Under veckan har det blivit lite väl mycket aktivitet, men jag hoppas förändringarna var till det bättre. Är i alla fall nu nere på 14 bolag.
Ökat i Elekta
Nu har jag kommit upp i en portföljandel som jag är hyfsat nöjd med. Kunde nog fått bättre kurs om jag hade varit på hugget (den var nere på 64) men nu blev det köp kring 75.
Har skrivit om dem innan. Framförallt gillar jag att de är ett wide-moat bolag, troligen det enda i Sverige enligt Morningstar. H&M och Handelsbanken har båda narrow som jämförelse. Wide-moat bolag i tillfälliga problem är precis sådant man ska köpa, så jag ökade.
Sålt av Ridley
Australiensiska Ridley har inte varit någon bra placering och har nu avyttrats. Den starkare australiensiska dollarn och alla utdelningarna har i alla fall kompenserat för nedgången i kursen. Ridley stod nu på 2-års högsta och på 0,96 sålde jag av. Har räknat och räknat och tycker att de helt enkelt är för dyra, i alla fall i förhållande till deras kvalitet.
Felen jag gjorde var att jag...
1. Köpte in mig för dyrt. Hade inte räknat tillräckligt på dem innan.
2. Kanske överskattade konkurrensfördelarna
3. Underskattade svårigheterna i förändringen från ett salt- och djurfoderbolag till rent djurfoderbolag. De tappade på vägen och hade utdelningen bara behålls så hade vi pratat om en riktig högutdelare.
Visst är Ridley ett intressant "spel" mot ökat köttätande och att djuruppfödning ska ske på mindre yta. Och djuråtervinningen är lokala monopol. Problemet med Ridley är att de har för låg avkastning i förhållande till sitt egna kapital (ROE) och för dåligt kassaflöde. Nog finns intressantare bolag där ute. faktiskt i samma land!
Några andra bolag jag minskat smått i är Handelsbanken och Telia, för att få loss mer pengar till Elekta.
Har lagt en telefonorder för Woolworths som jag hoppas går igenom. Här kan vi verkligen tala om australiensiska affärer i dubbel bemärkelse :-) Woolworths är ett annat wide-moat bolag i tillfälliga problem. Liksom Elekta är det nästan ett duopol eftersom Woolworths och Coles är de helt dominerande aktörerna inom Australiensisk retail.
Det är som gått dem emot på sista tiden är framförallt att de haft långsammare försäljningstillväxt än Coles och att etableringen av Masters kostar pengar, Läs närmare om detaljerna här i Motley Fool Australia.
Men varför inte ICA då? Jo, Woolworths har lägre värdering, högre avkastning på egna kapitalet, högre direktavkastning och bättre utdelningshistorik. Oroas också lite av att ICA-handlarna ska vara med och dela på utdelningen från 2016. Australiens retailmarknad ska också fram till 2020 växa från 2,2 till 2,8 miljoner kvadratmeter enligt Morningstar. Kanske inte samma tillväxt i Sverige? ICA är på bevakning men för tillfället är jag i alla fall tveksam.
Framtida försäljningar och inköp?
Portföljutvecklingen senaste året leder tankarna till Dr Albans klassiska låt 10 små moppepojkar för den som minns den. Hursomhelst är jag nere på 14 och det känns ganska bra.
Andra bolag jag tittar lite extra på är Österrikiska posten och Clarksons. Båda har jag för lite i och skulle antingen behöva gå ner till 0 eller upp till 5 för att följa min portföljstrategi. Men de är riktigt fina bolag båda två.
Vad tycker du om förändringarna? Till det bättre? Gissar att antalet svenska Ridley-följare inte är så stort men jag frågar ändå :-) Woolworths, eller åtminstone Elekta har man kanske mer koll på. Och är Wide-moat bolag med tillfälliga problem rätt melodi? Jag tror det.
Har du någon uppfattning om BHP Billiton? Flera Amerikanska bloggare med utdelningsfokus verkar ha gått in i dem efter den senaste nedgången.
SvaraRaderahttp://www.dividendmantra.com/2014/10/recent-buy-43/
På tal om Australienska bolag.
Är försiktigt positiv men de går inte längre än bevakningslistan.
RaderaDet är ett av de få råvarubolag jag kan tänka mig att äga. De har nämligen en rejäl lågkostnadsfördel i form av bra lägen och billiga transporter. Narrow moat och 4 stjärnor (dvs undervärderad) enligt Morningstar. Men lite som Exxon att de nästan är trots allt lite väl cykliska för min smak...jag är lite kluven då de är så beroende av råvarupriser.
Utdelningen tycks i alla fall bibehållas:
http://www.4-traders.com/BHP-BILLITON-LIMITED-6492795/financials/
Andra australiensiska bolag jag kikar på för tillfället är Monadelphous (som fallit mycket kraftigt), Auckland Airport, Slater & Gordon, Greencross, Invocare och Virtus Health. De två-tre sista handlar verkligen om liv och död! Finns en uppsjö av småunika bolag i Australien och några bolag på listan ska få egna analyser. I alla fall om intresse finns!
75 kr i elekta känns dyrt ( ska jag säga som har 79 kr som breakeven), men jag tror den kan fluktuera rejält framöver, den kommer nog pendla mellan 68-80 kr tror jag i några veckor.
RaderaJag har gjort två affärer i elekta denna vecka, lovat sälja halva innehavet i december för 77,5 kr, för det fick jag 2,15 kr, och detta var i måndags, dvs 3 dagar innan rapporten, och i fredags slog jag till igen, jag har lovat sälja resterande andra hälft för 80 kr i janari, för det fick jag 1,6 kr. Jag gör en sjysst vinst om den stannar på säg 77 kr i december för då har jag fått optionspremien jag rakt ner i fickan, och står, den över 77,5 så får jag ändå en liten vinst om än marginell. Jag tror inte elekta kommer vara en raket kommande 1-2 månader. Men på lång sikt borde dom komma tillbaka
Kursutvecklingen är svår att sia om. Särskilt när så många blankare är i farten. Köper på lång sikt och hoppas att det både finns undervärdering och värdeskapande tillväxt.
RaderaGrattis till snabba cash i Elekta. Det måste vara blankningarna som köper tillbaka som blåser upp kursen nu....
SvaraRaderaSnabba cash, men inte så att man kan leva livet deluxe. Inte ännu i alla fall :-)
Raderahehe sant, Jag har idag varit riktigt produktiv, jag har ringt finansinspektionen och jag har kollat igenom deras excelfel med blankningspositioner som uppdateras dagligen. Jag har lärt mig två saker.
RaderaBlankningspositioner om 0,2% av aktierna skall redovisas till FI, men det är enbart positioner som kommer över 0,5 % som redovisas publikt, och det är enbart när blankningspositioner minskas till under 0,5 % som de redovisas publikt. Det medför att det går aldrig att veta de exakta blankningspositionerna.
Man kunde gå tillbaka 2 år i tiden, men jag nöjde mig med 23 mars. Då uppgår blankningspositionerna till över 19 %, och rensar man bort alla som redan flaggat under 0,5 % så blir det kring 17 % istället, alltså ingen större skillnad.
Ingenting tydde ens på att blankningspositeriona minskade på rapportdagen, eller dagen efter. Jag tyckte snarare det var tvärtom. Jag fick det till ökad blankning på rappordagen. Jag vet att carnegie var största nettoköpare på rapportdagen, och dom är inte ens med på blankningslistan. Var enbart utlänningar som stod som blankade av namnen på fonderna att döma. Jag trodde jag skulle se carnegie som tillbaka köpare av blankningspositioner. Men det kanske är så enkelt att simon blecher gjorde ett klipp.
Kort sagt=ingenting tyder på att blankningspostionerna har minskat nämnvärt sen rapporten..............
Wow, bra jobbat! Tack för att du delade med dig av infon.
RaderaHär är ändå en svensk Ridley följare och även jag sålde märkligt nog helt nyligen. Fick dock "bara" 0,955 för mina så jag drar slutsatsen att man får väl akta sig när de stora giganterna agerar:-)).
SvaraRaderaWOW ser riktigt fint ut som alternativ "Down under". Undrar dock om inte Lidl och liknande lågpris aktörer är på gång att försöka kapa åt sig marknad snart? En ny aktör skulle nog minska vallgraven, men det lär väl dröja innan något sådant sker?
Seg Gasell
Antalet svenska Ridley-följare tycks dala snabbt :-)
RaderaWoolworths är intressant tycker jag. Visst kan man oroas över nya aktörer och att det skulle kunna gå som i Storbrittanien. Se t.ex. på Tesco.
I Australiens fall är det just Aldi som verkar farligast:
http://www.smh.com.au/business/retail/aldi-unveils-700m-assault-on-western-australia-and-south-australia-20141008-1137fj.html
Argumenten emot är att Aldi inte är något nytt och att marknaden inte är likadan som i Storbrittanien. Aldi har funnits i Australien sedan 2001 och Morningstar ger trots allt Woolworths "wide-moat".
Det gäller att ha koll att det handlar om tillfälliga problem och inte någon permanent förändring av marknaden. Det krävs dock väldigt mycket för att ett wide-moat-bolag, eller snarare två sådana (Woolworths och Coles/Wesfarmers) ska tappa sin ställning. Så tänker jag i alla fall.
Jag följer Ridley fortfarande men har dock ännu inte kommit till skott med att köpa in bolaget. Jag är mycket intresserad av att komma in i ett djurrelaterat bolag. det är därför jag fortfarande håller koll på Ridley. Det ska nog bli ett blogginlägg om de djurrelaterade bolagen. Därför frågar jag här och nu om du eller någon annan känner till några sådana bolag. Obs att det behöver inte alls bara handla om djurfoder utan allt som har sin huvudsakliga omsättning i att antingen hantera djur eller serva djur är intressant.
SvaraRaderaFinns nog hur mycket som helst men här är en blandad kompott att kolla på. Om intresse finns kanske det blir ett inlägg på den här bloggen också :-)
RaderaBakkafrost: Norsk lax
Greencross: Australiensiska veterinärer (enda listade bolaget av denna typ tror jag). Spännande verksamhet!
Petmedexpress: Läkemedel till hundar och katter bl.a.
HKScan: Ganska välbekant
Cranswick: Bacon, slakterier m.m. i Storbritannien, kvalitetsbolag
Cal-Maine: Amerikansk äggtillverkare
Avangardco: Londonlistad äggtillverkare med otur (verkar i Ukraina)
Sen finns något kinesiskt bolag, minns ej vad det hette men mannen kallades typ "Kinas slaktare" och var ansvarig för att döda flest djur i hela världen. Lite väl makabert även för min smak.
Hoppas något bolag kan väcka intresse!
Tankar kring norska laxbolag? Finns 3 st stora i Norge: Marine Harvest, Leröy Seafood samt Bakkafrost? Funderar verkligen på huruvida dessa bolag har en vallgrav mot andra aktörer? En inträdesbarriärer jag tänker mig är att laxodlingar måste bedrivas i kalla saltvatten vilket gör att dessa verksamheter endast kan bedrivas i Norge, Canada etc.
RaderaVad gäller lax så är det ju en populär matfisk i de flesta länder.
Tack för en bra blogg!
Mvh Erik
Bakkafrost tycker jag är intressantast. Tror det kan finnas en slags vallgrav trots att produkterna är ganska identiska, lax som lax.
RaderaDu måste för det första ha myndighetstillstånd för att odla. Och vissa lägen är generellt bättre än andra, t.ex. Norge, Chile och Kanada om jag kommer ihåg rätt. I vid mening blir det ett geografiskt monopol som är ett hinder för nya aktörer och gör aktörerna där till lågkostnadsproducenter. Tror Bakkafrost nämner att de har 8 % billigare produktion än andra Norska producenter (för de är i i Färöarna). I viss mån kan det vara ett hinder eftersom det kan bli svårt att växa på en begränsad yta som Färöarna (vilket samtidigt är ett hinder för nya aktörer).
Sen vet man aldrig hur det är med långsiktigheten, kan inte ämnet så bra men kan man odla kött i laboratorium (fortfarande väldigt dyrt) kanske det går med lax också. Antar att vi har en lång väg innan det är verklighet dock och att det blir billigare än i t.ex. Norge.
Har hittat en ny favorit i Australien : Infomedia! !
SvaraRaderaInte undervärderad men fin fina siffror, finns i 186 länder och verkar sakna konkurrenter, åtminstone inte i samma storlek. Pisstråkig verksamhet, men verkar generera stora fördelar för sina kunder så min åsikt har mindre betydelse.
Gillar tanken på djur relaterade investeringar,återkommer med mina favoriter. Kan dock inte låta bli att nämna Rollins Inc i sammanhanget. Vet att det rimmar illa med etiska aspekt,men att vara stor inom skadedjurs bekämpning är guld för investerare. Råttor och termiter har överlevt i tusentals år och kommer fortsätta med det, men de kommer att bekämpas och jag har inga problem med att göra lite pengar under resan.
//P.
Infomedia ser spännande ut vid en första anblick. De åker upp på bevakningslistan. Fint kassaflöde, växande utdelning, hög avkastning på egna kapitalet etc. :http://www.4-traders.com/INFOMEDIA-LIMITED-6491463/financials/
RaderaVerkligen tråkig verksamhet och egentligen skulle man nog behöva någon användarupplevelse eller recension av detta system då det verkar centralt: http://www.microcatlive1.ifmsystems.com/
Spontant är de något slags "jätte-Vitec" i form av kritiska affärssystem men som du säger, riktigt tråkigt att läsa på om :-)
Rollins skulle mycket väl kunna vara något. Ser bara dyrt ut, men nog är det ocykliskt så det förslår. Råttorna frodas väl oavsett konjunktur antar jag. Oetiskt, nja, beror verkligen på var man drar gränsen, men jag skulle inte tveka att kontakta Anticimex vid problem och då är väl en investering i Rollins ok :-)
Hej igen,
RaderaKul att du gillade Infomedia! Hittade dem själv i veckan som gick så jag har inte heller hunnit fördjupa mig...
Har följt Rollins ett par år nu och de verkar lika dyra jämt....Kommer säkert svackor men det är nog många som tänker lika här - termiter o råttor har jämn och hög föröknings takt och verkar inte påverkas av väder, vind eller konjunkturer.
Kan vara ett sådant bolag som man helt enkel måste betala mycket för att äga..
// P.
Mycket ocykliskt bolag, lagt till dem på bevakningslistan. Tyvärr lär de väl vara så dyra att de är svårköpta. Vågar inte spekulera i fortsatt "övervärdering" eller vad det är.
RaderaVill man kombinera laxar med Australien kan man alltid titta närmare på Tassal Group .
SvaraRaderaRimlig värdering,bra avkastning osv.
Glada laxen på er,
P.
Kan nog vara ett bra alternativ. Konkurrensfördelar kan nog finnas här med. Tasmanien tycks vara ett bra ställe för lax och givetvis blir laxen färskare om den inte fraktas så långt.
Radera"Tasmania has a distinct competitive advantage due to its pristine unpolluted waters, world-leading food safety standards and excellent all-year round farming conditions. Tasmanian salmon is flavour of the day and its consistent high-quality means it is a leader in premium salmon products."
"While Tassal is not the lowest-cost grower it is the lowest-cost-to-market because it can road-freight product where other growers have to fly it in,” Ryan says. It is also the freshest to market. “We get it there 24 hours after harvesting versus three days from overseas. Australians love to buy their fish fresh.”
Länkar:
http://blog.business.tas.gov.au/tag/tassal/
http://www.charteredaccountants.com.au/News-Media/Charter/Charter-articles/Member-profiles/2013-05-Mark-Ryan-CA.aspx
Kanske skulle det vara bra med ett blogginlägg om djurbolag eller laxproducenter, tycks finnas en del intressanta bolag!
Jag sålde av halva elekta innehavet på 79,5 kr igår. Andra halvan har jag utfärdat köpoptioner på, lösenpris 80 kr med lösenmånad januari. Jag känner mig inte komfortabel med redovisningen så jag valde att göra mig av med dom, till pengarna tillbaka plus en liten ränta
SvaraRaderaOk, lycka till med affärerna. Hör gärna av dig igen om du har fler tankar om redovisningen. Ledningen var väl ute senast och sa att allt var ok (kanske väntat att de säger så).
RaderaVart hittar du de australensiska aktierna? De finns inte på Avanza.
SvaraRaderaDe fungerar som telefonorder. och här ser du prislistan: https://www.avanza.se/prislista/oversikt/handel-utland.html
RaderaDäremot finns inte finansiell info om dem och där brukar jag använda mig av 4-traders och financial times, sök t.ex. på ticker wow.