söndag 24 juni 2012

Köpa svenskt och utländskt i ISK, KF eller vanlig depå?




ISK för svenska aktier ett lätt val!
Alla mina svenska aktier kommer jag att samla i investeringssparkonto (ISK). Du direktäger aktierna, slipper risk för bankkonkurs, och betalar ingen skatt på utdelningar. Inte heller något strul med deklarationen.

Utländska aktier ett betydligt svårare val...
Alla utländska aktier har jag hittills samlat i Kapitalförsäkringen, eftersom utbudet av aktier i ISK har varit så pass begränsat. Endast Nordea har haft ett ganska varierat utbud av möjliga aktier.

Avanza har nu i dagarna öppnat upp för fler aktier som är möjliga att äga i ISK, vilket är väldigt positivt. Bra Avanza! Inte lika positivt är att jag fick reda på det genom Äga min tids blogg.

Jag tycker att Avanza borde skrivit något på deras sida eller skickat ett mail till kunderna. Här är en länk till utbudet.

Nu lutar det åt att ha så många som möjligt i ISK för att sedan komplettera med Kapitalförsäkring för de som inte är möjliga att äga i ISK. Latmasken inom mig vill dock samla alla i Kapitalförsäkringen liksom tidigare, dels för att de är på ett ställe, men också för att slippa deklarationsstrul med källskatten. Observera att det möjligen kan vara en "farlig" strategi att enbart ha utländska högutdelare i ISK eller kapitalförsäkring eftersom du riskerar att inte få tillbaka all källskatt, se kommentarerna (uppdaterat).

En annan strategi skulle kunna vara att bygga upp en vanlig depå för de aktier som inte går att ha i ISK för att sedan flytta över dem när det i framtiden eventuellt är möjligt. Inte omöjligt att utbudet av möjliga länder ökar allt eftersom.

Här är en lite närmare genomgång av alternativen, där jag med tvekan hamnar på alternativ 1+2:



1. Investeringssparkonto (ISK)
- begränsningar för möjliga aktier och inget automatiskt avdrag för källskatt
Själv har jag ISK i Avanza vilket numera räcker ganska långt. Liksom tidigare är Norden och USA och Kanada-aktier på större listor möjliga, men nu har många europeiska länder tillkommit i form av Frankrike, Belgien, Grekland, Storbritannien, Estland, Litauen, Spanien, Nederländerna, Österrike, Tyskland, Irland och Lettland  (se utbudet)

Se även mitt tidigare inlägg om utbudet i ISK, men observera att åtminstone Avanza har förbättrat sitt utbud.

 För ISK kan källskatten - skatt på utländsk utdelning - bli en källa till huvudbry eftersom du själv måste ta upp den i deklarationen för att få avdraget tillbaka. Skatten är oftast 15 procent men varierar från land till land, här en lista på källskatt i olika länder. Lite deklarationskrångel alltså med utländskt i ett ISK.

Som jag förstår det måste man tyvärr själv göra avdrag för källskatt eftersom det inte sköts automatiskt, se länken. Skatteverket har också information, se länken.


Fördelar
  • Direktägande, insättningsgaranti och investerarskydd gäller
  • Skattefri utdelning, om man begär och får tillbaka källskatten

Nackdelar
  • Begränsningar i utbudet av aktier
  • Du måste själv göra avdrag för källskatt
  • Årlig avgift för ISK
  • Växlingsavgift, ingen möjlighet till valutakonto (uppdaterat)



2. Kapitalförsäkring 
 - alla aktier möjliga och smidigt med källskatten
Fördelen med en kapitalförsäkring är att alla utländska aktier är möjliga. Mina Australiensare, och Sydafrikaner får inte vara med på ISK-festen, men här är de välkomna!

Den utländska källskatten som dras på utdelningen (oftast 15 %)  sköts av Avanza som ju äger aktierna, och du får tillbaka den i efterhand. Risken med en kapitalförsäkring är att du inte äger aktierna själv, och att du kan bli lottlös om t.ex. Avanza går i konkurs. Inte särskilt sannolikt och medel ska hållas avskilda, men jag gillar inte att risken finns.

Fördelar:
  • Alla aktier möjliga
  • Automatiskt avdrag för källskatt, i alla fall via Avanza och Nordnet.
  • Skattefri utdelning, om du får tillbaka källskatten
  • Du kan fritt välja vem som ska få ut beloppet, vilket inte behöver följa vanliga arvsordningen (uppdaterat)
 Nackdelar
  • Ej direktägande
  • Risk vid bankkonkurs
  • Årlig avgift för kapitalförsäkring
  • Växlingsavgift, ingen möjlighet till valutakonto (uppdaterat)
  • Längre tid att få tillbaka källskatten jämfört med Investeringssparkonto (uppdaterat)


3. Vanlig depå 
- inte bra för utdelningsaktier, du blir rånad på utdelningen...
Här skattar du 30% av utdelningen och för mig tar detta emot, just när jag satsar på utdelning. Du måste också skatta på reavinst och deklarera alla försäljningar vilket inte är så himla skoj.


Fördelar:
  • Alla aktier möjliga
  • Ingen årlig avgift
  • Direktägande, insättningsgaranti och investerarskydd gäller
  • Aktierna kan flyttas över till ISK om utbudet av aktier öppnas. 
  • Möjligt att ha valutakonto, och undvika växlingsavgift (uppdaterat)
 Nackdelar
  • Skatt på utdelning
  • Deklarationen kan vara jobbig

Hur ser du på valet av ISK, kapitalförsäkring eller vanlig depå för svenska och utländska aktier?

söndag 17 juni 2012

En tidig brittsommar - och några ord om mitt livs sämsta aktieköp



Inköp av RSA och Tesco PLC
Både RSA och Tesco plc köptes in under veckan. RSA köptes via Londonbörsen (LON:RSA) till kursen dryga 100 pund, och Tesco på OTC (PINK:TSCDY) till kursen dryga 14 dollar. Andelen "försäkring" i portföljen har nu stigit rejält vilket jag tror är klokt. Branschen är lagom ospännande, kommer alltid att behövas, och RSA känns nedtryckt. Att Skagen fonder gått in i bolaget är också en fin signal.

Tesco är ett av Warren Buffetts få långsiktiga innehav utanför USA, så det känns också säkert. Ironiskt nog köper jag aktien i USA, men vad gör man inte för att få ner courtaget?

Undrar vilket land som står på tur näst? Borde nog byta namn på bloggen till Gustavs globalfond eller liknande om det fortsätter i samma stil:-)

Flygmotorer, frimärken samt andra brittiska aktier på radarn...
Apropå flygplansbilden i starten så har jag högflygande planer för RSA och Tesco. En mer passande investering till bilden hade varit Rolls-Royce PLC, som tillverkade flygmotorerna, och fortfarande är noterat och i fint slag.

Att investera efter historia och fina bilder kanske inte alltid är den bästa modellen, men förstapriset skulle i så fall gå till Stanley Gibbons-aktien. Eller vad sägs om ett bolag som sysslar med frimärken? Kanske är jag ignorant, men en titt på bolagets hemsida är som att titta på bilder från ett PRO-medlemsmöte, så man undrar vad som händer med bolaget när åldermännen trillar av pinnen. Visst deras frimärken kommer då att hamna i händerna på rådvilla ynglingar som antagligen säljer dem (varför inte via Stanley Gibbons) men ändå, det här är en bransch som känns utdöende? Att namnet på bolaget associerar till en apa (Gibbon-apan?) gör mig inte heller mer välvilligt inställd.

Det finns dock en knippe andra Brittiska aktier på bevakningslistan. Det saftiga courtaget på London-börsen gör att de som är noterade på i USA är mer intressanta, eller vad sägs om:
  • Diageo(NYSE)
  • Intercontentinal (NYSE)
  • Reckitt-Benckiser (RBGPY:PKC)

Avslutade mitt livs sämsta aktieköp - Li Ning var ett rejält felsteg
Jag sålde av Li-Ning-aktien som landade på minus 75%. Katastrof! Har nog aldrig gjort ett sämre köp. Om det är min sämsta försäljning återstår att se, men jag tror de har svårt att komma tillbaka. Det jag lärt mig av spektaklet med den kinesiska sportsko-och klädestillverkaren är:
  • Se till att du verkligen vet vad du köper.
  • Betala inte för dyrt i förhållande till framtida vinst/kassaflöde och utdelning
  • Lita inte bara på en fin historik, hur ser framtiden ut för bolaget?
  • Var försiktig med bolag som kan sakna konkurrensfördelar. I Li Nings fall så blev de klämda i mitten av andra billiga kinesiska märken och Adidas och Nike. Varumärket höll inte för prishöjningar gentemot amerikanarna, och andra kinesiska varumärken angrep underifrån med billigare pris.
  • Sälj tidigare om du verkligen inte tror på bolaget. Har de en otydlig strategi (lågpris eller märkesskor t.ex.) och flera nyckelpersoner lämnar så kan det ev vara läge att sälja.
Till mitt försvar så var jag inte ensam om att felbedöma Li Ning. Efter att jag köpt pekade t.ex. denna rapport från Credit Suisse ut bolaget som ett av "27 Great Brands of Tomorrow". Läsvärd rapport förresten, även om man ska ta rekommendationerna med en nypa salt:-)

För övrigt utrustar Li Ning den svenska OS-truppen med kläder. Dags för svenskt OS-fiasko?

Resten av pengarna till köpen kom genom att "hyvla av" mina innehav i Hm och Betsson. I Hm:s fall handlar det om att jag hade så stor andel av dem redan. För Betssons del handlar det om att tydliga konkurrensfördelar saknas, och då kan det vara en en riskabel placering på lång sikt.

söndag 10 juni 2012

Brittiska RSA en stabil högutdelare? Och något säljtips?




RSA group är ett av världens största försäkringsbolag och noterat på Londonbörsen. För svenskar är Trygg Hansa ett av de mest kända bolagen. Försäkringsnördar kanske också har noterat innehavet Codan, som är ett danskt försäkringsbolag.


Om bolaget
Jag måste säga att bolaget känns väldigt attraktivt värderat:
  • Utdelning på nästan 10 %
  • Acceptabel utdelningsandel på 80 % av vinsten, 
  • P/E-tal på 8
  • Ganska låg skuldsättningsgrad 30%
Utdelningen har inte sänkts sedan 2004. Vare sig 4-traders eller Morningstar verkar räkna med någon sänkning.

Försäkring är ett område som alltid kommer behövas, verksamheten riktar sig både mot konsumenter och företag, och är spridd över jordklotet. Warren Buffett gillar väl försäkringsbolag också om jag minns rätt. Bestående konkurrensfördelar kan möjligen vara ett svagt kapitel då bolaget saknas i Morningstars listor, trots sin storlek och marknadsandelar.

Men ändå undrar jag var risken finns i att investera i detta bolag? Är det något jag missar? Även om det gungar på finansmarknaderna så har man ju en rejäl "livboj" i form av utdelningen. Och med 10% utdelning och återinvestering på det så lär du få igen ditt insatta kapital många gånger om ifall du bara håller i aktien.

Ägamintid har skrivit om bolaget nyligen och läsning av det inlägget rekommenderas! Förutom kloka funderingar finns en länk till Skagens minirapport av bolaget.




Minska i någon annan aktie?
I och med att jag inte sitter på någon jättekassa och det handlar om en del courtage för RSA måste jag minska i något annat, frågan är vad:

  • HM? Klart störst andel av portföljen, kan kosta på mig en minskning?
  • Beijer B eller Skåne-Möllan? Har också rätt mycket i dem.
  • JnJ? Lär inte hända så mycket med kursen, men det är ju trevligt vid börsnedgång.
  • P&G? Rätt hög värdering?

Eller kanske något annat? Tips tas emot? Aktuell portfölj hittar du här.
Alternativet är att vänta tills pengar skrapas ihop, men det kan ta lite tid, särskilt under föräldraledigheten. 

Slutligen blev det ett ganska kort inlägg, men det ursäktas förhoppningsvis av att det är sommar. Kanske finns det intressantare läsning i solstolen än rejäla djupdykningar i försäkringsbolags verksamhet, men vad vet jag? 

söndag 3 juni 2012

Tesco intressant, men har Buffett eller Skagen rätt?


Har varit inne på Tescos hemsida och läst en del. Ganska underhållande och intressant även om man inte är så värst intresserad av investeringar. Fråga min sambo, hon vet:-)

Hör här bara hur de gått tillväga i olika länder. Jag får intrycket av att Tesco är något av en kameleont som anpassar verksamheten efter vad som passar i varje land. Nu har jag inte lusläst Axfoods eller ICA:s årsredovisningar, men i mina öron låter detta spännande.

Här kommer ett axplock från hemsidan...

I USA bodde de med amerikanska familjer och samarbetar med skolor
Tesco gick in i USA 2007, men hade innan det "bott" med med amerikanska familjer och byggt testbutiker. De heter "Fresh and easy" och är någon slags lokalbutik, mindre än vanliga supermarkets. De samarbetar med lokala skolor med diverse olika program. 


I Indien samarbetar de med Tata och har IT-center m.m.

I Bangalore har de IT-center, forskning och utveckling för Tesco gruppen.

De har ett separat avtal med Tata group som ger dem försäljningexpertis och de leverar 70% av produkterna till Star Bazaar, Tatas supermarketkedja.



De är superstora i Sydkorea
Sydkoreas Tesco Homeplus är deras största och mest framgångsrika land. Efter att ha öppnat 1999 har de över 450 butiker. De är starka i onlineförsäljning och har virtuella butiker i tunnelbanan och busshållplatser, där folk kan köpa produkter som levereras till deras hem.



Intressant i Östeuropa
I Slovakien heter de Tesco-Slovakia! Fyndigt och fastnar säkert lätt i bakhuvudet. Och tydligen är de 4:e största arbetsgivaren överhuvudtaget i Ungern. Ok, hade inte gissat på det!


De har en egen researchfirma som bland annat anlitas av P & G och Coca-Cola
Dunnhumby är en helägd värdsledera i "consumer insight" och shoppingupplevelser. De arbetar med försäljare och varumärken över hela världen och analyserar data från över 350 miljoner människor i 28 länder. Kända klienter är P & G, Shell, Coca-Cola och Mars.


Och Aktien då? Lågvärderad...
Blir väl långt att gå in närmare på här men...
Graf från 4-traders
  • superstarkt varumärke, 
  • låga skulder, 
  • hög och pålitlig utdelning, 
  • låga P/E-tal. 
Ser ganska billigt ut vid en snabb titt!



... men har Buffett eller Skagen rätt om framtiden?
Warren Buffett har köpt in sig i bolaget och äger 5 procent av det. Skagen Global har också ett stort innehav. Dock så har de minskat innehavet med 40 efter senaste rapporten då de verkar vara rädda för minskade marginaler. Frågan är vem som har rätt och om Skagen överreagerar?

Motiveringen till försäljningen lyder:
"... lägre priser och högre driftskostnader i butikerna är ingen bra kombination. Vi har i kölvattnet av det nedslående budskapet tillbringat mycket tid med att försöka identifiera hur allvarlig situationen är. Eftersom vi är osäkra på om Tesco har tillräckligt bra kontroll över marginalutvecklingen har vi tillsvidare valt att minska  vårt innehav med 40 procent.
   Även med sänkta tillväxtförväntningar värderas Tesco till mindre än tio gånger årets förväntade resultat. Men utvecklingen av andra stora detaljhandelsföretag som förlorat kontrollen över marginalerna skrämmer. Den operativa risken har ökat, och Tesco kan inte försvara en position bland fondens tio största placeringar"

Är själv sugen på att köpa, men den kommer inte vara bland mina 10 största placeringar heller. Bäst att köpa aktien är nog på Londonbörsen om man orkar med courtaget, eller annars USA-börsen (TSCDY:PKC).