytterligare en valuta (USD) att hålla reda på (uppdatering, feltänk från min sida, USD spelar ingen roll). Beroende på orderstorlek kan det givetvis vara mycket smartare att köpa i USA trots allt. Möjligen finns en risk med Pink Sheets i sig, men MTNOY har hyfsad omsättning.

Valde att köpa aktierna i min kapitalförsäkring och inte ISK eftersom jag annars riskerar att inte få tillbaka all källskatt.

Var finns info?
Den uppenbara källan är givetvis bolagets hemsida. Men sedan finns ett antal intressanta källor man kanske inte tänker på:
Själv tänker jag hårdbevaka hur Carnegie Afrikafond gör med sitt största innehav, MTN är 9 procent av fonden. En given tanke är varför man ska ge sig in i marknader där man har ett informationsunderskott. Mitt svar är den överskottsinformation du bombarderas av i Sverige likväl kan vara svår att sålla bort. Du har ändå tillräcklig information om du nöjer dig med de stora dragen,

Och varför Afrika?
Tja, högre courtage, politiska risker och inflation är en nackdel. Samtidigt är Afrika något som verkligen växer, jag menar dels växande befolkning men framför allt en snabbt växande medelklass. Detta syns inte i medierapporteringen som är kroniskt negativ. Jag siktar inte heller på vilka bolag som helst i Afrika utan de som verkligen gynnas av en rikare medelklass och ökad inhemsk konsumtion (t.ex. Famous Brands, MTN Group och Discovery Ltd).

Ett begrepp i sammanhanget är "the demographic dividend" och jag är ju en utdelningsinvesterare :-)


Checklistan

1. Funnits i 10 år och delat ut de senaste 2 åren
Grundat 1994 och delat ut sedan 2004 (uppdaterat).

2. Utdelningsväxare eller högutdelare?
Både och faktiskt! Under 2015 förväntas direktavkastningen blir 5,5 procent, dvs Telia-klass, och den har under åren stadigt växt.

3. Enkel verksamhet som man förstår sig på och gillar
Ja, telefoni, bredband och fiber är väl en del av infrastrukturen numera. 

Bolaget ser jag ungefär som en blandning av Fortum (utility), Telia (telekom) och H&M (starkt varumärke) om man skruvar upp tillväxten i de två första. 

4. Starka konkurrensfördelar, gärna en "vallgrav"
De konsekvent höga marknadsandelarna (de är 1:a och 2:a) gör att licens-, reklam- och nätkostnader kan slås ut på många användare. Precis som Telia har bäst marginaler där de är störst borde samma sak gälla MTN. I de fall de bygger fibernät så kan det bli små lokala monopol, se Nigeria som exempel.

Vissa byteskostnader finns hos konsumenterna även om det i och för sig är ganska lätt att byta telefoni- och internet abonnemang numera.

Deras varumärke är superstarkt. I den här rapporten finns de med som enda afrikanska bolag bland världens 100 starkaste varumärken. I inledningen nämns de tom i samma mening som IKEA, vilket är lite kul: 

"IKEA has successfully positioned itself as different and great value rather than cheap, while MTN is growing rapidly in African markets buoyed by its mission to help people. Red Bull is an experiential lifestyle brand defining differentiation, while there are huge international opportunities for PingAn Insurance, an entrepreneurial private brand."

Som kuriosa är PingAn Insurance som också nämns ovan det bolag i Kina som Discovery Ltd har samarbete med. Sammantaget ser jag MTN som en lågkostnadsproducent med ett starkt varumärke.

5. Måttlig skuldsättning
Debt/Equity på 0.41 att jämföra med Telias 0.91 när jag tittar på Financial Times.

6. Pålitlig ledning med egna innehav
Jag tog en sväng ner till Sydafrika och snackade med hela gänget innan jag köpte in mig... nej, faktiskt inte :-) Däremot så åker Carnegies förvaltare Karin Fries då och då dit och har bolaget som största innehav. Det borde vara en kvalitetsstämpel.

7. Tillväxtmöjligheter
Ett rungande ja skulle jag säga, det här är väl en av de sista tillväxtmarknaderna? Du har en befolkning som växer, en medelklass som växer ännu snabbare, mobilanvändande som ökar, internettrafik som ökar etc. Här är en liten beskrivning av caset, låter ju ganska bra med 240 miljoner nya mobila internetanvändare till 2020? Om MTN bara behåller sin marknadsandel så borde tillväxten vara given.

Endast 30 % av försäljningen kommer från Sydafrika vilket gör att de har bevisat att de har en modell som fungerar utomlands.


Värdering då?
P/E 14 på 2014 års vinst, och förväntat 12 på 2016 års vinst. Det roliga är att förväntad direktavkastning går från 5,5 procent till knappa 7 procent. Vi har en högutdelare där utdelningen växer och ROE ligger kring 25 procent.

Vinsttillväxten de senaste 5 åren är 12,5 procent och utdelningen har vuxit snabbare än så. För att vara ett så högkvalitativt och högutdelande bolag tycker jag värderingen är ganska låg. Min "riktkurs" enligt mina amatörformler är dryga 300 ZAR. 

En jämförelse med Telia ger vid handen att de på 1-2 års sikt går om i utdelning och med tanke på hur tunga Telia är i Norden (=låg tillväxt) och vad som kan hända i Öst (läs Putin) så är väl riskerna större i Telia på lite sikt? Vad kan hända som rubbar MTN? Med högst marknadsandelar måste man väl schabbla bort sig rejält om man låter konkurrenter med sämre lönsamhet komma förbi. Visst är valutarörelserna något att beakta, men de är diversifierade och har största försäljningen (70%) utanför Sydafrika.

Kanske är det galet att byta bort bredband till Svensson-villan mot bredband i Lagos. Eller inte. På punkt efter punkt är MTN Group ett bolag som ser bättre ut än Telia. Till skillnad från Millicom har de en låg skuldsättning och är fokuserade på Afrika (med undantag för typ Syrien, Iran och Afghanistan!). Låt dock inte de sista verksamheterna inte skrämma, absoluta tyngdpunkten är i Afrika. Att valutarisker finns är dock ett mer verkligt hot även om intäkterna är diversifierade (uppdaterat).

Nej, jag har ändå köpt in mig och känner mig trygg med det. Om man ska äga något telekombolag tycker jag detta verkar vara något av det mest intressanta som finns! Till skillnad från t.ex. Kina så är bolaget inte heller lika "hett" (förutom klimatet) vilket gör att värderingen är lägre.

Vad säger du om detta bolag? Vad får dig att inte köpa?

söndag 15 februari 2015

Negativ ränta, vad är att vänta?



Jaha, då är sparkontot ännu sämre som sparalternativ och Ingves sliter säkert sitt hår bakom kulisserna. Med tanke på Riksbankens beslut om negativ ränta kan den absurda situationen uppstå att man måste betala för att ha pengar på sparkontot. Jag menar, idag är det löjligt med vissa bankers "fantastiska" ränta på 0 procent på ett så kallat sparkonto. Men det kan bli ännu värre.

Hur påverkar nollräntan mitt sparande? Kanske inte så mycket, men tre tankar har jag:

1. Väljer fortsatt aktier med hög eller växande direktavkastning
Som jag varit inne på tidigare i tankarna inför 2015 så fungerar högavkastande aktier i alla lägen. Ju lägre ränta desto bättre framstår aktier med en saftig direktavkastning. Visserligen kan fallet bli stort om räntorna klättrar upp igen (då blir räntesparande ett bättre alternativ) men det lär dröja.

Lite lägre men växande direktavkastning går också bra även om hög och växande är det bästa!

Exempel på aktier jag äger med hög direktavkastning är  eWork (8,5 procent ink. extreutdelning), Northwest Healthcare REIT, 8,5 procent, Woolworths, 4,5 procent och Protector (4 procent). Samtliga har betydligt bättre ränta än nollränta om man tittar på direktavkastningen! 

2. Vågar gå utanför sömniga Europa för att hitta växande bolag
Det är inte bara Sverige som går trögt utan hela Europa. I Sverige finns visserligen många exportbolag (tänk H&M). Men generellt tror jag det är bra att även kika på marknader och bolag som växer på allvar oavsett Europas skuldkris och oberäknelige herr Putin.

En fördel med att gå utanför Europa är att du sprider ditt sparande i olika valutor och marknader. Visserligen tjänar t.ex. H&M in sin vinst i olika valutor men ändå. Om du heller inte tror att regeringen är "bra för Sverige" (utläses med Bildt-dialekt) så kan du göra en "förbifart Sverige" genom att investera i utlandet i valfri andel. Sen ska man väl inte investera i Kinesiska kolkraftverk bara för att retas med miljöpartiet, men jag hoppas poängen framgår.

Exempel på affär i närtid: Bytte Telia mot Afrikas största telekomoperatör (mer om det i annat inlägg). Där har vi en marknad som växer i form av ökad befolkning, större medelklass och ökad mobiltäthet. Och tänka sig, kanske tom mindre korruption också.

3. ISK och KF fortsatt billigt - i bästa fall mer än gratis!
Det här är något av det mest spännande. I valet mellan ISK/KF och vanlig depå så framstår de två första som vansinnigt billiga eftersom avgiften/skatten kopplas till ränteläget. Ja det negativa ränteläget kan till och med göra att kostnaden omvandlas till en betalning. Skulle inte tro att det blir så, men... märkligt att man inte tänkte på det hela när man utformade något så färskt som ISK. Skatteverket utreder för närvarande frågan.

Man får nog inte betalt men snorbilligt lär det bli med både kapitalförsäkring och Ingvesteringssparkonto :-)

Sammanfattningsvis investerar jag nog rätt likadant oberoende av ränteläget. Hur gör du? Gör du några förändringar? I portföljen eller i tankesättet?

onsdag 11 februari 2015

Nästa ekonomiprat och ett telekombyte på väg?


Nästa ekonomiprat blir på Belgobaren i Stockholm torsdagen den 5 mars kl 18.

25 platser är bokade och det ser ut som att de kommer att fyllas denna gång. Skrev lite kort på Twitter om det var en lämplig dag, och tydligen var svaret Ja, för 13 platser är redan tagna (inklusive mig). Så anmäl dig enklast här på bloggen. Kanske kan man misstänka en Hemberg-effekt med tanke på vem som var den hemliga gästen förra gången.

Teman som skulle kunna vara något att diskutera är nyhetsbrevet Värdepappret och att anonymiteten i bloggvärlden tycks minska så som Spartacus noterat.

Lär säkert också finnas bolag och rapporter i överflöd att diskutera. Slutligen kan man även lägga in något slags extra spänningsmoment som att den som först nämner ett norskt försäkringsbolag får bjuda på öl. Eller nej, kanske inte :-)

Hursomhelst, välkommen med din anmälan och hoppas vi ses 5 mars!


Exit Telia och välkommen MTN Group?
Funderar allvarligt på att byta ut Telia mot en sydafrikansk teleoperatör vid namn MTN Group. Galet? Nej faktiskt inte. P/E 14 och 5,4 procents direktavkastning är bra för ett bolag som växer och det här är Afrikas största teleoperatör.

Den uppmärksamme läsaren kommer kanske ihåg att bolaget ratats tidigare. Det som hänt sedan dess är att jag lyssnade på fondpoddens utmärkta Afrikaavsnitt där bolaget nämndes som Carnegie Afrikafonds största innehav, vilket inspirerat till vidare läsning.

I grund och botten är tesen enkel. MTN är ett bolag som växer och agerar på en kontinent som har framtiden framför sig, även när det gäller telefoni. Om något så kommer mobiltätheten öka och den växande medelklassen att efterfråga snabbare hastigheter. Nordiska marknaden är däremot ganska mättad (fiber undantaget) och Telias verksamheter i öst har typ Putin som närmsta granne.

Till samma värdering får du ett bolag som växer vinsten, växer utdelningen, har högre avkastning på egna kapitalet samt en lägre skuldsättning. Tittar man bara så kort som två år framåt så förväntas MTN sprinta förbi ett Telia som har svårt att komma ur startblocken. Egentligen är det väl inget fel på Telia, du har en stabil utdelare där, men jag tycker MTN ser ut att ha både högre kvalitet och lägre värdering.

Valutarisker då? Ja, det som är bra med MTN är att de har verksamheter i hela Afrika och bara 30 procent av vinsten kommer från Sydafrika. Därför blir jag inte alltför tung i Sydafrika (möjligen i Afrika med 25 % av portföljen). Om Sydafrikas valuta går ner så går vinsten upp för bolaget. Risken är snarare att valutan i Nigera och Ghana tappar mot den Svenska. Noteringen i Sydafrika gör att ledningen bör vara bra samt att man kan lita på redovisningen.

Teleoperatörer i sig gillar jag och de sysslar med en nödvändig infrastruktur. Och den aktör med störst marknadsandel (MTN har t.ex. 50% i Nigeria och Ghana) blir en lågkostnadsproducent eftersom fasta kostnader för nät, licenser och reklam slås ut på flest användare. Fiberdragning pågår också, t.ex. i Nigeria, vilket är lokala monopol som inte heller lär regleras lika snabbt som i Sverige.

Allt sammantaget är jag sugen på ett byte. Men vis av erfarenheten tänkte jag ta emot input innan. Hojta till innan jag gör något dumt alltså. Eller stöd mig om det är smart. Nu har ni chansen.

Ska väl nämna att bloggen inte kommer få en supertilt mot Afrika men 3 bolag av 14-15 stycken är inte fel tycker jag. Vad tycker du?

söndag 8 februari 2015

Invocare - six feet under down under


Aktie: Invocare Limited (IVC)
Notering: Sydney enbart
Kurs: 12.86 AUD
Direktavkastning: ca 3 procent
Courtage hos Avanza: ca 59 AUD = 375 kr

Det här är en kandidat till världens mest defensiva aktie. Ett givet bolag att titta på om man gillar serien Six feet under och även kan tänka sig att investera "down under". Australiensiska Invocare sysslar nämligen med begravningar. Det jag gillar ur ett investeringsperspektiv är att verksamheten är väldigt ocyklisk, eller snudd på kontra-cyklisk. Till sin karaktär blir bolaget en slags obligation eller ett högräntekonto eftersom allt är så förutsägbart, för ingen annan bransch har väl en sådan predestinerad vinst?

Ska man investera i begravningsbyråer finns inget digert utbud, de största bolagen är:
  • Service Corporation International (USA)
  • Dignity (GB), 
  • Lung Yen (Thaiwan) 
  • Invocare (AU)
  • Fu Shou Yuan (Hong Kong)  
Därefter finns ett gäng japanska bolag samt amerikanska Stonemor, Matthews International och Carriage Services. Därför är en titt på Invocare motiverad.

Sen är det givetvis något osmakligt med att investera i ett sådant bolag (jfr Peter Lynch som just föredrog motbjudande bolag med tråkiga namn). Man vill ju inte profitera på andras död. Men så här ser jag det: Bolaget sysslar med service och tillför ett mervärde för de anhöriga. Och privata bolag ger ofta bättre service än om allt sköttes av staten eller kommunen. Och de är ju inte på något sätt skyldiga till att folk dör (jfr cigarettbolag, vapenbolag och tillverkare av osäkra bilar).


Checklistan

1. Funnits i 10 år och delat ut de senaste 2 åren
Ja, grundat så sent som 2001 och en pålitlig utdelare.

2. Utdelningsväxare eller högutdelare?
En mycket stabil utdelningsväxare som alltid har höjt utdelningen sedan starten 2004. Grafen blir lite missvisande pga en extrautdelning 2005. Direktavkastningen ligger på måttliga 2,9 procent.

3. Enkel verksamhet som man förstår sig på och gillar
Enkelt ja, men gillar vete tusan... Alltså, ja som investerare men jag skulle personligen inte gilla om de tog ut överpriser utan jobbade med låga priser och bra service. Så nja på den här punkten. Det blir lite märkligt när det t.ex. är en negativ nyhet att årets influensa var svagare än på många år.

4. Starka konkurrensfördelar, gärna en "vallgrav"
Ja, det finns. Narrow moat enligt morningstar beroende på en stark marknadsposition och bra rykte. Man kan också tänka sig att de som en stor spelare kan köpa upp mindre byråer billigt (jfr serien Six feet under) som sedan införlivas i dyra Invocare. Och skalfördelar finns väl bland annat i reklam och inköp. Som stor aktör med gott rykte kan de nog lättare höja priserna än andra.

ROE ligger på höga 27-28 procent men det beror delvis på skuldsättningen.

5. Måttlig skuldsättning
Nja, debt/equity på 1,4 vilket är högt. Den stabila verksamheten gör väl i och för sig att man kan skruva upp skuldsättningen, men detta är i högsta laget. Kan tänka mig att de är ganska räntekänsliga.

6. Pålitlig ledning med egna innehav
Absurt nog heter huvuddirektören Fisher (jfr Fisher & Sons i serien Six Feet Under) och ledningen har stora egna aktieinnehav. Se årsredovisningen sid. 30.

7. Tillväxtmöjligheter
Ja, inga problem där. De finns förutom Australien i Nya Zeeland och Singapore. Har alltså visat att de kan ta sig utanför Australien vilket är viktigt.

Värdering då?
P/E 29 på 2014 års vinst och en direktavkastning på 2,9 procent. Man får betala dyrt för stabiliteten.

Hade kursen varit säg 7-8 AUD vilket kanske är orealistiskt, så hade jag varit intresserad. Morningstar har en riktkurs på 10 AUD så nog förtjänar bolag en premiumvärdering. Men ändå, det här lockar inte.

Summering
Kvaliteten är okey, möjligen med undantag av skuldsättningen, men priset är för dyrt. Har velat kika närmare på bolaget länge men blir avskräckt när jag nu gör det. Det är väl naturligt att bli avskräckt av denna typ av bolag i och för sig :-)

Kanske har jag för höga förväntningar och ska istället se bolaget som en supertråkig räntefond och då är ju 3 procents ränta (direktavkastning) bra. Men Telia är ju dubbelt så bra med sina 6 procent, men till högre risk. Men ändå, nej jag köper inte Invocare.

Har inte gett upp branschen helt utan är lite sugen på att gräva lite djupare i Kinas största begravningsbyrå Fu Shou Yuan som nämndes i inledningen. En smått absurd investering i Kinas växande medelklass. Inget av de andra bolagen lockar vid en snabbtitt. Tyvärr är Kina inte bästa landet att investera i pga korruption etc, men bolaget kan vara värt en titt ändå.

Vad anser du om Invocare? Och om dödgrävarbranschen?

söndag 1 februari 2015

Varför jag inte lockas av Degiro


För den som missat det så har nätmäklarna Avanza och Nordnet fått konkurrens. Kan holländska Degiro vara något att ha månntro? Är det en holländare som flyger? Spartacus Invest har också skrivit om ämnet på sin blogg.

Att kunna handla exotiska utländska aktier superbilligt lockar, särskilt med mitt fokus, men det finns några saker som håller mig tillbaka. Ok, jag har ett slags samarbete med Avanza, så möjligen är jag partisk men så här tänker jag i alla fall:

Nuvarande hinder
Idag finns några saker som gör att jag inte ens testar att skapa ett konto:
  • Ingen insättningsgaranti eller investerarskydd. Kan själv inte bedöma hur säkra mina pengar är utifrån det som sägs på webbplatsen om en självständig juridisk enhet. Jag menar, hur sårbar är man om det sker något fiffel, och hur ser ägarstrukturen ut hos Degiro?
  • En bra hemsida är ett krav. Vad jag förstått så visar Degiro inte ens orderdjup.
  • Bra kundservice är också ett krav. Förr eller senare kommer det bli något problem och jag vet att Avanzas kundtjänst är suverän.
  • ISK (investeringssparkonto) och KF (kapitalförsäkring) är inte möjlig. Det gör att man måste deklarera alla försäljningar. Puh. Och 30 % skatt på utdelningen. Puh igen. Nej, även om webbsidan och tjänsten är 2015 så är det skattemässigt ett långt hopp tillbaka.

Om de erbjuder ISK eller KF då...?
Läste på Twitter att de kanske fixar ISK och KF inom något år. Läge att gå över då? Onekligen blir det hela mer intressant men hjälper det? Pga källskattsproblematik (max 500 kr tillbaka) så är KF överlägset ISK för just utländska aktier i större mängder. Utdelningar över 3333 kr om året får man i normalfallet inte tillbaka källskatten på fullt ut, vilket gör att KF då är bättre. 

I ett investeringssparkonto äger du tillgångarna själv och investerarskyddet bör gälla. Men i en KF är du inte ägare utan det blir en slags fordran du har mot banken. Du är inte skyddad med någon automatik utan tillsyn och regelefterlevnad är A och O. Då litar jag fortfarande mycket mer på t.ex. Avanza än på en nystartad Holländsk nätbank med extremt låg personaltäthet. Om jag skruvar upp risken i form av att jag på något sätt riskerar pengarna... ja då är courtaget en mindre fråga i sammanhanget. 

Observera att jag har noll indikation på att något är konstigt. Jag sover bara bättre när min fordran är mot en bank som heter Avanza eller Nordnet. Eller en klassiskt svensk storbank för den delen. Finansinspektionen ska ha koll på dem, och jag vet att Avanza har en väldigt liten risk i sin utlåning.

Får se om Degiro blir bättre i framtiden. Elektronisk handel på t.ex. afrikanska börser vore en dröm. Men inte om den minsta risk för mardröm finns. För övrigt blir resan spännande att följa eftersom den testar hur konkurrensen fungerar och hur lättrörliga sparkonsumenterna egentligen är.

Hur ser du på Degiro? Lockas du? Vad skulle få dig att gå dit?