lördag 30 augusti 2014

Hur investera 100 000 kr? Och sova gott?


Det är dags för en liten grej med Avanza, så detta ämne läser du på några andra bloggar också. Vet inte om jag har det "rätta" svaret men antagligen ett av de mest defensiva. Vi får se!
Frågan lyder: Vad skulle du investera i om du fick 100 000 kr idag?
I dagsläget skulle jag tänka lite defensivt med tanke på den långa raddan av goda år. Skulle i alla fall inte gå in med hela summan direkt. Typ 40 000 direkt in i aktier, och sedan 10 000 kr per månad för att vara fullinvesterad om typ ett år. Bolagen ska gå med vinst, ge god utdelning eller utdelningstillväxt, och ha starka konkurrensfördelar. Med andra ord bolag som eventuellt kan stå emot en nedgång bättre än snittet. Aktier som gör att jag kan sova gott!

De oinvesterade pengarna skulle jag ha i en räntefond, t.ex. Skagen krona, Spiltan räntefond eller någon annan som börjar på S, vilket tycks vara modellen :-)

Dessa aktier skulle jag välja, alla med 25 procents vikt i portföljen:


Telia
Ett svenskt storbolag är en bra start. Inte mycket är säkert här i livet men att Telia delar ut stora pengar framåt vårkanten brukar vara ett säkert vårtecken. Syftet här är att bevara pengarna och utdelningen är den huvudsakliga avkastningen.

Viss kurspotential kan dock finnas, i alla fall har Skagen gett sig in i bolaget. Konkurrensfördelarna är att de som marknadsledande kan slå ut fasta kostnaderna på många kunder, varumärket (nåja) och små naturliga monopol i fibersatsningen.

Prognos för utdelning två år framåt: 6,1 och 6,3 procent på kurs 51
Alternativa placeringar: Handelsbanken, Industrivärden t.ex.


eWork
Ett svenskt småbolag bolag kan vara en god fortsättning. eWork är en mindre högutdelare med en kassa som växer. Utdelningen är ganska säker i mina ögon just pga den stora kassan.

Är det inte ett konjunkturkänsligt bolag? Nja, i alla fall inte lika mycket som de rena IT-konsulterna som de ibland klumpas ihop med. Jag tycker mig ana en "nätverkseffekt". Den förmedlare med flest konsulter anslutna har lättast att få uppdrag och är mest attraktiv - både att anlita och att jobba för.

Möjligen kan Handelsbanken vara ett säkrare alternativ om man vill ha två storbolag istället. Stark ”vallgrav”, fin affärsmodell men lägre direktavkastning, 4,8 och 5 procent är det som förväntas för dem.

Prognos för utdelning två år framåt: 6,1 och 6,3 procent på kurs 42,3
Alternativa placeringar: Bahnhof, Vitec är andra fina småbolag.


Johnson & Johnson
Så går vi vidare till utlandet och riktar blickarna mot en riktig gigant. Läkemedel och konsumentprodukter behövs alltid. Bred "vallgrav", rejäla patent och varumärken gör dem svåra att rubba. Bolaget i sig är som en läkemedelsfond med en köpavgift (courtage) men sedan billig förvaltning. Deras utdelningshistorik är mycket god.

Aktien är inte billig men kan förhoppningsvis stå emot en nedgång. Temat i placeringen kan vara att en åldrande befolkning bland annat behöver mer läkemedel. Men bolaget är ju stort inom babyolja också så här talar vi riskspridning på alla sätt :-)

Prognos för utdelning två år framåt: 2,6 och 2,9 procent på kurs 103 dollar
Alternativa placeringar: Exxon, Coca-Cola eller någon annan utdelningsgigant.


Northwest Healthcare REIT
På samma tema så behövs sjukvårdslokaler i större omfattning när vi blir äldre och äldre. Och här är ett bolag som mycket starkt i den nischen i Kanada. Nästan 8 procents direktavkastning och månadsutdelning.

Gillar att de tjänar 10 procent av intäkterna på parkeringsplatser. Medan du sover plockar bolaget in hyresintäkter och parkeringspengar vilket sedan tillfaller dig i form av utdelning. "Money when you sleep!" - på riktigt.

Prognos för utdelning två år framåt: 7,9 och 7,9 procent på kurs 10,10 CAD
Alternativa placeringar: Diverse svenska fastighetsbolag, t.ex. Diös eller Castellum


Sammanlagt så får man lite av varje och hyfsat god riskspridning i verksamheter och valutor. Portföljen lär inte slå index i uppgång, men jag skulle i alla fall sova hyfsat gott. Totalt knappa 6 000 kr per år skulle i alla fall troligen ticka in på kontot i form av utdelningar vilket inte är fy skam.

Ingen rolig portfölj kanske, just därför kan den passa en orolig placerare :-) Vad tror du? Hur skulle du ha investerat?

söndag 24 augusti 2014

En läsarutmaning: Mest förutsägbara tillväxtbolaget i Norden?


Får bli ett kortare söndagsinlägg av det ovanligare slaget. I kommentarerna till senaste inlägget fanns, som ofta, guldkorn bland kommentarerna. Denna gång är det Irving Kahn säger följande kloka ord angående mitt köp i sydafrikanska Famous Brands:
Jag köper på sådana marknader då jag kan hitta lågt värderade bolag. Säkerligen måste det finnas lika fina bolag i Sverige och Norden till dylikt höga multiplar. Frågan är då varför du ratar dem. Genom att köpa högvärderade bolag på hemmaplan undviker du kulturskillnader, höginflationsländer, höga courtage, märkliga redovisningsprinciper, källskatt på utdelningar etc. Är bara nyfiken ;)
Bild från corporateinformation
För att citera mig själv - i bästa Snåljåpenstil - så säger jag att få bolag, om ens något, har en sådan historik. Vad är det vi talar om förresten. Jo bolag som ser ut på det här sättet som bilden till höger. En extremt pålitlig vinstökning (grönt) och en jämn och stigande utdelning (rött). Det som brukar vara kurvor är i Famous Brands fall nästan att betrakta som linjer. Det svarta (kursen) fluktuerar mer.

Känns väl ganska sannolikt att detta kommer att fortsätta som innan? I alla fall matematiskt. Men lägger man till att de har starka konkurrensfördelar, goda finanser, och en outforskad kontinent att erövra (Afrika) så ser det mycket lovande ut! I siffror så är vinsttillväxten över 20 % per år senaste 5 åren och utdelningstillväxten ca 30 % per år senaste 5 enligt Financial Times. Stämmer inte till 100 % med grafen så någon har lite fel, men poängen har framgått.

Utmaningen!
Går det att hitta något bolag i samma pålitliga tillväxtstil men närmare hemma? Och till en jämförbar eller billigare värdering? Och gärna med starka konkurrensfördelar så att linjerna kan förväntas fortsätta.

Försökte hitta några via www.corporateinformation.com. Själv så kollade jag på H&M men det röda strecket ligger verkligen stilla. Därefter kanske Getinge kunde vara något, men gröna linjen fallerade. Vågar man hoppas på Fenix Outdoor? Nej, gröna linjen går mer i vågor.

Kan du hitta något som kommer närmare? Jag har hittills bara hittat ett enda bolag som kommer riktigt nära, men då var jag tvungen att gå något söderut och det är ett på alla sätt Nordisk bolag:-). Förresten ett bolag som finns på bevakningslistan och inte är alltför långt ifrån ett köp. Sträcker man sig till USA finns många fler kandidater, men t.ex. Coca-Cola, JNJ och Starbucks misslyckas. Och i de fall det är nära har linjerna inte samma lutning (tillväxt) även om de olika skalorna gör att man inte kan läsa lutningen "rakt av".

Ska kanske lägga till att detta är mer än en rolig tankelek. Extremt pålitliga och förutsägbara tillväxtbolag blir lättare att värdera och borde handlas till en premie jämfört med ryckiga rackare som Protector. Vilket de i och för sig ofta gör :-)

Så hittar du någon kandidat? I Norden? i USA?

onsdag 20 augusti 2014

Sommaraffärer, Twitter och ekonomiprat 9 september



Under sommarmånaderna blev det inte bara vilande i hängmattan. Under några intensiva dagar gjorde jag en del affärer, ett möjligt tecken på börsabstinens. Syftet var att få ner antalet bolag något och satsa mer på de starkaste korten. Portföljen är nu nere på 15 bolag. Kommer mer om portföljtankar i ett inlägg framöver.


Två utförsäljningar

Skanska
Skanska såldes av på 148 kr. Visserligen ett fint bolag, men bestående konkurrensfördelar? Jag är inte så säker. En trigger till försäljningen var att jag upptäckte att Vinci som är många gånger större inte bedöms ha en vallgrav av Morningstar. Morningstar kan ha fel men som man brukar säga, "om vallgraven inte känns uppenbar så finns den troligen inte." (tack Magnus/Lou Mannheim)

Nej, utan "vallgrav" så är det svårt att bottna i en investering och man är ute på djupt vatten. I alla fall enligt mina investeringskriterier.

Visserligen är Skanska ganska stora i Norden och där finns fördelar i form av oligopol, politiska kontakter (?) etc. Men 57 procent av intäkterna är utanför Norden åtminstone där lär det vara stor priskonkurrens. Generellt är jag orolig att de enbart konkurrerar med pris även om "mjukare värden" som grönt byggande, pålitlighet, stor kassa etc givetvis är bra för stunden men inget strukturellt hos bolaget.

Coca-Cola
Sålde Cola strax under 40-dollarstrecket. Ju mer jag funderar på det så är Cola ett bolag jag inte vill äga. Har växt fram en tanke om att de bolag som aktivt försämrar folkhälsan eller världen (t.ex. vapen, tobak och Cola) går bort. Dels är det känslomässigt, jag vill inte äga "negativa" bolag sett till vad de gör. Men det innebär också en risk för minskad försäljning i takt med upplysta konsumenter och risk för reglering, jfr tobaksbolagen. Är nog värt ett separat inlägg detta :-)


Ökade i några bolag
Här är de största köpen jag gjort under sommaren:

Handelsbanken
Handelsbanken ökade jag på kring 313. De är en del av det svenska bankoligopolet och kräver knappast någon närmare beskrivning. Kan väl nämna att jag köper den mindre omsatta B-aktien för att maxa utdelningen. Den aktien har lägre pris men samma utdelning som den mer beryktade A-aktien.

Annars är väl Avanza (som gör allt rätt) och möjligen Swedbank (med sitt mäklarmonopol) något som lockar. Men jag stannar vid Handelsbanken tillsvidare.

eWork
Fler eWork-aktier blev det på 40,80 kr. Ifrågasatt för sina lövtunna marginaler men jag tycker att de är på rätt spår. Ett frågetecken för om jag är tillräckligt insatt i branschen men jag försöker lära mig. Hursomhelst finns fina prognoser på Introduce och de bygger fet kassa som förhoppningsvis kan ge rika utdelningar framöver. Möjlig nätverkseffekt och de misstas ibland för de mindre attraktiva konsultbolagen (som har mycket större risker eftersom konsulterna är anställda).

Telia
Ökade i Telia kring 50-lappen. Har velat en del i min syn på Telia men när Skagen gick in tippade det över. Att även börspodden och sparpodden är ense om att de är teleoperatör nr 1 (om jag minns rätt) bidrog också. Men man ska göra sina egna analyser och jag har då inga jättehöga förhoppningar på tillväxt i Protector-klass. Nej, det här är en högränteplacering och en defensiv placering som knappast slår index i goda år.

Den höga direktavkastningen och de starka konkurrensfördelarna lockar. Tack SvD förresten vars krönikor (som ondgör sig över monopol-tendenser) också gjort mig övertygad om bolaget storhet. Jag tror på att de som marknadsledare har starka konkurrensfördelar, deras jobb med kundnöjdhet, och utbyggnaden av fibernätet.

En lite mer offensiv placering vore att ersätta dem med Bahnhof som tuffar på betydligt snabbare även om risken där möjligen är högre.

Famous Brands (ZA)
Ökade på 102 Rand, lite dyrt och jag hade ingen vidare tajming. Men 13 raka rekordår trots finanskrisen, vad sägs om det? Möjligen är det 27 raka rekordår enligt en annan bloggare. Hursomhelst är detta bolag av yppersta klass sett till den finansiella historiken. Och framtidsutsikterna ser inte så illa ut för den delen heller! Sydafrika är basen men snabbmatsgiganten har t.ex. skruvat upp takten i Nigeria och Mellanöstern.

Givetvis inte "billigt" med P/E 25 på årets vinst men när E hela tiden ökar så växer bolaget ikapp, och förhoppningsvis om, sin värdering. Vinsttillväxten är över 20 % per år senaste 20 åren och utdelningstillväxten 30 % per år senaste 5 åren vilket är svårslaget.

Woolworths (AU)
Ökade i Woolworths på 36.38 som ett bättre, nyttigare, alternativ än Coca-Cola. Har läst att totalmarknaden ska öka från 2,2 miljoner kvadrat i yta till 2,8 år 2020. Då borde Woolworths som den största aktören i en duopolmarknad (två stora aktörer) vara med och knipa en stor del av den kakan.

Bubblar-köp på gång
Tittar på lite olika bolag i Afrika och har några spännande idéer. Mer om det senare! Men Dangote Cement är längre ifrån en placering. Tyvärr alltför dålig info och det hela känns inte helt transparent. En sådan sak som att ökningen av free-float från 7 till till 20 % har skjutits upp till oktober 2016 borde man väl informera om? (hittade infon på annat håll). Det gör även aktien väldigt svårköpt  pga stor spread.

Twitter
För den som missat det vill jag flagga att jag sedan en tid finns på Twitter. Har börjat få viss vana och aktivitet där de senaste tiden (bloggabstinens?). Där heter jag gustav@aktieblogg och gå gärna in och följ. Försökte komma på något bättre namn, men det får duga. Alla snåljåpar, Lundaluppare och Ägamintidare mfl har lättare när det gäller namnval i olika sociala medier :-)

Ekonomiprat
Nästa ekonomiprat blir tisdag 9 september på Belgobaren kl 18. Anmäl dig enklast här i kommentarsfältet. 25 platser är bokade. För tydlighets skull ska sägas att det inte krävs att man bloggar, eller är en flitig bloggläsare av ekonomibloggar. Det viktiga är att man på något sätt gillar ekonomi. Välkommen!

Vad säger du om sommarens affärer? Och kommer du med på Ekonomiprat? Eller syns vi åtminstone på Twitter  :-) ?